Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 16 Ιουλίου 2015

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Ελλήνων για το μνημόνιο είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα όλων σχεδόν των εφημερίδων σήμερα. Αναφορά γίνεται επίσης στο περιστατικό χθες με την αποκόλληση πυραύλων στη Βάση Ακρωτηρίου, στις εκδηλώσεις για το πραξικόπημα, στις επαφές Γιούνκερ στην Κύπρο, στη συμφωνία για την αναδιάρθρωση της ΔΥ, στην αναπομπή από τον ΠτΔ του νόμου για τα εγκλωβισμένα ακίνητα και στη διαδικασία χθες ενώπιον Κακουργιοδικείου για την υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Επίσης όλες οι εφημερίδες προβάλλουν τις χθεσινές εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος.


Με τίτλο στο κύριό της θέμα “Τραυματισμένη Κυβέρνηση”, η “Αλήθεια” γράφει ότι στην ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη βαριές απώλειες και ότι προκλήθηκε και σάλος από την αποκάλυψη του κρυφού σχεδίου για επιστροφή στη δραχμή. Αλλού αναφέρει ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης-ΠΑΣΥΔΥ για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και φιλοξενεί δηλώσεις του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ. Σε άλλο ρεπορτάζ η “Α” αναφέρεται σε επικίνδυνες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις που έχουν εντοπιστεί σε στρατόπεδα.

Η “Σημερινή” στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο “Προαπαιτούμενα με την πλάτη στο τοίχο” και γράφει ότι με τις ψήφους της αντιπολίτευσης πέρασαν τα μέτρα από τη Βουλή των Ελλήνων και ότι έντονες διαφωνίες εξέφρασαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε άλλο ρεπορτάζ προβάλλεται η επίσκεψη Γιούνκερ στο νησί και τα θέματα που θα βρεθούν στην ατζέντα των επαφών του. Επίσης η “Σ” αναφέρει ότι προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από την αποκόλληση πυραύλων στη Βάση Ακρωτηρίου με τους κατοίκους να ζητούν τη λήψη μέτρων.

Ο “Φιλελεύθερος” τιτλοφορεί το κύριό του θέμα “`Ναι` με ξένα δεκανίκια” και γράφει ότι η Βουλή των Ελλήνων επικύρωσε τη συμφωνία με τους δανειστές με διαρροές από ΣΥΡΙΖΑ και ότι σημειώνονται αναταράξεις στο κυβερνών κόμμα. Σε άλλο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ ο “Φ” γράφει ότι σήμερα θα συνεδριάσει το Γιούρογκρουπ ενώ σε απεργιακό κλοιό επιστρέφει η Ελλάδα με συλλαλητήρια σε Αθήνα και αλλού εναντίον του νέου μνημονίου. Αλλού γράφει ότι εντοπίζονται κενά στο νέο νόμο που ψηφίστηκε το Μάιο για τους αρχάριους οδηγούς και το αλκοόλ.

“Αδικαίωτοι οι νεκροί της Δημοκρατίας” είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της “Χαραυγής” που αναφέρει ότι το έγκλημα του πραξικοπήματος ήταν μια προμελετημένη ενέργεια και ότι οι λεβέντες της αντίστασης και η θυσία τους παραμένουν χωρίς δικαίωση. Αλλού γράφει ότι η ΠΑΣΥΔΥ συμφώνησε σε νέο σύστημα αξιολόγησης, προαγωγών και κινητικότητας. Σε άλλο ρεπορτάζ η “Χ” αναφέρει ότι με το μήνυμα `φτάνει πια λιτότητα` είκοσι οργανώσεις υποδέχονται τον Πρόεδρο της Κομισιόν στην Κύπρο.

“Φόβοι για την ασφάλεια μετά την αποκόλληση πυραύλων” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” που αναφέρεται στο περιστατικό στη βάση Ακρωτηρίου και τις μεγάλες ανησυχίες των κατοίκων για την ασφάλεια τους. Αλλού αναφέρει ότι η Ελληνική Βουλή ψήφισε τα μέτρα που είναι προαπαιτούμενα για το μνημόνιο με μεγάλες αντιδράσεις από τον Σύριζα. Επίσης η εφημερίδα στην πρώτη της σελίδα γράφει ότι επιτεύχθηκε `ιστορική συμφωνία` για την αναδιάρθρωση της ΔΥ.

 

ΚΥΠΕ