Προς Συμβούλιο πολιτικών Αρχηγών

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που ανεβαίνει αυτή την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να τους ενημέρωση, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος είπε ότι και το 61,4% και το 38,6% το εξέλαβε στο σύνολό του ως εντολή για να επιτύχει συμφωνία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ.

Όπως έλεγαν πολιτικοί παρατηρητές, η απόφαση του κ. Τσίπρα να συγκληθεί το Συμβούλιο πολιτικών Αρχηγών -κάτι που απέφευγε να κάνει ως τώρα- έχει να κάνει με την παραίτηση Σαμαρά και την επιθυμία του να δείξει ότι υπεύθυνος για το “πολεμικό” κλίμα μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μία άλλη εξέλιξη ενδέχεται να είναι  Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, στην οποία φαίνεται ότι καλούν η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande, μετά από τηλεφωνική τους επικοινωνία.

 Η δήλωση Τσίπρα

«Θέλω να ευχαριστήσω τον καθένα  τη καθεμιά από εσάς ξεχωριστά. Αποδείξαμε ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες η δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Ανεξάρτητα από το τι ψηφίσατε από αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι ένα» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ο λαός χρειάζεται ενότητα και ομοψυχία για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες» και προανήγγειλε τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Θα επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Με σύμμαχο τη Δημοκρατία είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε επίσης και τους χιλιάδες ευρωπαίους πολίτες που βγήκαν στους δρόμους και στήριξαν τη χώρα μας.

Κάνατε μια πολύ γεναία επιλογή, ωστόσο έχω πλήρη συνείδηση ότι η εντολή που μου δίνεται δεν είναι εντολή ρήξης, αλλά ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας δύναμης για την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας. Αυτή την εντολή θα την υπηρετήσω χωρίς χρονοτριβή.

Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως δίκαιες λύσεις.

Το ερώτημα μέσα ή έξω από το ευρώ πρέπει να φύγει οριστικά από το τραπέζι, ο ελληνικός λαός απάντησε ότι θέλουμε την Ευρώπη της Δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

«Το σημερινό δημοψήφισμα δεν έχει νικητές και ηττημένους. Αποτελεί μια μεγάλη νίκη από μόνο του» τόνισε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες η δημοκρατία δεν εκβιάζεται και αποτελεί κυρίαρχη αξία και επιλογή διεξόδου».

Παράλληλα, έδειξε την πρόθεση της κυβέρνησης για ισχυρή διαπραγμάτευση εντός της ευρωζώνης και την υλοποίηση των απαραιτητων μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «γνωρίζουμε πως εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως δίκαιες λύσεις. Υπάρχουν βιώσιμες λύσεις. Αρκεί να το επιδιώκουν και οι δύο πλευρές».

Και επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιστρέφει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και ότι από αυτή τη στιγμή στη συζήτηση είναι και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους:

Η Ελλάδα θα επιστρέψει αύριο στις διαπραγματεύσεις και στόχος μας η άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των τραπεζών. Με ένα πλάνο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων και σχέδιο αναπτυξης επιστρέφουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το θέμα του χρέους επιστρέφει στο τραπέζι για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία.

Ολόκληρη η δήλωση του έλληνα Πρωθυπουργού:

Το σημερινό δημοψήφισμα δεν έχει νικητές και ηττημένους. Αποτελεί μια μεγάλη νίκη από μόνο του.

Σήμερα, όλες και όλοι μαζί, γράψαμε μια λαμπρή σελίδα στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. Αποδείξαμε ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες η δημοκρατία δεν εκβιάζεται και αποτελεί κυρίαρχη αξία και επιλογή διεξόδου.

Αποδείξαμε επίσης ότι όταν ένας λαός έχει πίστη και συλλογική συνείδηση, μπορεί να αντέξει και να ξεπεράσει ακόμα και τις μεγαλύτερες δυσκολίες.

Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τον καθένα και τη καθεμιά από εσάς ξεχωριστά. Ανεξάρτητα από το τι επιλέξατε στην κάλπη, σήμερα, από τώρα και στο εξής, είμαστε όλοι ένα.

