Η συμμαχία των Apple, Google, Mozilla και Microsoft που θα αλλάξει τα πάντα στο Internet

Οι τέσσερις κορυφαίοι δημιουργοί web browsers επιθυμούν να ξεφορτωθούν την πιο δημοφιλή γλώσσα προγραμματισμού του διαδικτύου.

Μια αταίριαστη συνεργασία «γιγάντων», η οποία σχεδιάστηκε για μήνες πίσω από κλειστές πόρτες, έγινε γνωστή στο κοινό την Πέμπτη. Η Microsoft, η Google και η Mozilla, με την υποστήριξη και της Apple (μέσω της WebKit, της δημιουργού του safari), ανακοίνωσαν τη δημιουργία του WebAssembly, ενός project που ευελπιστεί να «ταρακουνήσει τα θεμέλια» του Internet, αυξάνοντας κατακόρυφα τις ταχύτητες.

Το WebAssembly είναι αρχικά ένα νέο binary format που ευελπιστεί να εκμηδενίσει τις αδυναμίες του JavaScript και να επιτρέπει στις εφαρμογές να τρέχουν στο διαδίκτυο με ταχύτητες παρόμοιες με αυτές ενός λογισμικού που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για κάποιο λειτουργικό σύστημα όπως το Android, τα Windows ή το iOS.

Ο τελικός στόχος του project είναι η δημιουργία ενός νέου  web standard  που θα επιτρέψει την  αντικατάσταση των σημερινών αρχείων JavaScript.

Για την δημιουργία του εργάζονται δύο βασικές ομάδες. Η πρώτη αποτελείται από τεχνικούς του Firefox της Mozilla, με την υποστήριξη τεχνικών της Microsoft. Η δεύτερη ομάδα αποτελείτε κυρίως από τεχνικούς του Chrome της Google.

Τόσο η Google όσο και η Mozilla είχαν προσπαθήσει στο παρελθόν να δημιουργήσουν δικές τους εναλλακτικές διαδικασίες για να διορθώσουν τη «νωθρότητα» της πιο χρησιμοποιημένης γλώσσας προγραμματισμού στο διαδίκτυο, του JavaScript. Οι μεμονωμένες τους προσπάθειες κατάφεραν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερες ταχύτητες για τον Chrome και τον Firefox και αποτελούν την βάση πάνω στην οποία δημιουργήθηκε το WebAssembly.

Μπορεί τo WebAssembly να απευθύνεται αποκλειστικά σε προγραμματιστές, αλλά τα αποτελέσματά του μπορούν θεωρητικά να επηρεάσουν τους πάντες. Το νέο project υπόσχεται νέες κατηγορίες λογισμικού γύρω από ένα πλήθος εφαρμογών, όπως παιχνίδια πολύ υψηλών επιδόσεων, επεξεργασία βίντεο ή εξερεύνηση εικονικής πραγματικότητας.

webassembly-javascript-google-mozilla

Fortunegreece.com