Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας – Τον ενημέρωσε για τις δραματικές εξελίξεις

Αμέσως μετά το ταξίδι του στο Στρασβούργο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έσπευσε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε μία μίνι σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του και κυβερνητικά στελέχη.

Λίγο πριν τις 21:00 ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις δραματικές εξελίξεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι δανειστές έδωσαν τελεσίγραφο πως είτε θα υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή είτε από Δευτέρα κινούνται οι διαδικασίες για Grexit.

Αίσθηση δημιούργησε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μιλώντας του στον ενικό, μπροστά στις κάμερες.

Στην αποψινή συνάντησή τους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αλέξης Τσίπρας έσπασε το «πρωτόκολλο» και απευθύνθηκε στον Προκόπη Παυλόπουλο στον ενικό, δηλώνοντάς του «Είμαι στη διάθεσή σου για ενημέρωση».

«Καταθέσαμε σήμερα την επίσημη πρόταση στον ESM για ένα πρόγραμμα στήριξης με επαρκή χρηματοδότηση για μεσοπρόθεσμο διάστημα. Αύριο θα καταθέσουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας για αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις για να φτάσουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό. Προϋπόθεση από τη μία πλευρά είναι οι αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και από την άλλη οι σαφείς δεσμεύσεις για επαρκή χρηματοδότηση και αναγκαία απομείωση χρέους για βιώσιμη λύση και οριστική έξοδο από την κρίση», είπε ο κ. Τσίπρας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην καθιερωμένη συνομιλία μπροστά στις κάμερες, πριν ξεκινήσει η συζήτησή τους. «Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία του λαού με το μέρος μας. Είμαι στη διάθεσή του για διαρκή ενημέρωση. Η συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο είναι προϋπόθεση για καλύτερα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Ο κ. Παυλόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι η σημερινή ημέρα έχει βαρύνουσα σημασία, αναφερόμενος αρχικά στη συζήτηση που έγινε στο ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας ότι ο Ντόναλντ Τουσκ επεσήμανε την αναγκαιότητα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά και στο γεγονός ότι ο Μανουέλ Βαλς στη γαλλική βουλή στάθηκε σε δύο ζητήματα. «Μίλησε για την καθοριστική σημασία της Ελλάδας στην Ευρώπη και αρνήθηκε την εκδοχή ενός Grexit. Επίσης, ο κ. Βαλς πήρε θέση για την αίτηση προς τον ESM, χαρακτηρίζοντάς την μία ισορροπημένη θέση, που αποτελεί βάση για την όλη διαπραγμάτευση. Ας είναι αυτή η ημέρα μία αρχή για την προσπάθεια που θα κορυφωθεί την Κυριακή με την Ελλάδα, ως αναπόσπαστο μέρος της ευρωζώνης, θα σταθεί όρθια και θα συμβάλει στην πορεία της Ευρώπης στο δύσκολο μέλλον.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις έγινε στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το γεγονός ότι η κυβερνητική αντιπροσωπεία δεν είχε επιστρέψει στην Αθήνα επηρέασε την ουσία της συζήτησης σχετικά με τα επόμενα βήματα στην διαπραγμάτευση.

Έτσι, σύμφωνα με κομματικές πηγές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας περιορίστηκαν στην ανάλυση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, σημειώνοντας με θετικό τόνο τις παρεμβάσεις της Γαλλίας.

Στην ΠΓ εκφράστηκε δυσφορία για την οξύτητα των δηλώσεων από αξιωματούχους της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πιθανό να συνεδριάσει εκ νέου αύριο η ΠΓ με την συμμετοχή και του πρωθυπουργού.