Τσίπρας: Το δημοψήφισμα είναι η τελευταία στάση πριν από τη συμφωνία

Το «όχι» σημαίνει ισχυρή πίεση στην Ευρώπη, δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στον ΑΝΤ1. «Το δημοψήφισμα είναι η τελευταία στάση πριν από τη συμφωνία, είτε έτσι είτε αλλιώς» πρόσθεσε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ήδη πριν πάει ο λαός στην κάλπη, υπήρξαν ενδιαφέρουσες προτάσεις από τους δανειστές.

«Όσο υψηλότερο το “όχι” τόσο καλύτερο συμφωνία θα πετύχουμε» είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι επί πέντε μήνες έκανε «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να διεκδικήσω μία συμφωνία που να δίνει διέξοδο».

Στο πλαίσιο του σεβασμού στους κανόνες έκανα πολλά βήματα πίσω -πρόσθεσε-, δεν μπορούσα όμως να αποδεχτώ ότι θα έχουμε και μέτρα υφεσιακά και καμία προοπτική για το χρέος.

Πήρα μία εντολή στις 25 Ιανουαρίου για σκληρή διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο της ΕΕ. «Αυτό έπραξα. Εξάντλησα τις αντοχές τις ανθρώπινες και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας διαφώνησε με την παρατήρηση ότι οι διαφορές με τους δανειστές ήταν μικρές, λέγοντας ότι, αντίθετα, ήταν ουσιαστικές.

Δεν δεχόμαστε -δήλωσε ο κ. Τσίπρας- ότι πρέπει να διατηρούμε τον εργασιακό μεσαίωνα στην Ελλάδα, ότι πρέπει να κόψουμε το ΕΚΑΣ, να μειωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις, να κοπεί η έκπτωση στα νησιά, να αυξήσουμε το ΦΠΑ στην εστίαση και στα ξενοδοχεία.

Επιπλέον, όπως τόνισε, η πρόταση των δανειστών, που τέθηκε, όπως επανέλαβε, τελεσιγραφικά, δεν εξασφάλιζε τις δανειοδοτικές ανάγκες της χώρας, καθώς και την αναδιάρθρωση του χρέους.

Σε ό,τι αφορά τις ουρές στα ΑΤΜ ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι εικόνες ντροπής για την Ευρώπη» και απέδωσε το γεγονός στο ότι η ΕΚΤ διέκοψε τη ρευστότητα, διότι το Εurogroup απέρριψε «το εμπρόθεσμο και απολύτως εύλογο αίτημα της κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση».

Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup δεν θέλησαν να δώσουν τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ελλάδα να προβεί στην δημοκρατική διαδικασία χωρίς παρεμβάσεις, δήλωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες θα ξανανοίξουν μετά τη συμφωνία, ενώ προέβλεψε ότι θα έχουμε συμφωνία σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα.

Αν επικρατήσει το «ναι», θα είναι μία συμφωνία που δεν θα είναι βιώσιμη, «αλλά αυτή θα είναι η επιλογή του ελληνικού λαού».

Αν υπερισχύσει το «όχι» την επόμενη ημέρα θα είμαι στις Βρυξέλλες και θα υπογραφεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό, είπε ο κ. Τσίπρας.

«Φτάσαμε στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης. Τη σφραγίδα θα την βάλει ο ελληνικός λαός», είπε ο πρωθυπουργός και προέβλεψε ότι θα δοθεί ένα μεγάλο «όχι» που θα προκαλέσει σεισμό στην Ευρώπη.

«Το ισχυρό “όχι” θα μας βοηθήσει να φτάσουμε γρήγορα σε μια συμφωνία με βιώσιμους όρους. Είμαι ανοιχτός σε παραχωρήσεις αν είναι η συμφωνία να δώσει διέξοδο και να σταματήσει τη συζήτηση για το Grexit», είπε ο πρωθυπουργός.

 

Αν επικρατήσει το «ναι» θα έχουμε, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, μια προοπτική και μια συμφωνία η οποία δυστυχώς για τον ελληνικό λαό δεν θα δώσει διέξοδο. Θα φορτώσει το λαό μέτρα υφεσιακά χωρίς τη δυνατότητα ανάπτυξης.

Αν αυτό επιλέξει ο λαός, θα είναι απολύτως σεβαστή η επιλογή του, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. Εγώ θα παραμείνω ο θεσμικός εγγυητής και θα κινήσω όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται στο Σύνταγμα.

Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν εκλογές, ο πρωθυπουργός απάντησε: Μην βιάζεστε. Η χώρα έχει σύνταγμα και διαδικασίες. Θα παραμείνω σε θεσμικός εγγυητής του Συντάγματος.

 

 

Newsroom ΔΟΛ