Η σοκολάτα προστατεύει από έμφραγμα και εγκεφαλικό;

Η κατανάλωση λίγης σοκολάτας την ημέρα μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σκοτία.

Αναλύοντας στοιχεία από σχεδόν 21.000 ανθρώπους διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν καθημερινά έως 100 γραμμάρια σοκολάτας είχαν κατά 11% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου και κατά 25% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από αυτήν.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αμπερντήν συσχέτισαν επίσης τη σοκολάτα με μείωση κατά 9% του κινδύνου εισαγωγής στο νοσοκομείο ή θανάτου από στεφανιαία νόσο και μείωση κατά 23% του αντίστοιχου κινδύνου για εγκεφαλικό.soko

Μάλιστα οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές ακόμα και όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό, όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή κ.λπ.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Heart» (είναι το επίσημο περιοδικό της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας), μόνο ο ένας στους πέντε εθελοντές της μελέτης δεν έτρωγαν ποτέ σοκολάτα.

Οι υπόλοιποι την κατανάλωναν από σποραδικά έως καθημερινά, με τους νεότερους και πιο χαμηλού βάρους εθελοντές να έχουν περισσότερες πιθανότητες να τρώνε σε καθημερινή βάση μπόλικη σοκολάτα (100 γραμμάρια ή περισσότερο).

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι παρ’ ότι η μαύρη σοκολάτα θεωρείται πιο ωφέλιμη για την υγεία, οι εθελοντές τους έτρωγαν κυρίως σοκολάτες γάλακτος, επομένως και αυτή φαίνεται ότι παρέχει οφέλη στην υγεία.

Στα αρνητικά της υποθέσεως, η συχνή λήψη σοκολάτας συσχετίσθηκε με αυξημένη πρόσληψη ενέργειας (θερμίδων), επομένως όποιος προσέχει το σωματικό βάρος του θα πρέπει να έχει το νου του.

Πηγή΅Neoskosmos.com