Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 5 Ιουλίου 2015

Στο σημερινό κρίσιμο δημοψήφισμα για το μέλλον της Ελλάδας αναφέρεται ο κυπριακός Τύπος, όπου αναλύονται τα διάφορα σενάρια της επόμενης ημέρας.  Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι συνομιλίες για το Κυπριακό, θέματα παιδείας, θέματα υγείας αλλά και πολιτισμού όπως η παράσταση του έργου Οθέλλος που δόθηκε από Ε/κ και Τ/κ ηθοποιούς στον Πύργο του Οθέλλου στην Αμμόχωστο.


Η “Αλήθεια” με τίτλο “Η Ελλάδα παίζει με το μέλλον της” γράφει ότι σε συνθήκες απόλυτης πόλωσης ψηφίζουν οι Έλληνες και ότι οριακά είναι μπροστά το `ναι` στο σημερινό δημοψήφισμα και ότι είναι άγνωστο τι θα γίνει με τις τράπεζες αύριο με φόβους για κούρεμα καταθέσεων 30% και προβάλλει συνεντεύξεις με τον Καθηγητή Οικονομικών Μάριο Ζαχαριάδη και τον οικονομολόγο Μαρίνο Γιαλέλη.  Σε άλλο της δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας σε άρθρο του τονίζει τους 20 λόγους γιατί πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Επίσης, η `Α` δίνει λεπτομέρειες που αφορούν την κράτηση θέσεων, τις εγγραφές στα μαθήματα, τη Β` και Γ` κατανομή θέσεων και τη στέγαση στις φοιτητικές εστίες.

“Η Σημερινή” στο κύριό της θέμα με τίτλο “Η Ελλάδα στη ζυγαριά του `ναι` και του `όχι`, γράφει ότι στις κάλπες οδηγούνται σήμερα οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα για να τοποθετηθούν επί της πρότασης των θεσμών και ότι αυξάνεται η πιθανότητα για κούρεμα καταθέσεων λόγω της ανάγκης για αναδιαρθρώσεις και ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Η `Σ` γράφει ακόμη ότι ο Μουσταφά Ακιντζί θέλει να ανοίξει την κερκόπορτα που έχει το Πρωτόκολλο 10 και ότι μετά τις γιορτές και τις κοινωνικές επαφές των δύο ηγετών μπαίνουν στα βαθιά νερά της διαπραγμάτευσης.  Αλλού, αναφέρεται στο πρόβλημα της γονικής αποξένωσης που είναι στο μικροσκόπιο της Βουλής.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Αναζητείται ελπίδα για το αύριο” γράφει ότι με την προσοχή όλου του πλανήτη στραμμένη στην Ελλάδα και τη διαχείριση της επόμενης μέρας, οι Έλληνες πολίτες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για το `όχι` ή το `ναι` σε ένα δημοψήφισμα που επηρεάζει την ευρωζώνη, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Σε άλλο της δημοσίευμα αναφέρεται στο Κυπριακό και γράφει ότι η τ/κ πλευρά επιμένει σε εκ περιτροπής προεδρία ως κόκκινη γραμμή. Επίσης, γράφει για παράθυρο ευκαιρίας για πτυχιούχους σε οργανισμούς της ΕΕ μέσω του κέντρου πληροφόρησης του EuropeDirect.

“Η Χαραυγή” με τίτλο “Αναμετρούνται ελπίδα και φόβος στην Ελλάδα” γράφει ότι με τα βλέμματα όλων στραμμένα στην Ελλάδα, διεξάγεται σήμερα σε κλίμα φόβου, τρομοκρατίας και ξένων παρεμβάσεων, το κρίσιμο δημοψήφισμα όπου καλείται ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για το δικό του μέλλον. Γράφει επίσης ότι σε δύο μήνες αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη η τ/κ ομοσπονδία ποδοσφαίρου για να υποβάλει την αίτηση ένταξής της στην ΚΟΠ. Η `Χ` γράφει ακόμη ότι άνω – κάτω έγιναν στο δημόσιο από δικαστική απόφαση για μετατροπή σύμβασης εργαζόμενης στη Στατιστική Υπηρεσία της Δημοκρατίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” αναφέρεται στο κύριό της θέμα στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα  και αναφέρει επίσης ότι ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατηγόρησε τους δανειστές για `τρομοκρατία`. Γράφει ακόμη για την εκδήλωση έξω από το Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία από υποστηρικτές του `όχι`. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμη στο χωριό Αμίαντος και στα φιλόδοξα μακροχρόνια σχέδια για να επανέλθει η ζωή στο χωριό και το γεωλογικό πάρκο που εγκαινίασε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η εβδομαδιαία “Η Καθημερινή” με πρωτοσέλιδο τίτλο “Διακύβευμα για την Ελλάδα είναι η Ευρώπη” γράφει ότι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το `ναι` θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία και να επιστρέψει η οικονομία και η χώρα στην κανονικότητά τους σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ το `όχι` θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε έξοδο της χώρας από το ευρώ. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για τις προσδοκίες της Λευκωσίας από την αναμενόμενη επίσκεψη του Προέδρου της Κομισιόν και ότι προσβλέπουν σε παρέμβαση της ΕΕ στο Κυπριακό. Επίσης, γράφει ότι οδεύει προς ολοκλήρωση η τηλεφωνική σύνδεση με τα κατεχόμενα.

Η εβδομαδιαία “Η Κύπρος” υπό τον τίτλο “Το μέλλον της χώρας στα χέρια του λαού” γράφει ότι εν μέσω έντονης εσωτερικής πόλωσης αλλά και πρωτοφανούς εξωτερικής παρέμβασης και προσπάθειας χειραγώγησης του αποτελέσματος, πραγματοποιείται σήμερα το δημοψήφισμα στην Ελλάδα για την αποδοχή ή όχι της πρότασης των δανειστών. Γράφει ακόμη για το θεατρικό έργο Οθέλλος που ζωντάνεψε τον ομώνυμο Πύργο στην Αμμόχωστο με Ε/κ και Τ/κ ηθοποιούς. Επίσης, γράφει ότι επιφυλακτικά είναι τα κόμματα για τα περί λύσης σύντομα και ζητούν ενημέρωση.

Η εβδομαδιαία “Η Μάχη” με τίτλο “Αδικαιολόγητες πληρωμές στο ΣΑΛ” γράφει ότι νέα στοιχεία αποκαλύπτονται σχετικά με το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λάρνακας, τα συμβόλαια του οποίου βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που διαπιστώνει σειρά ατασθαλιών και αδικαιολόγητες πληρωμές. Αλλού, προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα ο οποίος δηλώνει ότι η πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη είναι επιζήμια. Επίσης, η `Μ` γράφει για μπάχαλο με τα ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα ΚΑΣΚΑΒΕΛ.

 

ΚΥΠΕ