Νέο Σχέδιο από Κομισιόν-Αντιπρόταση από Αθήνα

Tο νέο σχέδιο της Κομισιόν για την Ελλάδα παρουσιάζει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχει, η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Αυτό είναι να υπάρξει παράταση του ισχύοντος προγράμματος μέχρι τον Σεπτέμβριο και χρηματοδότηση-γέφυρα ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρει η FAZ, θα πρέπει τη Δευτέρα να δεσμευθεί για αξιόπιστες και επώδυνες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα έχουν αποφασίσει και τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης των οποίων απαιτείται η έγκριση για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, ανάμεσά τους αυτά της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Έτσι θα μπορούσαν να εκταμιευθούν άμεσα 3,7 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια θα μπορούσαν να εκταμιευθούν επιπλέον κεφάλαια από τον EFSF, αυτά που κατείχε ο HFSF, που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει εξοικονόμηση πόρων ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,5% του ΑΕΠ) ανά έτος, περιλαμβανομένου 1% από εισπράξεις ΦΠΑ και ακόμα 1% από περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως οι εταίροι μας είναι ανοιχτοί σε μια συζήτηση για το ελληνικό χρέος, όμως τονίζει πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει πριν η Αθήνα περάσει από το Κοινοβούλιο και εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης μέχρι το Eurogroup και την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης τη Δευτέρα θα αποτελέσει το αντικείμενο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου την Κυριακή το πρωί (στις 11:00).Τα βήματα της Αθήνας συζητήθηκαν εκτενώς χθες, Σάββατο, στις μαραθώνιες συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, στενών συνεργατών του και κορυφαίων υπουργών, με τις πληροφορίες να θέλουν την Αθήνα να ετοιμάζει αντιπρόταση.

«Το επιδιώκουμε» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση απάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη όταν εξερχόμενος του Μαξίμου ρωτήθηκε εάν τη Δευτέρα θα υπάρξει συμφωνία.

Εντωμεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο του ο Alpha και αποδόθηκαν σε κυβερνητικές πηγές, ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έφυγαν ήδη από χθες  (Σάββατο) για Βρυξέλλες.

Επίσης κυβερνητικές πηγές είπαν ότι ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για την προσεχή Τρίτη ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, ενδεικτικό της κρισιμότητας των στιγμών.

Πηγή: iefimerida.gr/Newsroom ΔΟΛ