Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 2 Ιουλίου 2015

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και το ελληνικό ζήτημα προβάλλονται ως κύριο θέμα στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου και σήμερα. Σε άλλα θέματα οι εφημερίδες γράφουν για τις ανακοινώσεις του Προέδρου αναφορικά με τους φόρους, την άσκηση «Νέμεσις», την επικείμενη επίσκεψη Γιούνκερ στην Κύπρο, τη βία κατά των γυναικών και την ανάρτηση πινακίδας στο Gatwick για έλλειψη ρευστού στην Κύπρο.


«Προς σύγκρουση βαδίζει ο Τσίπρας» είναι ο τίτλος της «Αλήθειας» η οποία γράφει στο πρωτοσέλιδό της πως όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επέλεξε τη σύγκρουση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και βαδίζει ολοταχώς προς σύγκρουση επιμένοντας στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε πόλωση και διχασμό. Αλλού, γράφει ότι αντικατάσταση του κλιμακωτού με ενιαίο φόρο ακινήτων σε τιμές της τελευταίας γενικής εκτίμησης και φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις ανακοίνωσε ο Πρόεδρος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι κοινοβουλευτικές επιτροπές νομικών και εσωτερικών μετονόμασαν το σύμφωνο συμβίωσης σε «πολιτική συμβίωση».

Η «Σημερινή» γράφει στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Σφίγγει η θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας», ότι πιο βαθιά στην οικονομική ασφυξία εισέρχεται η Ελλάδα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε χθες ν` αφήσει αμετάβλητο το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA. Σε άλλο θέμα γράφει για την πολυεθνική άσκηση «Νέμεσις» στην ΑΟΖ της Κύπρου και ότι η Κύπρος είναι παράγοντας ασφάλειας, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας. Αλλού γράφει ότι ένταξη της λύσης στο πρωτογενές δίκαιο ζητά τώρα ο Ακιντζί.

Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο «Παγώνουν όλα ως την Κυριακή», γράφει στο πρωτοσέλιδό του ότι καμία σημαντική εξέλιξη δεν αναμένεται στο ελληνικό ζήτημα πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή, με τα πράγματα να είναι οριακά και επικίνδυνα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα πραγματοποιήσει κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Μουσταφά Ακιντζί. Αλλού, γράφει ότι στο ΕΔΑΔ προσέφυγαν την περασμένη εβδομάδα δύο από τους τρεις καταδικασθέντες για την τραγωδία στο Μαρί, επικαλούμενοι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

«Φωνή λαού για βιώσιμη λύση» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Χαραυγής», η οποία γράφει ότι την ισχυρή πίεση προς τους δανειστές επιδιώκει η κυβέρνηση Τσίπρα την επομένη του δημοψηφίσματος για να εξασφαλίσει μία βιώσιμη λύση. Αλλού, γράφει ότι αύξηση στα περιστατικά βίας στην οικογένεια και στους βιασμούς γυναικών καταγράφεται στη χώρα μας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τον τερματισμό της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών και την έναρξη της συζήτησης για τον εκσυγχρονισμό τους ζητά το ΑΚΕΛ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο «Η ΕΚΤ κρατά την Ελλάδα με χρηματοδοτικό λουρί», ότι χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους Έλληνες να απορρίψουν τη συμφωνία διάσωσης καταστρέφοντας την όποια προοπτική διόρθωσης των σχέσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής που μπορεί να καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πινακίδα στο αεροδρόμιο Gatwick λανθασμένα αναφερόταν σε κρίση ρευστότητας στην Κύπρο. Αλλού γράφει για «επίθεση γοητείας» με λουλούδια από τους οδηγούς ταξί.

 

ΚΥΠΕ