Το κυβερνητικό συμβούλιο ενέκρινε τα νέα μέτρα – Τσίπρας: Είμαι έτοιμος για συμφωνία – Σε συναγερμό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Οι ώρες είναι πολύ κρίσιμες και αυτό φαίνεται από τις κινήσεις που γίνονται τόσο στην Αθήνα όσο και στα κέντρα αποφάσεων στην Ευρώπη.

Αργά το απόγευμα η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ολοκληρώθηκε και τα μέτρα που θα προτείνει η ελληνική πλευρά εγκρίθηκαν, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό ποιά ήταν η στάση των υπουργών και κυρίως του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος από το πρωί εξέφρασε ανοικτά την διαφωνία του στην συμφωνία όπως αυτή περιγράφεται από σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε συμφωνία μιλώντας μέσα στο κυβερνητικό συμβούλιο, ενώ και η πλειοψηφία των υπουργών τάχθηκαν στο πλευρό του κ. Τσίπρα. Από την πλευρά του, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε την άποψη πως αυτή η ελληνική πρόταση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε λίγη ώρα θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση, όπως ακριβώς έχει περιγραφεί. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «γνωρίζετε καλά ότι έχει εγκριθεί από το συμβούλιο αρχηγών, εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο» και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Xαρακτηριστικό των ραγδαίων εξελίξεων είναι πως την Παρασκευή θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την ελληνική πρόταση.

Συμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν ενημερωθεί να μην λείπουν από την Αθήνα το Σαββατοκύριακο αφού δεν αποκλείεται αν επιτευχθεί συμφωνία να κατατεθεί στην Βουλή προκειμένου να επικυρωθεί.

Αυτό είναι και το τελευταίο δύσκολο βήμα για την κυβέρνηση αφού θα έχει περάσει τον σκόπελο των δανειστών.

Το συντριπτικό ΟΧΙ τους ελληνικού λαού στις προτάσεις και απαιτήσεις των δανειστών έχει προκαλέσει μεγάλο μπελά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα στελέχη της “αριστερής” πτέρυγας εκλαμβάνουν αυτό το το ΟΧΙ και ως ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση να μην προχωρήσει ένα νέο αντιλαϊκό μνημόνιο που θα απέχει παρασάγγας από τις προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη την αντίθεσή του σε ένα 3ο Μνημόνιο με σκληρά μέτρα λιτότητας εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου καθώς τόνισε ότι “το «Όχι» του λαού στο δημοψήφισμα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ταπεινωτικό “Ναι” σε καινούρια μνημονιακά κρεματόρια”.

Μιλώντας σε συνέδριο για ενεργειακά θέματα ο κ. Λαφαζάνης είπε χαρακτηριστικά “Δεν θέλουμε στα δύο αποτυχημένα μνημόνια να προσθέσουμε και ένα τρίτο μνημόνιο σκληρής λιτότητας, βασάνων και στερήσεων του ελληνικού λαού, χωρίς μάλιστα να δίνεται καμιά προοπτική στον τόπο” και επισήμανε “Η Ελλάδαδεν βρίσκεται σε ομηρία από κανέναν. Και κάνουν βαρύτατο λάθος και ατόπημα όσοι στην Ευρώπη τη θεωρούν όμηρο. Η Ελλάδα επίσης δεν βρίσκεται με το “πιστόλι στον κρόταφο” ούτε βρίσκεται υπό εκτέλεση, έτοιμη να αποδεχθεί τα όποια τετελεσμένα της προσφέρουν όσο καταστρεπτικά και αν είναι. Βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου όσοι θεωρούν ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν έχουν καμιά άλλη επιλογή από το να συνυπογράψουν τη “θανατική” τους καταδίκη”.

“Η Ελλάδα δεν διαθέτει μια και μόνο επιλογή για το μέλλον της: να δεχθεί μια απαράδεκτη συμφωνία με τους ‘θεσμούς” πρόσθεσε και υπογράμμισε “Έχουμε ως χώρα πολλές επιλογές. Ξέρουμε ότι εδώ που φτάσαμε όλες οι επιλογές που έχουμε είναι δύσκολες και δύσβατες. Η χειρότερη, όμως, η πιο εξοντωτική, η πιο ταπεινωτική και ανυπόφορη, είναι μια συμφωνία παράδοσης, λεηλασίας και υποταγής της χώρας και του λαού μας. Αυτή την επιλογή δεν θα την κάνουμε ποτέ…”

Στο ίδιος μήκος κύματος ένα ακόμη κορυφαίο στέλεχος της “αριστερής πλατφόρμας” ο βουλευτήςΣτάθης Λεουτσάκος, ο οποίος εξέφρασε την αντίθετη της “Πλατφόρμας” στα μέτρα που θα κληθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε περίπτωση συμφωνίας με τους εταίρους, καλώντας μάλιστα το λαό να συμμετάσχει στη συγκέντρωση υπέρ του «Όχι» στην πλατεία Συντάγματος, την Παρασκευή.

Απογοητευμένος από τις εξελίξεις και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος μιλώντας στο MEGA τόνισε “Είμαστε σε μια κατάσταση τραγική, το δίλημμα που έχουν αφήσει οι δανειστές στο τραπέζι δυστυχώς είναι ή βίαιη βουλγαροποίηση της ελληνικής κοινωνίας ή έξοδος ή αναστολή της σχέσης μαζί τους” και σημείωσε “Όσοι ακόμη κάναμε κριτική για την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν είχαμε φανταστεί την κατάρρευση μιας περήφανης διαπραγμάτευσης που είχαμε υποσχεθεί στο λαό μας”.

Το κλίμα έντονης δυσαρέσκειας που διαμορφώνεται στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να διασκεδάσουν κυβερνητικά στελέχη με  πρώτο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που αποκάλυψε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.

“Όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή τη στιγμή, σε αυτές τις κρίσιμες ιστορικές συνθήκες αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσουμε να πατήσουμε στα πόδια μας. Θα υπάρχει ψήφος κατά συνείδηση αλλά η συνείδηση σε αυτές τις ιστορικές στιγμές προφανώς θέτει ζητήματα όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και την ευθύνη απέναντι στο λαό” ανέφερε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίληςξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα δραχμής. “Είναι προπαγάνδα” είπε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η κυβέρνηση θα υπογράψει βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη συμφωνία, με τον Δημήτρη Βίτσα, από την πλευρά του, να λέει στο MEGA “Δεν θα βγάλει η κυβέρνηση τη χώρα εκτός ευρωζώνης. Είναι άλλωστε το διαπραγματευτικό μας χαρτί” και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών,Δημήτρη Μάρδα να σημειώνει σε δραματικούς τόνους “θεωρώ ότι έστω και μια κακή συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα από ένα καθεστώς μη συμφωνίας”

Εξάλλου μέσω Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε ότι “το Grexit πρέπει να αποκλειστεί οριστικά την Κυριακή. Πλήρης και λεπτομερής πρόταση, χρέος και αναπτυξιακό πακέτο είναι τα “κλειδιά”.

Οι συνεδριάσεις της ΚΟ και της ΚΕ που αναμένονται τα προσεχή 24ωρα αναμένεται να είναι θυελλώδεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να χάσει την “δεδηλωμένη” στις κρίσιμες ψηφοφορίες της Βουλής για τη συμφωνία και τους εφαρμοστικούς νόμους αναγκάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε αναζήτηση νέων κυβερνητικών “συμμάχων”, καθώς δεν είναι δεδομένη ούτε η στάση των ΑΝΕΛ.

Πηγή:NewsIt.gr