Αρνείται ο Δραγασάκης ότι είπε για ματαίωση του δημοψηφίσματος

Αν και πολλοί δημοσιογράφοι ερμήνευσαν ότι με όσα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ματαίωσης του δημοψηφίσματος , ο ίδιος με ανάρτησή του στο Twitter το διαψεύδει.

«Είναι πολιτικό θέμα, μπορεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό η κυβέρνηση, το κάναμε για να επιτύχουμε συμφωνία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος στην ΕΡΤ. Όπως πρόσθεσε, η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει από τον Φεβρουάριο, εάν υπήρχε πολιτική βούληση και ότι πάμε σε νέο πρόγραμμα και νέο σχέδιο.

Όσον αφορά στο δημοψήφισμα, είπε ότι δεν άρεσε γιατί οι εταίροι είχαν συνηθίσει στο «yes».

Το πρόγραμμα απέτυχε και ήταν τελματωμένο από τον περασμένο Αύγουστο, σήμερα λήγει πρακτικά, δήλωσε ο κ. Δραγασάκης.

‘Οπως είπε, παραμένουν διαφορές σε τομείς όπως τα εργασιακά και οι συντάξεις, ωστόσο πρόσθεσε ότι εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό να αποδεχθεί τη συμφωνία- και τόνισε ότι οι προϋποθέσεις υπάρχουν.

‘Οπως είπε, παραμένουν διαφορές σε τομείς όπως τα εργασιακά και οι συντάξεις, ωστόσο πρόσθεσε ότι εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό να αποδεχθεί τη συμφωνία- και τόνισε ότι οι προϋποθέσεις υπάρχουν. «Εξ’αρχής η συμφωνία προϋπέθετε πολιτική βούληση», είπε, η οποία «έλειπε από μέρους των θεσμών».

Η κυβέρνηση σήμερα κατέθεσε μία νέα πρόταση ζητώντας 2ετές πρόγραμμα που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, είπε ο κ. Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας ότι σημασία τώρα έχουν οι επιλογές και οι πράξεις που θα ανοίξουν θετικές προοπτικές για τη χώρα και την Ευρώπη. «Για να βρούμε λύση πρέπει να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα. Πρέπει να βρούμε λύση όχι στη βάση της υποταγής ή της τυφλής ρήξης» είπε. Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα καταθέτει αίτημα για αναβολή της δόσης προς το ΔΝΤ και ότι υπέβαλε την Τρίτη αίτημα στην ΕΚΤ για αύξηση του ορίου του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Χρειάζεται ένας νέος σχεδιασμός για το χρέος ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, είπε, ενώ, αναφερόμενος στην εμπλοκή στις συνομιλίες, είπε ότι «είχαμε ετοιμάσει πρόταση που στείλαμε. Αξιολογήθηκε ως θετικό βήμα προόδου, καλή βάση. Την επόμενη μέρα πετάχτηκε στα σκουπίδια. Αυτό προκάλεσε εμπλοκή». Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε «κάντε κριτική στην κυβέρνηση, αλλά μη χαρίζεστε τόσο εύκολα στους άλλους».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν νέοι φόροι, τονίζοντας ωστόσο ότι «προσπαθούμε να αλλάξουμε τις παθογένειες της κοινωνίας» και ότι «οι θεσμοί αγνοούν ότι είμαστε έξι χρόνια σε ύφεση». Όσον αφορά στις προτάσεις, είπαμε ότι «στείλαμε έξι σημεία», συμπληρώνοντας ότι παραμένουν διαφορές.

«Έπειτα από 5 χρόνια ύφεσης και λιτότητας δεν μπορούμε να μιλάμε για τη μείωση μισθών και συντάξεων ως μέτρο εξόδου από την κρίση» είπε, προσθέτοντας ότι «ζητήσαμε να υπολογιστούν οι κοινωνικές επιπτώσεις από τα δύο σχέδια» και ότι η πρόταση των δανειστών οδηγούσε σε ύφεση 10%.

Οι σημερινές προτάσεις είναι απόρροια πυκνών και εντατικών διεργασιών, σημείωσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η πρόταση της Ευρώπης ισχύει ακόμα, όπως και της ελληνικής κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, είπε ότι προκηρύχθηκε για να επιτευχθεί συμφωνία με συγκεκριμένα κριτήρια και τάχθηκε υπέρ της επίτευξης μιας βιώσιμης συμφωνίας.

Επίσης, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «το πρόγραμμα πρέπει να είναι της Ελλάδας, όχι να της το δίνουν με σκονάκι και να υποκρινόμαστε ότι είναι δικό της» και σημείωσε ότι «όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, ο Τσίπρας θα συμβολίζει τον αγώνα ενός λαού».
Αναφερόμενος στα περί Grexit και χρεοκοπίας, είπε ότι «μειοψηφικές δυνάμεις στο εξωτερικό θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ ή χρεοκοπία εντός ευρώ».