Στην Ελλάδα στραμμένα και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας στην Αυστραλία

ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή:Neoskosmos.com

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας άρχισε ο καταιγισμός τηλεφωνημάτων από κάθε ΜΜΕ της χώρας στην εφημερίδα μας αλλά και σε κοινοτικούς παράγοντες της παροικίας μας. «Επικρατεί πανικός στην Ελλάδα;» ήταν η πρώτη ερώτηση που μου απηύθυνε η εκφωνητής του πρωινού προγράμματος του κρατικού δικτύου ABC, Libbi Gorr. Τόσο αυτή όσο και πολλοί άλλοι συνάδελφοι από κάθε αυστραλιανό μέσο, ζητούσαν πληροφόρηση για τις εξελίξεις εκεί, τις αντιδράσεις της εδώ παροικίας, αλλά και να τους μεταφέρουμε το κλίμα που επικρατούσε στη γενέτειρα. newspaper

Και αν το ελληνικό ζήτημα ήταν ένα από τα πρώτα θέματα που σχολίαζαν και εξέταζαν τα αυστραλιανά ΜΜΕ τη Δευτέρα, έως την Τρίτη το πρωί έγινε το πρώτο. Ήταν η μέρα που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως η ημέρα της… Ελλάδας για τα αυστραλιανά ΜΜΕ, αλλά, δυστυχώς, τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στην πατρίδα μας για όλους τους «λάθος» λόγους.

Μόλις δύο 24ωρα πριν, η ελληνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι οι διαπραγματεύσεις της με τους Ευρωπαίους εταίρους είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει πλέον να αποφασίσει αν θα δεχθεί τα μέτρα που οι θεσμοί πρότειναν προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Οι εξελίξεις μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ήταν ραγδαίες. Δεν πέρασαν πολλές ώρες και η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε αφενός την επιβολή ελέγχων στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων αλλά και ένα μέτρο που θύμιζε τις «μαύρες» μέρες της χρεοκοπημένης Αργεντινής το 2001, το κλείσιμο των τραπεζών για μία ολόκληρη εβδομάδα και μέχρι την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «The Age», μίας εκ των δύο μεγαλυτέρων εφημερίδων της Βικτώριας και των δύο μεγαλυτέρων εφημερίδων του εκδοτικού οίκου Fairfax στην Αυστραλία, ήταν το ελληνικό ζήτημα με μία μικρή γεύση «Νέου Κόσμου». Το άρθρο έφερε τον τίτλο «Ripples from Greece – Κραδασμοί από Ελλάδα» και εξέταζε το πώς η ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας αντιμετωπίζει την ελληνική κρίση. Ομογενείς ηγέτες ελληνικών κοινοτήτων αλλά και συμπάροικοι από τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ κατέθεταν στο άρθρο την ανησυχία τους αλλά και την ανησυχία συγγενών και φίλων τους στην Ελλάδα εν όψει των τελευταίων εξελίξεων.

Η ίδια εφημερίδα φιλοξενούσε και άρθρο των «The New York Times» που υπέγραφε ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Paul Krugman που έφερε τον τίτλο: «Το αντάλλαγμα που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα για να παραμείνει στην Ευρωζώνη είναι πολύ υψηλό. Η Ελλάδα πρέπει να παραιτηθεί». Ο γνωστός οικονομολόγος στο άρθρο του προέτρεπε τους Έλληνες να ψηφίσουν «Όχι» στο επερχόμενο δημοψήφισμα ακόμα και αν αυτό σημαίνει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Όπως ανέφερε, τα μέτρα λιτότητας είναι αυτά που στην ουσία κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία, καθώς τα τελευταία χρόνια τα όσα είχαν λεχθεί στο παρελθόν περί φοροδιαφυγής των Ελλήνων, σπατάλης της κυβέρνησης δεν ισχύουν και αν τα μέτρα λιτότητας είχαν δουλέψει όπως θα έπρεπε να είχαν δουλέψει τότε η Ελλάδα θα είχε βγει από την κρίση.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ «ΝΑΙ» ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΜΕ ΤΟΥ MURDOCH

Το γεγονός ότι και τα έντυπα αλλά και ηλεκτρονικά μέσα της News Limited, που ανήκει στον μεγιστάνα των ΜΜΕ Rupert Murdoch, η ελληνική κρίση πρωτοστατεί είναι αναμενόμενο. Για κάποιους ίσως να θεωρηθεί αναμενόμενο και το ότι τα συγκεκριμένα ΜΜΕ τάσσονταν ξεκάθαρα κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπέρ του «ΝΑΙ» στο επερχόμενο δημοψήφισμα.

Η εφημερίδα «The Australian» κυκλοφόρησε με κύριο θέμα της άρθρο που έφερε τον τίτλο, «Η Ελληνική τραγωδία κλονίζει τις αγορές» και πραγματευόταν τον αντίκτυπο που είχε η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει έλεγχους στην κίνηση κεφαλαίων, στο αυστραλιανό χρηματιστήριο αλλά και στην ευρύτερη οικονομική ζώνη της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Στο άρθρο έκανε δηλώσεις και ο Θησαυροφύλακας της Αυστραλίας, Joe Hockey, ο οποίος καθησύχαζε την αγορά όσον αφορά τις συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η ελληνική κρίση ήταν και το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας, με τίτλο «Greek fears fuel $40 billion rout – Οι φόβοι για την Ελλάδα εξαφάνισαν $40 δις από το χρηματιστήριο».

Εκείνο όμως που ξεχώριζε ήταν το κύριο άρθρο γνώμης της «Τhe Australian». Έφερε τον τίτλο «Από οικονομική ανικανότητα έφτασε η Ελλάδα σ’ αυτή τη θέση – Greece’s day of reckoning stems from economic folly» και εκείνο που δήλωνε ξεκάθαρα η σύνταξη της εφημερίδας ήταν ότι τάσσεται υπέρ του «ναι» στο επερχόμενο δημοψήφισμα. Στο ιδιαίτερα καυστικό άρθρο γνώμης ο συντάκτης χαρακτήριζε την απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα ως μία κίνηση εξαπάτησης του ελληνικού λαού από μία «άπειρη ελληνική κυβέρνηση που για πέντε μήνες τώρα αντί να βελτιώσει την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας την επιδείνωσε σε ανεπανόρθωτο σημείο» όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στο άρθρο. Ο συντάκτης του άρθρου αναφερόταν επίσης στις αδυναμίες της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης και στο γεγονός ότι όντως η έξοδος της Ελλάδας από αυτή θα έχει συνέπειες τόσο στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία. Κατέληγε δε στο συμπέρασμα ότι αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη «δεν θα χαθεί και ο κόσμος».

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΙΣΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

Οι αυστραλιανές διαστάσεις της ελληνικής κρίσης ήταν το κύριο θέμα τόσο της ταμπλόιντ εφημερίδας της Μελβούρνης, «Herald Sun» όσο και της οικονομικής εφημερίδας της χώρας «Financial Review».

Και οι δύο εφημερίδες αναφέρονταν στο «χαστούκι» των $40 περίπου δις που δέχθηκε η αυστραλιανή χρηματαγορά ενώ και οι δύο φιλοξενούσαν δηλώσεις Αυστραλών τραπεζιτών και οικονομολόγων με εκτιμήσεις για το πώς μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα επηρεάσει την αυστραλιανή οικονομία.