Ανησυχία στην κυβέρνηση – Διαγραφή Δαμαβολίτη από τους ΑΝΕΛ

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές στο συγκυβερνών κόμμα του Πάνου Καμμένου. Μετά την διαφοροποίηση 4 βουλευτών των ΑΝΕΛ, μέχρι στιγμής σχετικά με το δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος του κόμματος αποφάσισε να διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων τον Δημήτρη Δαμαβολίτη και τον καλεί να παραδώσει την έδρα του, όπως δημόσια δεσμεύτηκε.

Ο Πάνος Καμμένος, έστειλε ένα σαφές μήνυμα λίγο αφού δέχτηκε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο υπουργείο Άμυνας: Έχουμε πόλεμο και δεν κάνουμε εκπτώσεις. Όποιος δεν αντέχει στον πόλεμο φεύγει, δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ όταν ρωτήθηκε για τις διαφοροποιήσεις τεσσάρων βουλευτών του κόμματός του σε σχέση με το δημοψήφισμα.

Λίγες ώρες αργότερα,  την παραίτησή του υπέβαλε ο βουλευτής Ηρακλείου Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης μετά από αίτημα του Πάνου Καμμένου να παραδώσει τη βουλευτική έδρα του, εφόσον… τάχθηκε υπέρ του “Ναι” του δημοψηφίσματος. Ο Γρηγόρης Μακαρόνας θα πάρει τη θέση του κ. Δαμοβολίτη. Τη διαφοροποίησή τους από τη “γραμμή” τού “Όχι” εξέφρασαν άλλοι τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ. Ο Δημήτρης Καμμένος, ο Νίκος Μαυραγάνης και ο Βασίλης Κόκκαλης.

Πιο αναλυτικά: 

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, ο Δημήτρης Δαμαβολίτης, είπε ξεκάθαρα ότι θα ψηφίσει ΝΑΙ μιλώντας στο «Ράδιο 9,84». «Είμαι υπέρ του ΝΑΙ αν συνεχισθεί το δημοψήφισμα»ανέφερε ο κ. Δαμαβολίτης μιλώντας στο Ράδιο 984, εκφράζοντας την άποψη ότι το δημοψήφισμα είναι «Ναι η Οχι στο ευρώ».

Όπως είπε ο κ. Δαμοβολίτης «όταν εγώ είδα ότι η συμφωνία θα έχει μέτρα και δεν καταφέραμε να πάμε σε αυτό που υποσχεθήκαμε προεκλογικά, για το τι θα αποφασίσω ‘έπρεπε να πάρω και τη βούληση του κόσμου». Παράλληλα, ανέφερε ότι ξεκίνησε και έκανε διαδρομές πάνω στα προεκλογικά σημεία που είχε επισκεφθεί κατά την προεκλογική περίοδο και ξαναπήγε στη συνέχεια για να πει ότι θα έχουμε «μέτρα η ρήξη».

«Ο κόσμος αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, ζητούσε -με μια ποσόστωση 8 -2, 9-1- να πούμε “Ναι” σε συμφωνία γιατί η ρήξη έχει αχαρτογράφητα νερά και μπορεί να πολύ χειρότερα» 
υποστήριξε ο Δαμοβολίτης και πρόσθεσε: «Παίρνοντας αυτό ως ιδέα, φθάνω στο δια ταύτα με την προσωπική μου εκτίμηση, που δεν είναι ίδια με τη γραμμή του κινήματος, το δημοψήφισμα είναι ευρώ η δραχμή».

Ανέφερε, ακόμη, ότι η στάση του αυτή δεν σημαίνει ότι νομιμοποιεί τα μνημόνια, τους εκβιασμούς των δανειστών ή την οικονομική πολιτική που επιβλήθηκε από την τρόικα και οδήγησε στην καταστροφή των Ελλήνων θεωρώντας όμως ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται εντός της Ευρώπης.
Αν τη Δευτέρα το πρωί πάρουμε αυτό το περήφανο “όχι” και πάμε να διαπραγματευτούμε στην Ευρώπη και μάλιστα με κλειστές τράπεζες, με τις αγορές να μην έχουν πάθει ζημιά… αν λοιπόν πάμε και μας ξαναπούνε “όχι”, τι ακριβώς θα κάνουμε; κατέληξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Όπως δήλωσε στο Newsit o βουλευτής των ΑΝΕΛ στη Λάρισα, Βασίλης Κόκκαλης “η εντολή που έλαβα ως βουλευτής του ελληνικού λαού δεν ήταν να είναι κλειστές οι τράπεζες. Αποφασίστηκε το δημοψήφισμα με ανοιχτές τράπεζες. Οφείλει ο πρωθυπουργός να επιδείξει ευθύνη, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και να ακυρωθεί το δημοψήφισμα το οποίο έχει ένα σίγουρο αποτέλεσμα, τη διχόνοια στον ελληνικό λαό.

Οφείλουμε όλοι οι πολιτικοί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να προστατεύσουμε την ενότητα του ελληνικού λαού. Προέχει πρώτα η ενότητα του ελληνικού λαου και μετά η συμφωνία με τους δανειστές.

Στο ερωτημα αν τελικά το δημοψήφισμα δεν ακυρωθεί, τι θα κάνει ο ίδιος απαντά ξεκάθαρα “εγώ θα απέχω. Γιατί είναι διχαστικό, όπως εξελίχθηκε με κλειστές τράπεζες και παρά τις διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν capital control, εντούτοις επιβλήθησαν.

