“Πονοκέφαλος” για τον Πρωθυπουργό η απώλεια της δεδηλωμένης

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ανασχηματισμό μετά τη Δευτέρα και κάλπες αρχές φθινοπώρου, μετά την υπογραφή συμφωνίας με τους δανειστές και την ψήφιση των μέτρων φαίνεται, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, να είναι στα ενδεχόμενα σχέδια του πρωθυπουργού μετά την διαφοροποίηση στη Βουλή των 17 Βουλευτών του.

Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν, πάντως, όλες τις σχετικές πληροφορίες ως “πρόωρες” και σημειώνουν ότι προέχει να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους. “Πριν από τη συμφωνία είναι άκαιρη κάθε συζήτηση”, έλεγαν στην ΡΗΡ έγκυροι παρατηρητές και πρόσθεταν ότι “ήδη οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να συζητούν εάν μία κυβέρνηση που έχασε τη δεδηλωμένη μπορεί να υλοποιήσει το Πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και των σκληρών μέτρων”.

‘Άλλωστε, επισήμαιναν, η χώρα δεν αντέχει άλλες εκλογές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. “Ακόμα δεν μάζεψαν τις κάλπες από το Δημοψήφισμα” έλεγαν στην ΡΗΡ πολιτικοί παρατηρητές και πρόσθεταν: “Πώς θα στήσουν άλλες και μάλιστα με αμφίβολο το έαν θα έχει αποκατασταθεί μέχρι το Φθινόπωρο η κανονικότητα στις Τράπεζες;”

Επομένως, πρόσθεταν, εάν αυτή την ώρα βάλουμε στο “κάδρο” και βουλευτικές εκλογές με την διάλυση της κρατικής μηχανής που αυτομάτως επιφέρουν “τότε θέτουμε σε υψηλό κίνδυνο” τη συμφωνία, πριν καν αυτή πραγματοποιηθεί…

Υπενθυμίζεται ότι όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, Οι εταίροι εκφράζουν τη δυσπιστία τους ως προς το πώς θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει επιτυχώς τα μέτρα που προτείνει στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά τις αρνητικές εσωκομματικές εξελείξεις και την αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών που προσήρχοντο νωρίτερα στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Πρέπει να υπάρχει κάποια εγγύηση ότι θα υπάρξει άμεση εφαρμογή αυτών των μέτρων. Η νέα προθεσμία που «τρέχει» είναι να νομοθετηθούν τα μέτρα της ελληνικής πρότασης εντός των επόμενων 14 ημερών», είπε ο αυστριακός Υπουργός Οικονομικών, Σέλινγκ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιρλανδός υπουργός Μάικλ Νούναν, που είπε πως είναι θετική η διακομματική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και πως «θα δούμε αυτή την εβδομάδα και την επόμενη αν μπορούν να εφαρμόσουν τα όσα προτείνουν»

«Εφόσον έχουν πλειοψηφία και διακομματική υποστήριξη να φέρουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες άμεσα στη Βουλή», κατέληξε.

«Θα ξεκινήσουμε συζητήσεις που θα είναι απαιτητικές, ενώ καθοριστικός παράγοντας είναι η εμπιστοσύνη», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. «Όλες οι κυβερνήσεις έδιναν υποσχέσεις αλλά δεν τηρούνταν», είπε ο κ. Σαπέν.

Στο κλίμα αυτό ο Πρωθυπουργός, που δήλωσε “όλα τα άλλα θα τα δούμε από Δευτέρα”, αντιμετωπίζει πραγματικό δίλημμα. Ενόψει και της κρίσιμης ψηφοφορίας για τα νέα σκληρά μέτρα του τρίτου Μνημονίου, θα προτιμούσε να ζητήσει τις παραιτήσεις όσων διέσπασαν την κυβερνητική και την κομματική συνοχή και να τους ζητήσει να παραδώσουν τις έδρες τους, μια διαδικασία που προβλέπεται ρητά από το καταστατικό του κόμματος που θεωρεί ότι η έδρα ανήκει στο κόμμα και όχι στο Βουλευτή…

Σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να προχωρήσει στον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, ευχόμενος να μην υπάρξουν άλλοι “μιμητές” αν και επικρέμαται η δήλωση των “15” που λένε ότι ψήφισαν τη φορά αυτή “ανεκτικά” για να μη πέσει η κυβέρνηση…

Το τελευταίο που θα ήθελε είναι να στηθούν πάλι κάλπες, με σκληρά εισπρακτικά μέτρα σε ανάπτυξη, τις τράπεζες σε τρικυμία και το κόμμα σε κλυδωνισμό εξαιτίας της υπογραφής τρίτου Μνημονίου.

Τέλος, ιδιαίτερα ενοχλημένος φέρεται ο πρωθυπουργός και με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και τη στάση που αυτή κράτησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της ψηφοφορίας για την κυβερνητική πρόταση προς τους δανειστές.

 

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε