Η Νομική πλευρά και τα πολιτικά σενάρια για το ΣΥΡΙΖΑ

“Νομικά η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη παρά τη διαφοροποίηση των 17 βουλευτών” εξήγησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης, μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή mega Σαββατοκύριακο κι έδωσε κάποιες διευκρινίσεις όσον αφορά στην συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την δεδηλωμένη.
Νομικά η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη παρά τη διαφοροποίηση των 17 βουλευτών, αλλά πολιτικά είναι θέμα του πρωθυπουργού“, διευκρίνισε ο κ. Σωτηρέλης.

Αναφορικά με το “παρών” της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο καθηγητής τόνισε: “Ο κ. Τσίπρας μπορεί να ζητήσει την παραίτηση των δυο υπουργών που διαφοροποιήθηκαν, αλλά με την Πρόεδρο της Βουλής τα πράγματα είναι διαφορετικά, γιατί δεν μπορεί να την εξαναγκάσει σε παραίτηση και μόνο με πρόταση μομφής μπορεί να χάσει την θέση της“.

Το σενάριο των εκλογών δεν θα μπορούσε να μην τεθεί και όταν ρωτήθηκε γι’ αυτό, ο Γιώργος Σωτηρέλης εξήγησε πως αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει αυτή τη διέξοδο, δεν μπορεί να ζητήσει τη λεγόμενη “κυβερνητική διάλυση” κι αυτό γιατί δεν έχει περάσει ένας χρόνος από τις τελευταίες εκλογές.

Ο μόνος τρόπος είναι να παραιτηθεί“, συνέχισε ο καθηγητής και εξήγησε πως σε αυτή την περίπτωση δεν πάμε σε διερευνητικές εντολές, αλλά πάμε κατευθείαν στη διαβούλευση του Προέδρου με τους αρχηγούς των κομμάτων και αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει τέτοια προοπτική, τότε πάμε σε εκλογές εντός 30 ημερών. Αυτό σημαίνει το νωρίτερο σε τρεις εβδομάδες και το αργότερο σε 30 μέρες.

15 ΑΚΟΜΗ “ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΕΣ”

Στήριξη με αστερίσκους δίνουν στην κυβέρνηση 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπερψήφισαν την κυβέρνητική πρόταση προς τους θεσμούς.

Τη δήλωση υπογράφουν η Λίτσα Αμανατίδου, ο Κώστας Δελημήτρος, ο Ζήσης Ζάννας, οΓιάννης Ζερδελής, ο Κώστας Ήσυχος, ο Ηλίας Ιωαννίδης, ο Ηλίας Καματερός, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο Θωμάς Κώτσιας, η Ευγενία Ουζουνίδου, ο Αθανάσιος Πετράκος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, η Αλεξάνδρα Τσανάκα, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ο Νίκος Χουντής.

Όπως τονίζουν, «η πρόταση συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει απαντήσεις στα αγωνιώδη και τραγικά οικονομικοκοινωνικά προβλήματα της χώρας, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και θα επιδεινώσει τις υφεσιακές τάσεις στην οικονομία και θα καταστήσει ακόμα πιο δυσοίωνο το μέλλον της χώρας».

Σημειώνουν ότι «η πρόταση δεν έπρεπε να ψηφιστεί από τη Βουλή» και υποστηρίζουν πως την ψήφισαν «μόνο και μόνο για να μη δώσουν αφορμές για να αξιοποιηθεί η στάση τους προκειμένου να τεθεί ζήτημα δεδηλωμένης στην κυβέρνηση».

ΣΕΝΑΡΙΑ

To μεγάλο ρήγμα στην κυβέρνηση που φάνηκε μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, σίγουρα αναμένεται να δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, με τον πρωθυπουργό,Αλέξη Τσίπρα όμως να αφήνει τις αποφάσεις για μετά την Κυριακή, όπου όλοι ελπίζουν να υπάρξει η συμφωνία με τους δανειστές.

Μετά τις διαφοροποιήσεις πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που είτε καταψήφισαν είτε δήλωσαν παρόντες στην ονομαστική ψηφοφορία για την ελληνική πρόταση, κορυφαίοι κυβερνητικοί κύκλοι μιλώντας στο NewsIt ανέλυσαν το σενάριο της επόμενης ημέρας.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα προχωρήσει στη συμφωνία με τους δανειστές, αφού όλα βέβαια προχωρήσουν χωρίς προβλήματα από την πλευρά των δανειστών.

Μετά τη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας θα φέρει τα μέτρα του νέου μνημονίου στη Βουλή, όπου εκεί θα γίνει και το τελικό ξεκαθάρισμα. Με όλες τις απαραίτητες ζυμώσεις που θα γίνουν μέχρι τότε, ο έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους κυβερνητικούς βουλευτές να υπερψηφίσουν τα μέτρα σε μία προσπάθεια να τους αλλάξει γνώμη και να μην χαθεί η δεδηλωμένη όπως στη αποψινή ψηφοφορία.

Εάν τα πράγματα δεν κυλήσουν έτσι και υπάρχουν και πάλι διαφοροποιήσεις ή και νέοι βουλευτές ταχθούν κατά των μέτρων, τότε ο έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα παραιτηθεί.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος με τη σειρά του θα δώσει εντολή σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό, πρόσωπο ευρείας αποδοχής που θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση αυτή θα κληθεί να εφαρμόσει τα μέτρα της συμφωνίας και μόνο όταν η χώρα φτάσει σε επίπεδα μιας κανονικότητας, τότε θα προκηρυχθούν εθνικές εκλογές.

NewsIt.gr/Newpost.gr