Με ενδιαφέρει το συμφέρον του ελληνικού λαού, ο καθένας μπορεί να πάρει τις αποφάσεις του. Επαναλαμβάνω δεν πρέπει να γίνει αυτό το δημοψήφισμα. Είμαι σαφής και ξεκάθαρος, πιο ξεκάθαρος δε γίνεται”.

Από τη  πλευρά του, ο Δημήτρης Καμμένος ζητάει να αποσυρθεί το δημοψήφισμα, ο οποίος ψήφισε υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης, το περασμένο Σάββατο στη Βουλή, γιατί, όπως λέει στη δήλωσή του η κυβέρνηση είχε εγγυηθεί πως δεν θα υπάρξουν capital controls. Όπως και αυτό έγινε και οι τράπεζες έκλεισαν και το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν υφίσταται πλέον και γι’ αυτό ζητά να μη γίνει. Η παραμονή της Ε.Ε. και την ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτα, τονίζει

Όλη η ανακοίνωση του Δ. Καμμένου

Άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος και επανέναρξη διαπραγματεύσεων
Το Σάββατο 27 Ιουνίου το Ελληνικό Κοινοβούλιο με βάση τα μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και την ΕΓΓΥΗΣΗ της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν capital controls ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος με βάση το οποίο ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα έπαιρνε την τύχη της διαπραγμάτευσης στα χέρια του και θα αποφάσιζε ο ίδιος για το μέλλον του.
Την παραπάνω απόφαση δημοψηφίσματος ακολούθησαν δυστυχώς δύο πολύ άσχημες εξελίξεις: το κλείσιμο των τραπεζών με την ταυτόχρονη επιβολή capital controls και η μη αποδοχή της παράτασης του προγράμματος από τους δανειστές κάτι που οδήγησε στη λήξη του στις 30 Ιουνίου.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απέστειλε δύο επιστολές στους θεσμούς στις 30 Ιουνίου όπου αιτείται νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 29 δις αποδεχόμενος ως βάση συνέχισης διαπραγμάτευσης την τελευταία (βελτιωμένη) πρόταση των θεσμών της 28ης Ιουνίου 2015 και προτείνοντας πλέον συγκεκριμένες βελτιώσεις επ’ αυτής.
Είναι προφανές, ότι με βάση την παραπάνω πρόταση-επιστολή του Πρωθυπουργού ΔΕΝ υφίσταται πλέον κανένα ζήτημα δημοψηφίσματος καθώς σε συνθήκες πόλωσης καλείται πλέον ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ΝΑΙ ή ΟΧΙ πάνω σε μια πρόταση των θεσμών που η ίδια η Κυβέρνηση την έχει ήδη αποδεχτεί ως βάση συνέχισης της διαπραγμάτευσης.

Με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό και τους ψηφοφόρους μου, συναισθανόμενος απόλυτα την αβεβαιότητα στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά τις παραπάνω εξελίξεις και συντασσόμενος απόλυτα με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας σύμφωνα με την οποία «Η παρουσία της χώρας στο ευρώ είναι εθνικός μονόδρομος όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για εθνικούς λόγους – Ενα δημοψήφισμα έχει νόημα όταν γίνεται σε συνθήκες που δεν προκαλούν διχασμό.»
ΖΗΤΩ
την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ του δημοψηφίσματος και την ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το αργότερο τις 20 Ιουλίου (ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής ομολόγου ΕΚΤ ύψους 3,5 δις με συνέπεια άμεση χρεωκοπία με ενεργοποίηση του όρου cross default, σε περίπτωση μη πληρωμής του) που είναι η τελευταία δυνατή ημερομηνία ώστε να αποφεύγει μέγιστα δεινά ο τόπος μας.
Είναι ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ για ΟΛΟΥΣ μας.
Η παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην ΕΕ είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ.

Την άποψη ότι θα είναι νόθο το δημοψήφισμα και δεν θα εκφράζεται ανόθευτα και ελεύθερα η λαϊκή βούληση, καθώς ο ελληνικός λαός καλείται να το πράξει με το πιστόλι στο κρόταφο, εξέφρασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νϊκος Μαυραγάνης σε δήλωσε που έκανε προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Ο κ. Μαυραγάνης υποστήριξε ότι ναρκοθετήθηκε το ”όχι”, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι παραμένει μαχητής του όχι, ενώ δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι «η παραμονή στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη».
Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση, μίλησε για δούρειους ίππους και χαρακτήρισε στρατηγικό λάθος αυτών που αποφάσισαν, αντί να διατηρήσουν, όπως είπε, τη ρευστότητα στη χώρα, προέβαιναν σε καταβολές προς τους δανειστές, ναρκοθετώντας το ”όχι”.
«Παραμένω μαχητής του ΟΧΙ. Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του, δηλαδή για το αν θέλει συνέχιση της υποταγής, ή για το αν την αποκρούει. Όμως, καλείται να το πράξει με το πιστόλι στον κρόταφο. Με τις δυνάμεις κατοχής σε πλήρη ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Μαυραγάνης και πρόσθεσε:

«Φανταστείτε ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα σε καιρό κατοχής, με τους Έλληνες να διερωτώνται αν θέλουν τη συνέχιση ή όχι της κατοχής, και το πόσο ελεύθερο θα ήταν να αποφασίσουν και να εκφράσουν ανόθευτα τη λαϊκή βούληση τους, όπως άλλωστε επιτάσσει και σήμερα η αναλογική εφαρμογή του άρθρου 52 του Συντάγματος μας».