Έκτακτη σύσκεψη του Δ.Σ. του ΔΝΤ – Τι είπε η Κριστίν Λαγκάρντ

Την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση κωλυσιεργεί και είναι απρόβλεπτη ως προς τις κινήσεις και τις αποφάσεις της εξέφρασε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύγκλησης του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου με σκοπό την ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ήταν η δεύτερη έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ μέσα σε διάστημα 5 ημερών διαμέσου τηλεδιάσκεψης από τις Βρυξέλλες με θέμα το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του real.gr, η Κριστίν Λαγκάρντ στην 40λεπτη ενημέρωση εμφανίστηκε περισσότερο απαισιόδοξη από την προηγούμενη φορά. Στην τοποθέτηση της επιχείρησε να κρατήσει σχετικά μια «ουδέτερη» στάση για τις διαπραγματεύσεις αποφεύγοντας οποιαδήποτε εκτίμηση για το αν τελικά θα βρεθεί διέξοδος.

«Δουλεύουμε εντατικά και μας παίρνει περισσότερο χρόνο απ’ότι υπολογίζαμε. Η διαδικασία είναι σκληρή και χρονοβόρα», είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ. Περιγράφοντας το κλίμα στις διαπραγματεύσεις ανέφερε ότι ενώ είχαν ελπίσει στις αρχές της εβδομάδας ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος, κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για κωλυσιεργία.

«Δεν δίνουν πρακτικές λύσεις και κάνουν αντιπροτάσεις την τελευταία στιγμή. Γίνονται συνεχώς συζητήσεις. Η πρόοδος είναι πολύ αργή», είπε χαρακτηριστικά και ενημέρωσε ότι στο τραπέζι υπάρχουν δύο προτάσεις, μια των θεσμών και μια της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες θα συζητηθούν στο EuroWorkingGroup (ΕWG) αύριο Σάββατο με την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια γεφύρωση των διαφορών ώστε να συγκληθεί το Eurogroup για μια τελική συμφωνία.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος αποσαφήνισε ότι, παρά τα όσα γράφονται και ακούγονται στα ΜΜΕ, ότι δηλαδή το ΔΝΤ είναι εκείνο που κρατά σκληρή στάση και εμποδίζει μια συμφωνία, οι τρεις θεσμοί έχουν «μια κοινή και ενιαία πρόταση». Επίσης επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ ότι χρειάζονται «περισσότερα μέτρα προς την κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών παρά μια υπερφορολόγηση που η εμπειρία έχει αποδείξει ότι δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Για την ελληνική πρόταση ανέφερε ότι «δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί και θα πρέπει να κοστολογηθεί» μέχρι την αυριανή συνεδρίαση του ΕWG.

Αναφορικά με το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους επανέλαβε ενώπιον των μελών του διοικητικού συμβουλίου ότι «είναι στο τραπέζι» αλλά απέφυγε να εισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι έχει συζητηθεί, ούτε για το ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα των δανειστών και πως θα λειτουργήσει μέσα σε συνολική συμφωνία.

Πηγή: real.gr