Τι θα γίνει σήμερα στις Βρυξέλλες

Ενώ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες όπου σήμερα Δευτέρα θα συνέλθει η  σύνοδος κορυφής προκειμένου να ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα, ο Φρανσουά Ολάντ και η Άγκελα Μέρκελ τηλεφώνησαν χθες Κυριακή στον Έλληνα πρωθυπουργό για να του υπενθυμίσουν ότι πρέπει να έχει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ενόψει της συνόδου.

Οι δύο ηγέτες του είπαν ότι η σύνοδος κορυφής δεν είναι για «διαπραγματεύσεις» – κάτι πρακτικά αδύνατο με 19 μέλη παρόντα – και του απηύθυναν έκκληση να φτάσει σε μια συμφωνία με τους θεσμούς. τροικα  Αν επιτευχθεί μια συμφωνία, τότε η σύνοδος μπορεί να αρχίσει την συζήτηση για το ελληνικό χρέος και μια τρίτη διάσωση.

Η μέθοδος αυτή είναι η ίδια που ακολουθήθηκε με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος πρώτα παρουσίασε ικανοποιητικές δεσμεύσεις της Ιταλίας στους «θεσμούς» για την εξυγίανση της οικονομίας της και οι οποίες κρίθηκαν “ικανοποιητικές” από τους εταίρους της ευρωζώνης. Ακολούθως τέθηκαν στο συμβούλιο κορυφής.

Βέβαια, στη συνέχεια ο Μπερλουσκόνι αθέτησε τις δεσμεύσεις που είχε παρουσίασει για την εξυγίανση της οικονομίας της γεγονός που του στοίχισε την πρωθυπουργία και την αναρρίχηση νέας τρικομματικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Ενρίκο Λέτα αρχικά και ακολούθως τον Μόντι.

Αυτά ως προς την ιστορία. Στο τι μπορεί να αναμένει αύριο η Ελλάδα από την σύνοδο κορυφής, ο ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης Κρις Σπύρου είναι απόλυτος: Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική απόφαση εάν πρώτα δεν έχει  εξασφαλισθεί η υπογραφή των τεχνικών κλιμακίων. Ακολούθως θα πάει το θέμα στους Υπουργούς Εξωτερικών. Και μετά θα έρθει στη σύνοδο κορυφής.

“‘Είτε τώρα, είτε στις 29 Ιουνίου, είτε στις 30 το πρωϊ”, είπε στην ΡΗΡ ο κ. Σπύρου,  “θα πρέπει να επιτευχθεί η συμφωνία με τους τρεις <θεσμούς> (Τρόικα).  Αυτό που θα αξιολογηθεί από τους ¨θεσμούς¨είναι εάν τα εισοδήματα  τα οποία προτείνει η ελληνική κυβέρνηση αντιστοιχούν με την βιωσιμότητα του δανείου. Δηλαδή, πόσο χρήμα θα παράγουν οι προτάσεις εάν νομοθετηθούν και εάν αυτό το χρήμα είναι αρκετό για να κάνει βιώσιμο το δάνειο συμπληρωματικής δανειακής εξυπηρέτησης”.

Στην περίπτωση που δεν θα συμφωνήσουν οι ‘θεσμοί” τότε θα ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να επανέλθει με βελτιωμένη πρόταση.

Πάντως, δημοσιογραφικές πληροφορίες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να  προκληθούν ακόμη και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.  Ένα πιθανό σενάριο είναι ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγκαλέσει Πολιτικό Συμβούλιο Αρχηγών για την εξέταση της κατάστασης χωρίς να αποκλείεται ακόμη και προσπάθεια σχηματισμού  κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα αναλάβει να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή.

ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμμετέχει αύριο, Δευτέρα, σε συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στη συνάντηση αυτή θα συμμετέχουν, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ,  η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ντ. Τουσκ.

Το απόγευμα θα συμμετέχει στην άτυπη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης [Eurozone Summit] με θέμα την Ελλάδα.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πακέτο μέτρων της Αθήνας που θα παρουσιάσει στους “θεσμούς”, περιέχει τα εξής:

ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα 13%.

ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%.

Κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα μεγάλα, εμπορικά νησιά και να διατηρηθεί στα υπόλοιπα.

Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από την 1/1/2016

Φόρος σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, καθώς αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής κερδών.

Κατάργηση έκπτωσης στην εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

Η έκτακτη εισφορά  θα έχει διάρκεια ένα χρόνο.