Ένα παραμύθι για νανούρισμα. Το κρυφό σχολειό.

Συγγραφέαs
για την ΡΗΡ
Nomikos
Πριν από πολλά χρόνια, σε μια χώρα στην οποία ακόμα παλαιότερα είχε γεννηθεί η κουλτούρα, η σκέψη, και οι ιδέες, έπνεε ένας περίεργος άνεμος προσμονής.
Όλοι οι κάτο
ικοι αυτής της χώρας, προσδοκούσαν πως θα τους συνέβαινε ένα θαύμα. Αυτό το θαύμα, το είχαν ονομάσει Όραμα Της Ανάπτυξης.
Μεγάλοι θαυματοποιοί της εποχής εκείνης, διάνθιζαν την ιδέα αυτή στο λαό. Στράτευαν κόσμο και ντουνιά στο όνομά της και τελικά έφτασαν να φτιάξουν και Ναούς του Οράματος, οι οποίοι ναοί με το ιερατείο τους, κατάφεραν να εξουσιάσουν πάνω σε όλες τις άλλες εξουσίες που ο λαός είχε ορίσει για τη λειτουργία του.
Ζούσαν μέσα σε ένα ξέφρενο πανηγύρι, ιδιαίτερα επειδή οι θαυματοποιοί, κάνοντας τα μαγικά τους, τους παρουσίασαν από το πουθενά αυτό που ο λαός ήθελε να δει! Άσχετα αν δεν υπήρχε. Γι αυτό ήταν άλλωστε θαυματοποιοί.
Ανθούσαν τα γράμματα και οι σχολές σε αυτή τη χώρα, ανθούσε η πληροφορία και η εξειδίκευση, ανθούσαν οι γλώσσες και η διασκέδαση. Ανθούσε η τεχνολογία γύρω από τη ζωή τους, αλλά φτώχαινε η μόρφωση για την ψυχή τους. Ανθούσε η ευκολία τους, αλλά φτώχαινε ο προβληματισμός τους. Ανθούσαν οι προοπτικές και φτώχαιναν οι επιλογές στη σκέψη. Ανθούσε το επίπεδο το βιοτικό, αλλά φτώχαινε το πνευματικό. Είχαν άρτο και θέαμα, χωρίς να νοιάζονται για το ποιος θα πληρώσει τους μονομάχους και τα λιοντάρια.
Με τα χρόνια, οι θαυματοποιοί είχαν κάνει εξαιρετική δουλειά. Κατάφεραν το λαό να ονειρεύεται το Όραμα ακόμα και το πρωί, με ανοιχτά τα μάτια.
Σε ένα όρμο μιας ερημικής παραλίας, είχαν μαζευτεί κάποιοι ανησυχούντες με την παρούσα κατάσταση, και συζητούσαν ελεύθερα μεταξύ τους για το μέλλον. Γινόντουσαν μεγάλες ομιλίες σε αυτό το μέρος, και γι αυτό το λόγο, το είχαν ονομάσει κρυφό σχολειό. Ήταν εκεί κάποιοι γέροντες, απομεινάρια της παλαιάς σκέψης, άνθρωποι με ρυτιδιασμένο μέτωπο αλλά και καθαρό βλέμμα.
-Γέροντες, πείτε τα λόγια σας, τι είναι αυτό που δεν πάει καλά; Ρωτούσαν οι ανησυχούντες.
-Όταν οι απαντήσεις έρχονται έτοιμες, σκεφτήκατε ποτέ εάν είχατε θέσει τέτοιες ερωτήσεις; Η δουλειά ενός θαυματοποιού, είναι να σου παρουσιάσει το θαύμα, αλλά αυτό το θαύμα το χρειαζόσουν πραγματικά ή έμαθες να το χρειάζεσαι;
Θαυματοποιοί καλέ μου λαέ, πάντα υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Το θέμα είναι, για ποιο θαύμα είσαι ανυπόμονος να το δεις να πραγματοποιείται; Αν το θαύμα που σου τάζουν αυτοί οι άνθρωποι, δεν σου κάνει, δεν θα έπρεπε να αλλάξεις θαυματοποιούς; Περιμένεις από τον παπουτσή να σου φτιάξει έπιπλο, ή από τον αγρότ
η να σου χτίσει τον τοίχο;
Χρησιμοποιείς τους ίδιους θαυματοποιούς, προσμένοντας νέο θαύμα;
Οι νέοι σας, κατακλύζουν τους δρόμους μέχρι πρωίας, αδιαφορώντας για το κόστος ζωής και περιπαίζουν με τα χαμένα δευτερόλεπτα χωρίς να ασκούν το μυαλό τους με ερωτήματα. Γι αυτό ήταν έτοιμοι να δεχτούν τους θαυματοποιούς στη ζωή τους. Επειδή το δικό τους το μυαλό, δεν ήταν γεμάτο με τα δικά τους ερωτήματα, αλλά άδειο από αυτά, είχε πολύ χώρο για να υποδεχτεί κάποιου άλλου.
Έχετε περίφημα σχολεία, που σας διδάσκουν όμως ανεπαρκή θέματα. Το αν γίνει κάποιος τέλειος επιστήμονας, πέρα από την τσέπη του, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα είναι και αρκετό για να είναι επαρκής άνθρωπος. Έχετε παιδεία, και στερείστε μόρφωσης. Έχετε τεχνολογία, χωρίς αξίες και ανθρωπισμό. Έχετε πλουτισμό, χωρίς καμία ένδυα για τον συνάνθρωπο.
Στην αλλαγή της παιδείας να ψάξετε τη λύση. Αλλά τους Σωκράτες σας θα τους φαρμακώνετε. Τους Πλάτωνες θα τους έχετε για τη βιβλιοθήκη και τους Ηράκλειτους ούτε που θα τους γνωρίζετε! Αν τους διατηρούσατε, δεν θα χρειαζόσασταν θαυματοποιούς. Επειδή θα αλλάζατε τότε τις ερωτήσεις σας. Και οι απανταχού θαυματοποιοί, θα έμεναν χωρίς κοινό για να παρακολουθεί το τσίρκο τους.
Φοβού το δάσκαλο που επιζητεί μαθητές γύρω του. Η δουλειά του, είναι να ανακαλύπτει το δάσκαλο που έχει κρυμμένο μέσα του ο κάθε μαθητής.
Ο καλός τεχνίτης, θα βρει σε όλα τα μέρη ετούτης της γης μια καλοπληρωμένη δουλειά. Τον γνώστη της ζωής όμως, θα ταξιδέψουν από παντού για να τον δουν στον τόπο του.
Μια παιδεία για τον άνθρωπο και τη ζωή, θα εγγυηθεί τον άνθρωπο και τη ζωή και θα θέσει την τεχνολογία στην υπηρεσία του και όχι το αντίστροφο που γίνεται σήμερα.
Αποχώρησε από το κρυφό σχολειό ο λαός, για να πάει να ζήσει καλά, και όσο για εμάς, θα δείξει