Δύσκολα μέτρα, καμία συζήτηση για το χρέος, προϋπόθεση να περάσουν από τη Βουλή για εκταμίευση χρημάτων

 

Η συμφωνία όπως αναμενόταν δεν έκλεισε χθες στην Έκτακτη Σύνοδο και πλέον η διαδικασία μπαίνει σε ένα κρίσιμο 48ωρο, όπου οι θεσμοί θα αξιολογήσουν τις ελληνικές προτάσεις. Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συγκαλείται εκτάκτως το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να συζητήσει για την Ελλάδα, ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής.Η συνεδρίαση της Ευρωομάδας θα πραγματοποιηθεί την προηγουμένη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής από όλους όσους προχώρησαν σε δηλώσεις ή συνεντεύξεις Τύπου έγινε σαφές πως οι επόμενες 48 ώρες είναι κρίσιμες για τις διαπραγματεύσεις, ενώ αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως όλοι δήλωσαν πως δεν έγινε καμία κουβέντα για το ελληνικό χρέος που αποτελεί όμως βασική προϋπόθεση που θέτει η Αθήνα για να δεχθεί να παραβιάσει κόκκινες γραμμές και να προτείνει σκληρότατα μέτρα 8 δισεκατομμυρίων ευρώ τους επόμενους 18 μήνες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο των προτάσεων που κατέθεσε η Ελλάδα και δήλωσε πεπεισμένος ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα.

“Ο Έλληνας πρωθυπουργός μας διαβεβαίωσε ότι πρόθεση του είναι η επίτευξη συμφωνίας” δήλωσαν μετά το πέρας του σημερινού Συμβουλίου Κορυφής της ευρωζώνης οι πρόεδροι της ΕΕ και της Επιτροπής Τουσκ και Γιούνκερ επισημαίνοντας πως οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι τεχνικές διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν ως την ερχόμενη Τετάρτη, όποτε θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup ανέφεραν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε επίσης ότι ορισμένα από τα μέτρα που προτείνονται έχουν υφεσιακό χαρακτήρα τονίζοντας όμως εκ παραλλήλου ότι σε αντιστάθμιση η Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει και να χρηματοδοτήσει μέτρα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

“Οι νέες ελληνικές προτάσεις είναι ένα βήμα εμπρός”, σημείωσε ο Τουσκ, απομένει όμως να γίνει πολλή δουλειά τις επόμενες ώρες. “Το Γιούρογκρουπ μπορεί να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα το βράδυ της Τετάρτης”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πιο σκληρός από τους Θεσμούς και συγκεκριμένα το ΔΝΤ δια στόματος της επικεφαλής, Κριστίν Λαγκάρντ χαμήλωσε λίγο περισσότερο τον πήχυ, λέγοντας πως οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο λεπτομερείς, αλλά δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που έχουμε ζητήσει. Δήλωσε βέβαια πως πρέπει ακόμα να γίνει πάρα πολύ δουλειά στις επόμενες 48 ώρες.

Τι είπε η Άνγκελα Μέρκελ μετά τη Σύνοδο Κορυφής

“Χρειάζεται ακόμα δουλειά” επεσήμανε η Γερμανίδα Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα.

Όπως είπε η Α. Μέρκελ, ο χρόνος που απομένει είναι λίγος και γι’ αυτό τις επόμενες ημέρες πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις για να επιτευχθεί συμφωνία ως το επόμενο Eurogroup που θα συγκληθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Σημείωσε, επίσης, ότι όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν με την εισήγηση του Γ. Ντάισελμπλουμ να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Τετάρτη, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Συνεχίζοντας, η Α. Μέρκελ σημείωσε ότι η Σύνοδος της ευρωζώνης είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς όπως είπε, οι ηγέτες δεν έλαβαν καμία απόφαση, αλλά ούτε και μπήκαν στις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης. Η ίδια τόνισε ότι βάση των συζητήσεων αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείσα για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η Α. Μέρκελ αναγνώρισε ότι είναι ένα ζήτημα και πρόσθεσε ότι στο θέμα αυτό επιμένει το ΔΝΤ. Πρόσθεσε ότι το θέμα του χρέους συζητήθηκε στη Σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης, αλλά όχι λεπτομερώς. Η ίδια υπενθύμισε την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, σύμφωνα με την οποία, το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα διευθετηθεί, εφόσον υπάρχει ανάγκη. Πρόσθεσε, τέλος, ότι το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους δεν επείγει.

Tέλος, η ‘Αγγελα Μέρκελ ανέφερε πως δεν συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης ότι “προχωράμε προς μια συμφωνία” για την Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι απομένει ακόμη δουλειά να γίνει.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του τόνισε πως η Αθήνα κατέθεσε την πρότασή της από τους Θεσμούς, μία πρόταση με ισοδύναμα μέτρα, αλλά με βασικό κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα με αυτή την πρόταση τα βάρη δεν θα τα πληρώσουν πάλι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ισχυριζόμενος πως με αυτά τα μέτρα προστατεύεται η μέση λαϊκή οικογένεια και οι συνταξιούχοι.

Όπως διευκρίνισε πως η ελληνική πρόταση έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς ως βάση συζήτησης η οποία τις επόμενες ώρες θα συνεχιστεί, προκειμένου να υπάρξει μία βιώσιμη λύση που θα συνοδεύεται από ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας στην εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για το επόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ ανέφερε μόνο μία φορά το θέμα του χρέους, κάνοντας λόγο για βιώσιμο χρέος. Η μοναδική αυτή αναφορά μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, καθώς όλοι οι άλλοι ηγέτες δήλωσαν ξεκάθαρα πως αυτό το θέμα δεν είναι του παρόντος.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας έστειλε ένα μήνυμα στο εξωτερικό, λέγοντας πως με τις ελληνικές προτάσεις, πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας.