Σαμαράς: να υπάρξει αναπτυξιακή συμφωνία με τους εταίρους

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς σε παρέμβασή του στην συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ζήτησε να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους η οποία, όπως είπε, θα δίνει αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα. Επεσήμανε δε πως δεν θα επιτρέψει να καταστραφεί η Ελλάδα.

Από την πλευρά της η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ ζήτησε να υπάρτξει συμφωνία “πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα” ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα ότι έκανε “πισογύρισμα” από τις προτάσεις που είχε καταθέσει προχθές., αναφερόμενη, προφανώς στην υπαναχώρηση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την κάλυψη της ασφαλιστική δαπάνη των συνταξιούχων.

Ο κ. Σαμαράς, υπογρά,,ισε,  στην ομιλία του  την ανάγκη υιοθέτησης και αναπτυξιακών πολιτικών όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης, προκειμένου να απομακρυνθεί ο εφιάλτης της ύφεσης και να περιοριστούν τα ποσοστά της ανεργίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου στις Βρυξέλλες ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε  με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, Ραχόι και Κοέλιο, αλλά και την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε την αναγκαιότητα μιας συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών, αλλά τράβηξε μια διαχωριστική γραμμή από το πακέτο των φορολογικών μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι, προεξοφλώντας ότι θα αποδειχθούν αναποτελεσματικά και θα ανοίξουν έναν νέο υφεσιακό κύκλο για την ελληνική οικονομία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε δήλωσή του, τόνισε πως διαμήνυσε στους εταίρους ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, θέλει τη χώρα αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και του ευρώ και πως ανεξάρτητα από «τα κραυγαλέα λάθη της σημερινής κυβέρνησης», οι Ευρωπαίοι εταίροι μας οφείλουν να σταθούν στο πλευρό των Ελλήνων με αλληλεγγύη, γιατί οι Έλληνες «έχουμε πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα».

Επίσης, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε πολύ δύσκολες τις στιγμές για τη χώρα επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλέον το δίλημμα ανάμεσα σε μια πολύ κακή συμφωνία και μια χρεοκοπία ανεξέλεγκτη». «Πριν έξι μήνες φτάσαμε πολύ κοντά να βγούμε οριστικά από την κρίση και τώρα έχουμε ξαναβρεθεί σε πολύ χειρότερη κατάσταση» σημείωσε και επισήμανε πως «με όλα όμως τα λάθη που έγιναν τους τελευταίους έξι μήνες, με όλα τα ψέματα που ειπώθηκαν, δεν θα αφήσουμε να καταστραφεί η χώρα μας και το μέλλον των παιδιών μας»

Ακόμη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε στους εταίρους πως «θα αγωνιστούμε για να μειωθούν τα φορολογικά βάρη και να περιοριστούν οι δαπάνες του σπάταλου κράτους», καθώς όπως είπε η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση μόνο με ανάπτυξη.

Στη δήλωσή του, ο κ. Σαμαράς προέταξε την ανάγκη ενότητας και ομοψυχίας, τονίζοντας πως η εθνική ενότητα, η ενότητα όλων των Ελλήνων, είναι πιο απαραίτητη παρά ποτέ. «Η ομοψυχία μας ως έθνος, δεν είναι μια ωραία λέξη. Είναι το μεγαλύτερο όπλο μας! Το όπλο που δεν νικιέται ποτέ. Οι μέρες που έρχονται είναι δύσκολες. Αλλά οι Έλληνες, ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δοκιμασία» είπε χαρακτηριστικά.