Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 29 Ιουνίου 2015

Στις εξελίξεις που σημειώνονται στην Ελλάδα, με το κλείσιμο των τραπεζών και τους περιορισμούς στην ανάληψη χρημάτων, αναφέρονται στα πρωτοσέλιδά τους σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες. ‘Αλλα θέματα που προβάλλουν είναι η σημερινή νέα συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, το θέμα του ΕΕΕ, ο κατάλογος του ΚΟΤ, η έλλειψη εμβολίων κοκκύτη, και το ζήτημα  των αγοραστών ενυπόθηκων ακινήτων.


Η “Αλήθεια” με κύριο τίτλο “Κλειστές τράπεζες και capital controls” γράφει ότι οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν ότι δεν θα ανοίξουν σήμερα οι τράπεζες και δεν θα επαναλειτουργήσουν χωρίς περιορισμούς στην ανάληψη χρημάτων και ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ ολιγοήμερη παράταση για να γίνει το δημοψήφισμα. Σε άλλο της δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ανησυχίες για την Κύπρο από τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Γράφει επίσης ότι στη Βουλή σήμερα θα συζητηθούν οι τροποποιήσεις επί του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

“Η Σημερινή” με κύριο τίτλο “Εκοψε τον ELA από την Ελλάδα η ΕΚΤ” γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε χθες να σταματήσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με ELA, διατηρώντας όπως ανακοίνωσε την οροφή του δανεισμού στο επίπεδο στο οποίο βρισκόταν την περασμένη Παρασκευή και ότι η Κύπρος δεν επηρεάζεται ποσώς από όσα συμβαίνουν στο ελληνικό έδαφος.  Γράφει ακόμη για τον κατάλογο που εξέδωσε ο ΚΟΤ όπου οι διαφορές στις τιμές ποτών και σνακς είναι ευδιάκριτες με μια μπουκάλα νερό να στοιχίζει σε κάποιες περιοχές μέχρι και 6 ευρώ.  Αναφέρει ακόμη ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πάρουν τους τίτλους τους.

Με τίτλο “Δραματικές εξελίξεις” “Ο Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριό του θέμα ότι με κλειστές τράπεζες και χρηματιστήριο λέει σήμερα καλημέρα η Ελλάδα και ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέκρινε έντονα το Eurogroup και την Ευρώπη γενικότερα που δεν ενέκρινε αίτημα της Αθήνας για παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι τις 5 Ιουλίου, όταν θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι συναντώνται σήμερα εκ νέου οι δύο ηγέτες ξεκινώντας τις συζητήσεις για τα ουσιαστικά θέματα. Επίσης, αναφέρει ότι προ των πυλών είναι η έλλειψη εμβολίων κοκκύτη ανά το παγκόσμιο, κάτι που πιθανόν να επηρεάσει και την Κύπρο.

Η “Χαραυγή” με κύριο τίτλο “Απαίτηση να σεβαστούν τη δημοκρατία” γράφει ότι εκβιασμό προς τον ελληνικό λαό χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας την απόφαση του Eurogroup να απορρίψει το αίτημα ολιγοήμερης παράτασης του προγράμματος της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να σταματήσει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Επίσης, η `Χ` γράφει ότι η απόφαση του Eurogroup να σταματήσει τη ρευστότητα είχε ως στόχο να πανικοβάλει τον ελληνικό λαό με αποτέλεσμα να σχηματιστούν μεγάλες ουρές έξω από τράπεζες και στα βενζινάδικα. Αλλού, γράφει ότι νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή θα απεγκλωβίζει τους αγοραστές ενυπόθηκων ακινήτων.

 

ΚΥΠΕ