Σύμφωνα με έρευνα: Υπέρ του “ναι” η πλειοψηφία!

Αθήνα

Υπέρ του «ναι» στη συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές, εφόσον η κυβέρνηση επέλεγε το δημοψήφισμα, τασσόταν η πλειονότητα της κοινής γνώμης, τουλάχιστον ως την ώρα που το αποφάσισε η κυβέρνηση, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Σε δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για το Βήμα της Κυριακής από την Τετάρτη 24 έως την Παρασκευή 26 Ιουνίου, το 47,2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σε περίπτωση δημοψηφίσματος θα ψηφίσει «Ναι», στη συμφωνία, ενώ ένα ποσοστό 33% δήλωσε ότι θα την καταψηφίσει.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 67,8% των πολιτών τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, έναντι 25,2% που προτιμά επιστροφή στη δραχμή. Εξάλλου το 66% προτιμούσε μία συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές, έναντι 26,5% που ήταν υπέρ της ρήξης.

Με τα μέχρι τότε δεδομένα, στην ερώτηση «αν απορριφθούν η προτάσεις της τι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση;» το 57,5% απάντησε να υποχωρήσει και να έρθει σε συμφωνία, ενώ το 36,4% απάντησε να οδηγηθεί σε ρήξη έστω και με τον κίνδυνο της  χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.

Σε ερώτηση αν θα υποστήριζαν την κυβέρνηση σε περίπτωση που επέλεγε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 53,3% απάντησε «μάλλον όχι» και «όχι», έναντι 43,2% που επέλεξε το «μάλλον ναι» και «ναι».

* Η πλειοψηφία τάσσονταν υπέρ της συμφωνίας, όπως φαίνεται και σε δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα. Κατά την ίδια περίοδο (24-26 Ιουνίου), οι πολίτες όταν ρωτήθηκαν εάν, με τα μέχρι τότε δεδομένα, προτιμούν συμφωνία ή ρήξη, το 57% απάντησε «συμφωνία» και το 29% «ρήξη».

Newsroom ΔΟΛ