Πήρε “φωτιά” το πλαστικό χρήμα…

Αλμα έκανε η χρήση του πλαστικού χρήματος μετά την εφαρμογή των capital controls.Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες πήραν φωτιά, αφού τα 60 ή 50 ευρώ των αναλήψεωνδεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των καταναλωτών.

Εξάλλου πολλοί καταναλωτές προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν το πλαστικό χρήμα και να κρατήσουν στο πορτοφόλι τους τα χαρτονομίσματα.

Το αποτέλεσμα ήταν να υπερδιπλασιαστεί η χρήση του πλαστικού χρήματος και από το 18% περίπου του συνόλου των συναλλαγών που γίνονταν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες πριν από τα capital controls, τώρα το ποσοστό αυτό να αγγίζει το 50%.

Στο υπουργείο Οικονομικών τρίβουν τα χέρια τους γιατί έτσι πιστεύουν ότι θα αυξηθούν τα έσοδα, γιατί -όπως λένε- θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

Μάλιστα εκφράζουν την πεποίθηση ότι αυτή η δοκιμασία θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, ακόμα και όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπογραμμιστεί ότι κανένα κατάστημα και για κανένα λόγο δεν μπορεί να αρνηθεί την πληρωμή με πλαστικό χρήμα. Μάλιστα μετά την εφαρμογή των capital controls γίνονται ακόμα και έλεγχοι για πρώτη φορά για να διαπιστωθεί αν επιχειρήσεις και καταστήματα δέχονται ή όχι την πληρωμή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.