Guardian: Ελληνες του εξωτερικού έσπευσαν στην πατρίδα τους για το δημοψήφισμα -Τι φοβούνται

Κάποιοι από αυτούς λείπουν χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες από την Ελλάδα. Δεν είναι απαραίτητα πολιτικοποιημένοι. Αλλά θεώρησαν ότι δεν μπορούσαν να λείψουν από την Ελλάδα αυτή την Κυριακή.

Είναι οι Ελληνες του εξωτερικού, που έσπευσαν να επιστρέψουν από κάθε σημείο του κόσμου, για να μετάσχουν στο δημοψήφισμα. Ο Guardian μίλησε με αρκετούς από αυτούς που ταξίδεψαν «από πατριωτισμό ή φόβο», όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Ο Χριστόφορος Ιωακειμίδης, οι γονείς του οποίου έχουν μία εταιρεία εισαγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα, έφτασε στην Αθήνα από το Λονδίνο την Τρίτη. Λέει πως μία έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για την οικογενειακή επιχείρηση. Αλλά φοβάται και το αν θα μπορεί να παραμείνει στη Βρετανία, αν η Ελλάδα φύγει από την ΕΕ. «Αν υπάρξει ένα κακό αποτέλεσμα, αν υπάρξει ένα μεγάλο ”Οχι” και φύγουμε από το ευρώ, ξέρω ότι δεν θα μπορούσα να συγχωρήσω τον εαυτό μου αν δεν είχα έρθει να ψηφίσω», δηλώνει στον Guardian.

«Με όσους μιλήσαμε, σκόπευαν να ψηφίσουν ”Ναι”. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει η άλλη άποψη στους Ελληνες που επιστρέφουν από το εξωτερικό για να ψηφίσουν. Μία ομάδα ατόμων συγκέντρωσε χρήματα από δωρεές, ώστε να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν ”Οχι”», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Η Βίλμα Καζά είναι ανάμεσα σε εκείνους που επέστρεψαν. Σύμβουλος δημοσίων σχέσεων στις Βρυξέλλες, ταξίδεψε για «μία από τις πιο κρίσιμες ψηφοφορίες στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας», όπως είπε. Εχει περάσει όλη της τη ζωή δουλεύοντας στο Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία. «Αυτό ίσως σας εξηγεί γιατί θεωρώ την Ευρώπη σπίτι μου», λέει στον Guardian.

Μία καλλιτεχνική διευθύντρια σε οίκο μόδας της Βενετίας, που δεν ήθελε να κατονομαστεί, ταξίδεψε στην Αθήνα για μόλις 24 ώρες. «Είναι πολύ εύκολο για τους Αμερικανούς ή τους Ιταλούς φίλους μου να σκέφτονται ότι η επιστροφή στη δραχμή είναι ένα ενδιαφέρον σενάριο, ως κοινωνικοπολιτικό πείραμα, αλλά δεν έχουν συναισθηματικούς δεσμούς με το αποτέλεσμα», είπε. Ενας από τους φίλους της, έκανε μεγαλύτερο ταξίδι, για το δημοψήφισμα, ερχόμενος από τη Σιγκαπούρη.

Για την Σοφία Δροσοπούλου, καθηγήτρια πληροφορικής στο Imperial College του Λονδίνου, αυτή είναι η τέταρτη φορά που θα ψηφίσει από το 1974, όταν έφυγε από την Ελλάδα. «Τα τελευταία 5,5 χρόνια διαβάζω τις ειδήσεις και ανησυχώ. Και τους τελευταίους επτά μήνες είχα αγωνία για κάθε εξέλιξη», είπε στη βρετανική εφημερίδα.

Μιλώντας από την Ελβετία, τον ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού του, ένας άνδρας -που δεν ήθελε να κατονομαστεί- δήλωσε ότι πήρε άδεια για τρεις ημέρες και πλήρωσε 1.500 δολάρια για να ταξιδέψει από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα. Θα ήταν αβάσταχτο αν είχε μείνει στις ΗΠΑ, λέει. «Είσαι απομονωμένος, δεν έχεις πολλούς Ελληνες να μοιραστείς τις σκέψεις σου. Το μόνο που έχεις είναι μηνύματα από φίλους και τις εφημερίδες», εξηγεί. «Δεν είμαι κάποιος που έχει έντονες πολιτικές αντιλήψεις. Υπάρχουν παλιότερες εκλογές στις οποίες δεν ψήφισα. Αλλά αυτή τη φορά είναι διαφορετικά. Το θέμα δεν είναι η πολιτική, αλλά η Ελλάδα», προσθέτει. Πιστεύει, όπως λέει, ότι μίας έξοδος από την ΕΕ- η οποία εκτιμά ότι θα έρθει μετά από ένα «Οχι» στο δημοψήφισμα- δεν θα του επέτρεπε να επιστρέψει μία ημέρα και να χτίσει μία αξιοπρεπή ζωή. «Για μένα, είναι προσωπικό θέμα», καταλήγει.

Πηγή: Guardian/iefimerida.gr