Και χρέος μας είναι να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να ξεπεράσουμε αυτή τη κρίση και να ξανασηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά. Διαφυλάττοντας ως κόρη οφθαλμού την εθνική ενότητα, αποκαθιστώντας τη κοινωνική συνοχή αλλά και την οικονομική σταθερότητα.

Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω και τους χιλιάδες ευρωπαίους πολίτες που σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης βγήκαν στους δρόμους δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Σήμερα, με δεδομένες τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, κάνατε μια πολύ γενναία επιλογή. Ωστόσο, έχω πλήρη συνείδηση ότι η εντολή που μου δίνετε δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας δύναμης για την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας. Με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, με όρους προοπτικής και απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Και αυτή την εντολή θα την υπηρετήσω χωρίς χρονοτριβή. Γνωρίζουμε όλοι πως εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως δίκαιες λύσεις. Υπάρχουν βιώσιμες λύσεις. Αρκεί να το επιδιώκουν και οι δύο πλευρές.

Θέλω επίσης να επισημάνω ότι με τη σημερινή ιστορική και γενναία επιλογή του ο ελληνικός λαός απάντησε στο σωστό ερώτημα και ταυτόχρονα άλλαξε και το ερώτημα του διαλόγου στην Ευρώπη.

Δεν απάντησε στο ερώτημα μέσα ή έξω από το ευρώ. Αυτό το ερώτημα πρέπει να φύγει οριστικά από τη συζήτηση. Δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι ο μονόδρομος των μνημονίων της λιτότητας.

Ο Ελληνικός λαός σήμερα έδωσε απάντηση στο ερώτημα: Ποια Ευρώπη θέλουμε.

Και απάντησε γενναία : θέλουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.

Από αύριο η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Άμεση προτεραιότητά μας η τάχιστη αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού μας συστήματος, η αποκατάσταση της οικονομικής μας σταθερότητας.

Και είμαι βέβαιος ότι η ΕΚΤ κατανοεί πλήρως όχι μόνο τη γενική οικονομική κατάσταση αλλά και την ανθρωπιστική διάσταση που έχει πάρει η κρίση στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα είμαστε ήδη έτοιμοι να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση. Με ένα πλάνο αξιόπιστης χρηματοδότησης. Με ένα σχέδιο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων, που θα έχουν την αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας. Με κριτήριο πάντα την κοινωνική δικαιοσύνη και τη μεταφορά των βαρών από τους αδύναμους στους οικονομικά ισχυρούς. Και με ένα αξιόπιστο σχέδιο άμεσων αναπτυξιακών επενδύσεων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ταυτόχρονα, όμως, αυτή τη φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρίσκεται και το θέμα του χρέους, πόσο μάλιστα όταν το ίδιο το ΔΝΤ στην έκθεσή του το παραδέχεται. Έκθεση που απουσίαζε μέχρι σήμερα από τις διαπραγματεύσεις, αφού μόλις προχθές είδε το φως της δημοσιότητας, και επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη λύση οριστικής εξόδου από την κρίση, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Ελληνίδες, Έλληνες

Τούτη την ώρα, ο τόπος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ενότητα και συνοχή, ομοψυχία και ειλικρινή συνεννόηση προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

Αμέσως μετά θα επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα του ζητήσω αύριο το πρωί τη Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να ενημερώσω για τις άμεσες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά και να ακούσω τις δικές τους προτάσεις.

Σήμερα γιορτάζουμε τη νίκη της δημοκρατίας. Από αύριο, όμως, όλοι μαζί συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε την Εθνική προσπάθεια για μια συμφωνία διεξόδου.

Με ισχυρό σύμμαχο την πίστη του λαού μας στις δυνάμεις του. Με ισχυρό σύμμαχο τη δημοκρατία και το δίκιο, που είναι με το μέρος μας. Είμαι, βέβαιος, ότι θα τα καταφέρουμε.