Δύσκολο μέλλον για την ελληνική οικονομία “βλέπει” το ΔΝΤ

Τα γεγονότα που εξελίσσονται αυτή την περίοδο θα προκαλέσουν ένα πολύ βαρύ τίμημα στην οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμά με έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ αναφέρει στην έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook WEO), που παρουσιάστηκε σήμερα στην Ουάσιγκτον από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, ότι το δημοψήφισμα στην Ελλάδα και η τραπεζική αργία, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα, αλλά και τη φύση μιας ενδεχόμενης μελλοντικής στήριξης της χώρας από τη διεθνή κοινότητα, οδήγησαν σε σημαντικά υψηλότερα spreads για τα ελληνικά κρατικά ομολόγα, ειδικά στις βραχυχρόνιες διάρκειες.

Ο αντίκτυπος από την ελληνική κρίση εκτός Ελλάδας ήταν περιορισμένος, διαπιστώνει το ΔΝΤ. «Οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών ήταν σχετικά υποτονικές, με κάποια μέτρια αύξηση των τιμών των κρατικών ομολόγων που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Για τη ζώνη του ευρώ το ΔΝΤ εκτιμά ότι η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε καλό δρόμο, εν μέσω ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης και του πληθωρισμού. «Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω για πολλές οικονομίες της ζώνης του ευρώ, αλλά στην Ελλάδα, τα εν εξελίξει γεγονότα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ένα πολύ βαρύτερο τίμημα (heavier toll) για την οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες», αναφέρει το ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι σ την έκθεση που είχε συντάξει τον Απρίλιο το ΔΝΤ προσδιόριζε την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα για εφέτος στο 2,9% του ΑΕΠ. Ωστόσο, στην νέα έκθεση δεν αναφέρεται σε πιο βαθμό το Ταμείο έχει αναθεωρήσει το σχετικό στόχο.

Η Έκθεση του ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν έχουν, μέχρι στιγμής, οδηγήσει σε σημαντική «μόλυνση» όσον αφορά στην αγορά κρατικών ομολόγων. «Η έγκαιρη λήψη μέτρων θα πρέπει να βοηθήσει στη διαχείριση των κινδύνων αυτών, εάν επρόκειτο να ενσκήψουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εντούτοις το ΔΝΤ διαβλέπει ότι κίνδυνοι για την επανεμφάνιση εντάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν υπαρκτοί.

Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει μικρή υποχώρηση της ανάπτυξης για φέτος. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΔΝΤ η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 3,3% έναντι 3,5% που προέβλεπε τον Απρίλιο. Ωστόσο για το 2016 διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