Τσίπρας: Ή θα συνεχίσουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί

– Ολοκληρώθηκε χωρίς ψηφοφορία η συνεδρίαση της Κ.Ο.
– Πετράκος, Μητρόπουλος και Λαπαβίτσας στο κλάμπ των διαφωνούντων – Υπέρ του Grexit Πετράκος και Λαπαβίτσας
– Μητρόπουλος: «Πήγαμε στην διαπραγμάτευση χωρίς προετοιμασία, χωρίς σχέδιο, χωρίς γνώση, χωρίς τους καλύτερους. Αποτύχαμε, χάσαμε»
– H κ.Κωνσταντοπούλου προγραμμάτισε συνεδρίαση επιτροπών παρά τις εντολές Μαξίμου για επιτάχυνση των διαδικασιών

Με εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα άνοιξε η κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός με θερμή υποδοχή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:

«Δεν πήραμε εντολη για έξοδο από το ευρώ»

Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του έκανε περιγραφή της κατάστασης των τελευταίων ημερών και αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι «πήραμε εντολή να φέρουμε καλύτερη συμφωνία, αλλά δεν πήραμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από την Ευρωζώνη».

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί ενωμένη και συμπαγής μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις. Εγώ δεν πρόκειται να γίνω νέος Παπαδήμος. Εδώ που ήρθαμε, ήρθαμε όλοι μαζί. Ή θα συνεχίσουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί», κατέληξε.

Σε δραματικούς τόνους συνεχίζεται η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Από το βήμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τόνισε πως «πρέπει να αποφασίσουμε με ποιον τρόπο θέλουμε να κυβερνήσουμε και ποια θέλουμε να είναι η θέση μας στην Ευρώπη».
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από την πλευρά του ανέφερε «το παλεύουμε δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων εξέφραζε σήμερα κυβερνητική πηγή στο περιθώριο της κοινής συνεδρίασης της ΚΟ και της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι βελτιωμένες σε σχέση με άλλες του παρελθόντος, ενώ αναγνώρισε και την ύπαρξη δυσκολιών.

Η ίδια πηγή σημείωνε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι προβλέπεται σταδιακή εφαρμογή των μέτρων που θα εφαρμοστούν, ενώ ως ιδιαίτερα θετική προοπτική εκτιμάται ότι θα έχει η συζήτηση για το θέμα του χρέους, κάνοντας λόγο για «καλύτερο πακέτο για το χρέος».

Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Με δεδομένο ότι στο παρασκήνιο καταγράφονται πολλές αντιδράσεις μπροστά στις απαιτήσεις των εταίρων, συνεδριάζουν από κοινού η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

Ενδεικτική, αλλά αναμενόμενη του αμήχανου κλίματος, ήταν η διαφωνία του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε πως το εν λόγω σχέδιο δεν δίνει προοπτική διεξόδου για λύση.

Συμφωνία: Απέναντι στον Τσίπρα η Αριστερή Πλατφόρμα του Λαφαζάνη! Κατέθεσαν κείμενο και ζητούν επιστροφή στη δραχμή

Οι θέσεις του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας είναι γνωστές, ωστόσο συνομιλητές του διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι στις προθέσεις του να καταψηφίσει. Αντιθέτως, όπως εξηγούν στο iefimerida.gr, «δεν αποκλείεται να περάσει το πακέτο και τον Σεπτέμβριο να πάμε σε εκλογές».

Οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχονται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα χωρίς δηλώσεις, ωστόσο τη δική τους τοποθέτηση έκαναν οι κύριοι Βούτσης και Ξυδάκης. «Είμαστε αισιόδοξοι για μία πολύ καλή συμφωνία. Θα συζητήσουμε καιόλα θα πάνε πολύ καλά», δήλωσε κατά την είσοδό του ο Νίκος Βούτσης. «Θα προσπαθήσουμε για τη συμφωνία. Έχουμε μπροστά μας μια πολύ σκληρή Γερμανία. Πρέπει να δούμε πώς θα επιβιώσουμε μέσα σε αυτό το πολύ σκληρό πλαίσιο», σχολίασε ο Νίκος Ξυδάκης.

 

Λαφαζάνης: Η συμφωνία δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ -Απειλεί η Ζωή

Ολη η κυβερνηση αυτή τη στιγμή προσπαθεί να πείσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να αλλάξει τη διαδικασία συζήτησης της ελληνικής πρότασης.

Η πρόεδρος της Βουλής επέβαλε τη λεπτομερή συζήτηση σε 4 επιτροπές για να συζητηθούν τα μέτρα και ζήτησε να μπει στην Ολομέλεια η συμφωνία αύριο!

Από την κυβέρνηση αναφέρεται ότι η κ. Κωνσταντοπούλου θα μπορούσε να φέρει τη συμφωνία σε μια μόνο επιτροπή, την Επιτροπή Οικονομικών, ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι επίτηδες γίνονται εκ μέρους της αυτές οι κινήσεις.

Τέτοιο χρονοδιάγραμμα δεν είναι εφικτό για την κυβέρνηση.

Η συμφωνία πρέπει να συζητηθεί και να δοθεί εξουσιοδότηση απόψε, ώστε το Eurogroup να την εγκρίνει αύριο.

Από την κυβέρνηση διευκρινίζεται, μάλιστα, ότι η συζήτηση απόψε στη Βουλή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 8-9 το βράδυ, και όχι ξημερώματα.

Πηγή Άρθρου: iefimerida