Σημαντικές επαφές Κοτζιά στα Σκόπια

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την συνάντηση που θα έχει σήμερα Τετάρτη στα Σκόπια με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Σειρά συναντήσεων με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ, καθώς και με αρχηγούς των κυριότερων κομμάτων της χώρας θα έχει σήμερα Τετάρτη στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα συναντηθεί, αρχικά, με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας) και μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Ο κ.Πόποσκι ανέφερε ότι τα βασικά θέματα της συνάντησης θα είναι το ζήτημα της ονομασίας, τα προταθέντα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών και η προώθηση των διμερών σχέσεων σε πολλούς τομείς.

«Το ζήτημα του ονόματος είναι αναπόφευκτο, όταν πρόκειται για την Ελλάδα. Αλλά αυτό που είναι ιδιαίτερο υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι ότι συμφωνήσαμε να έχουμε μια κάπως διαφορετική προσέγγιση. Είμαστε πολύ μακριά από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, όμως αυτό δεν θα έπρεπε να μας εμποδίζει στη δημιουργία ενός καλύτερου και πιο θετικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, από το οποίο ωφελημένοι θα ήταν οι πολίτες.

Παραμένει μπροστά μας, να βρούμε λύση για την κύρια αιτία σχετικά με τις παρεμποδίσεις που ορθώνονται όσον αφορά την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση της χώρας μας. Στο μεταξύ, μπορούμε να εργαστούμε για πρακτικά μέτρα συνεργασίας, είτε στον τομέα του πολιτισμού, είτε των μεταφορών ή της οικονομίας, με τα οποία θα μειωθεί η ένταση και τα θετικά αποτελέσματα των οποίων θα μπορούσαν να νοιώσουν οι πολίτες από τις δύο πλευρές των ελληνο-μακεδονικών συνόρων» σημείωσε ο κ. Πόποσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ δεν γνωστοποίησε πόσα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, όμως υπογράμμισε πως υπήρξε εποικοδομητική ατμόσφαιρα στις συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών διευθυντών των δύο υπουργείων και την Τετάρτη, σε επίπεδο υπουργών, θα ολοκληρωθεί το σχέδιο για τα θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Επισήμανε δε ότι τα ΜΟΕ αποτελούν μια κοινή πρωτοβουλία και συμφωνίας μέσω του διαλόγου, με στόχο την οικοδόμηση ενός καλύτερου κλίματος στις σχέσεις Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Ο κ. Πόποσκι εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ, η οποία, όπως σημείωσε, είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στα Σκόπια μετά από μακρά περίοδο, αποτελεί «σοφό βήμα» της ελληνικής διπλωματίας και πρέπει να αξιοποιηθεί για την προώθηση αυτού που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ΠΓΔΜ και αυτό είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας και η σταθερότητα της περιοχής και αυτό που όπως πρόσθεσε, είναι σημαντικό για την Ελλάδα, η διμερής συνεργασία να διεξάγεται σε φυσιολογικά πλαίσια.

Στα Σκόπια ο κ.Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Νίκολα Πόποσκι, τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για ευρωπαϊκά ζητήματα,Φατμίρ Μπεσίμι και τον Πρόεδρο της χώραςΓκιόργκι Ιβάνοφ.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Ζόραν Ζάεβ, τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών Μεντούχ Θάτσι.