Η ομιλία Τσίπρα στο ΕΚ: “Δεν θέλουμε ρήξη με την Ευρώπη – Μας μετέτρεψαν σε πειραματικό εργαστήριο”

Αθήνα

«Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη, αλλά με τα κατεστημένα, που βυθίζουν και τη χώρα και την Ευρωζώνη. Ελπίζω πως με τις προτάσεις μας θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών και είμαι βέβαιος πως θα αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη και δεν θα αφήσουμε την Ευρώπη να γίνει διαιρεμένη» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λίγες ώρες μετά το σκληρό μήνυμα των εταίρων.«Είναι τιμή για εμένα να μιλώ στον ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης. Είναι τιμή μου να απευθυνθώ στους αιρετούς εκπροσώπους των λαών της Ευρώπης, σε μια κρίσιμη στιγμή τόσο για την πατρίδα μου όσο όμως και για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά» είπε ο Αλ.Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του.«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει οριστική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, όχι μόνο για ελληνικό πρόβλημα, και απαιτείται ευρωπαϊκή λύση» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας:

«Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι μια ιστορία συγκρούσεων αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών. Αλλά είναι και μια ιστορία συγκλίσεων και διευρύνσεων. Μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης. Ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη Ευρώπη. Καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό, ώστε να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε. Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη» υπογράμμισε.

«Άκουσον μεν, πάταξον δε»

Στη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού, και ενώ σε πολλά βουλευτικά έδρανα υπήρχαν πλακάτ με το σύνθημα «ΟΧΙ», δεν έλειψαν και οι αποδοκιμασίες από ορισμένους βουλευτές. «Άκουσον μεν, πάταξον δε» ήταν η απάντηση του Αλ.Τσίπρα.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τον λόγο στον λαό ώστε να αποφασίσει άμεσα και να πάρει μέρος ενεργά στη διαπραγμάτευση που αφορά το μέλλον του και έκανε λόγο για «ισχυρή ετυμηγορία».

«Η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης, με τις τράπεζες κλειστές, δεν είναι επιλογή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης, στις αρχές της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού και της ισότητας. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη, το κοινό μας ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε» υπογράμμισε.

«Η προς ολοκλήρωση διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της επιδιώκει να επαναβεβαιώσει τον διπλό σεβασμό της Ευρώπης, τόσο στους κοινούς κανόνες λειτουργίας της όσο και στον απόλυτο σεβασμό της δημοκρατικής επιλογής των λαών μας» συνέχισε.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους πέντε τελευταίους μήνες. Οφείλουμε όμως όλοι με ειλικρίνεια να συνειδητοποιήσουμε ότι η βασική ευθύνη για τα αδιέξοδα που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία, για τα αδιέξοδα που βρίσκεται σήμερα εν συνόλω η Ευρώπη με τις επιλογές που έγιναν, δεν αφορούν τους πέντε τελευταίους μήνες, αλλά τα πέντε χρόνια της εφαρμογής προγραμμάτων που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση» είπε ο έλληνας πρωθυπουργός.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

Newsroom ΔΟΛ