Γιούνκερ: Ο Τσίπρας με τον Βαρουφάκη χάλασαν τη συμφωνία για 60 εκατ. ευρώ!

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που δηλώνει φιλέλληνας, υποστήριξε πως όταν την περασμένη Παρασκευή η Ελλάδα έφυγε από τις διαπραγματεύσεις, οι διαφορές ανάμεσα στις δυο πλευρές ήταν τόσο μικρές που η συμφωνία μάλλον θεωρούνταν δεδομένη.

Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει το περιοδικό Politico, επικαλούμενο όσα φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν σε στενούς του συνεργάτες την Τετάρτη. Πως δηλαδή όταν το απόγευμα της Παρασκευής η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η διαφορά θεσμών – Αθήνας ήταν στα 60 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γούνκερ είπε ό,τι είπε σε στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άνθρωποι που ήταν παρόντες στη συζήτηση δεν έκρυψαν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε… βαριές κουβέντες για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Τσίπρας και Βαρουφάκης αρνήθηκαν να κάνουν συμφωνία, υποστηρίζει ο Γιούνκερ, σημειώνοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών άλλαζαν συνεχώς τους όρους των διαπραγματεύσεων και αρνούνταν να συμφωνήσουν, όσο κι αν υποχωρούσαν οι Ευρωπαίοι.
Κατηγόρησε δε τον Γιάνη Βαρουφάκη πως έδωσε εντολή στους διαπραγματευτές να φύγουν από την αίθουσα όταν οι δυο πλευρές ήταν κοντά σε συμφωνία.

«Ο Γιούνκερ είπε πως ήταν έτοιμος να διαθέσει τα ευρωπαϊκά κεφάλαια στην Ελλάδα για το μέλλον και η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε την προσφορά, το οποίο τους έπεισε ότι οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονταν για μια συμφωνία και πως ήταν ιδεολογικός ο λόγος», είπε στο Politico άνθρωπος που ήταν μέσα στη σύσκεψη.

«Είπε “ήμασταν τόσο κοντά, που διαφωνούσαμε για 60 εκατ. ευρώ”». Τρεις πηγές μέσα από τη σύσκεψη μίλησαν για τη διαφορά των 60 εκατ. ευρώ αλλά τόνισαν ότι ο Γιούνκερ δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για το τι ακριβώς εννοούσε.

Αν και το γραφείο του Γιούνκερ δεν απάντησε στα αιτήματα του Politico για ένα σχόλιο, κοινοβουλευτική πηγή που ήταν στη σύσκεψη είπε πως «ο Γιούνκερ κατηγόρησε τον Τσίπρα για ό,τι έγινε. Είπε πως αν δεν έχουμε συμφωνία θα είναι ξεκάθαρα για ιδεολογικούς λόγους γιατί οι διαφορές δεν ήταν μεγάλες».

Σύμφωνα με την πηγή, ο Γιούνκερ είπε πως αν στο δημοψήφισμα της Κυριακής βγει το «Όχι» αυτό θα σημαίνει ότι «η Ελλάδα εγκαταλείπει το ευρώ». Οι ίδιες πηγές είπαν πως ο Γιούνκερ επίσης αμφισβήτησε την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα μέσα σε λίγες μέρες, προσθέτοντας ότι το πλάνο του για την Ελλάδα εξαρτάται από το πως θα ψηφίσουν οι Έλληνες.

Πηγή: politico.eu/ NewsIt.gr