Το 9ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου ξεκινάει με το Ηλιοτρόπιο …

Με τη μαγεία της θερινής ισημερίας, που σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού, ξεκινάει και το 9ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ νήσου Ρόδου, στη Λίνδο.

Το Ηλιοτρόπιο γιορταζόταν παραδοσιακά στην αρχαία Ελλάδα αλλά και σε όλη τη μεσαιωνική Ευρώπη, με φωτιές που άναβαν στις πλατείες, πάνω από τις οποίες πηδούσαν οι νέοι κάνοντας ευχές. Οι φωτιές τη νύχτα του Ηλιοστασίου ή Ηλιοτρόπιου έχουν σκοπό να εξαγνίσουν κάθε κακή τροπή, εξασφαλίζοντας στον ήλιο τον αιώνιο δρόμο στο δώμα του ουρανού… Είναι οι φωτιές που εξαγνίζουν και φέρνουν τύχη, πηδώντας πάνω από τις φλόγες τρεις φορές. Στα Βυζαντινά χρόνια, η γιορτή για το Ηλιοτρόπιο συνδέθηκε με τον Άγιο Ιωάννη το Βαπτιστή ή Κλήδονα, που γιορτάζεται λίγες μέρες μετά, ώστε να ξεχαστεί η παγανιστικής της προέλευση.e-card

Στην Ελλάδα αναφέρεται συχνά ότι η 21η Ιουνίου είναι η «επίσημη» ή «αστρονομική» έναρξη του Θέρους και ο Ιούνιος ονομάζεται μήνας Θεριστής. Έτσι, στη Μεσαιωνική Γιορτή της Λίνδου θα υπάρχουν συμβολικά κάποια σκιάχτρα που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πλατείας ενώ θα ανάψουν φωτιές στις οποίες ο κόσμος θα κληθεί να κάψει τα μαγιάτικα στεφάνια του και να πηδήξει εθιμοτυπικά πάνω από τις φλόγες.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα αρχίσει με Μεσαιωνική Πομπή που θα ξεκινήσει με ηχηρές μουσικές και τυμπανοκρουσίες από την κεντρική πλατεία του χωριού στις 20:30, με τη συνοδεία του Τελάλη. Η πομπή θα καταλήξει στην πλατεία Αγ. Στεφάνου όπου θα πραγματοποιηθεί το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει: ζωντανή παραδοσιακή μουσική υπαίθρου με τσαμπούνες, κρουστά και γκάιντες, μεσαιωνική μουσική από την εποχή του Διγενή μέχρι αυτήν των Ιπποτών της Ρόδου, αγήματα τυμπανιστών, αφηγήσεις παραμυθιών, ξιφομαχίες, ξυλοπόδαρους, χορούς οριεντάλ βόλτες με Πόνυ και φυσικά θέαμα με φωτιές! Μία μαγική βραδιά, στο γραφικό σκηνικό της Λίνδου που θα μείνει αξέχαστη σε μικρούς και μεγάλους, Έλληνες και ξένους …

Παράλληλα θα λειτουργεί μεσαιωνικό παζάρι με πλούσια παραδοσιακά εδέσματα μαγειρεμένα από τις νοικοκυρές του χωριού, ψητά και μπύρα αλλά και ζωντανά παραδοσιακά μαγειρέματα όπως: παρασκευή τυριού, μελεκουνιού και ζυμώματα.

Για τη μεσαιωνική βραδιά στη Λίνδο το «Μεσαιωνικό Ρόδο» συνεργάζεται με τους συλλόγους: «Λινδία Αθηνά» και «Απόστολος Παύλος» που έχουν και την ευθύνη της παραγωγής της διοργάνωσης την οποία στηρίζουν οι καταστηματάρχες της Λίνδου.

Την επόμενη εβδομάδα, 26 – 28 Ιουνίου, το Ταξίδι μας στο Χρόνο συνεχίζεται στη Μεσαιωνική Πόλη και μάλιστα για πρώτη φορά στο επιβλητικό σκηνικό της Παναγιάς του Μπούργκου και στη μαγεία του Πάρκου Αλχαδέφ που περιλαμβάνει και παιδική χαρά για τους μικρούς φίλους του φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις στη Μεσαιωνική Πόλη είναι συνδιοργάνωση του συλλόγου «Μεσαιωνικό Ρόδο», της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Τμήμα Πολιτισμού και του ΔΟΠΑΡ.