Ορκίστηκε η νέα Κυβέρνηση – Τα βασικά χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού

Η τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 10:35 έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Παύλος Χαϊκάλης έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο λίγo πριν από τις 10 το πρωί και στις δηλώσεις του κατέστησε σαφές πως έχει πλήρη επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνει.

“Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη που αναλαμβάνω και η πιο δύσκολη περίοδος της ιστορίας της χώρας. Έχω μεγάλη επίγνωση, έχω μία “καυτή πατάτα” κι αν είναι δυνατό θα προσπαθήσω να τη “δροσίσω”. Το μεγάλο στοίχημα είναι αυτό που έχει βάλει η Ελλάδα για την ιστορία της. Έχω μάθει από πίεση, έχω 35 χρόνια ένσημα, έχω πεινάσει, έχω μείνει άνεργος και θα ήθελα να πω και να απαντήσω σε αυτούς που κοροϊδεύουν και γελάνε ότι ακόμα και όταν τους έκανα να γελάνε μέσα από τη δουλειά μου, κάτι καλό έβγαινε…” είπε.

Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε: “Ο σημερινός ανασχηματισμός αποτελεί μια προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα. Αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει μία προσπάθεια για να βοηθήσουμε τον κόσμο”.

“Έχουμε δουλειά, οι στιγμές είναι δύσκολες ειδικά με τις τελευταίες πυρκαγιές που έχουμε στη χώρα μας και νομίζω ότι είναι ένας τομέας ο οποίος μπορεί να βοηθήσει και στη μητέρα πατρίδα” δήλωσε ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Βίτσας: Δουλειά, δουλειά, δουλειά

«Είναι μία δύσκολη εποχή αλλά νομίζω ότι έχουμε δημιουργήσει τη βάση ώστε να την ανατρέψουμε και να την αναστρέψουμε», είπε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι συνέχεια της προσπάθειας της παλιάς. Το βασικό σύνθημα είναι δουλειά, δουλειά, δουλειά».

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι αναλαμβάνει νέες προκλήσεις σε ένα σημαντικό πεδίο μάχης και πρόσθεσε ότι «αυτά που θα εφαρμόσουμε θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν και στο πλαίσιο των συνθηκών κοινωνικά δίκαια. Το θέμα είναι όχι μόνο για να κλείσει η συμφωνία που θα κλείσει αλλά και ο τρόπος που θα εφαρμοστεί».

«Ξεκινά μία πολύ δύσκολη προσπάθεια, η φωτιά της φοροδιαφυγής δεν έχει σβήσει ανέφερε» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Η κα Σία Αναγνωστοπούλου που ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «Είναι σε δύσκολη στιγμή, ο πρωθυπουγός μου ανέθεσε να κάνω ότι μπορώ στην Ευρώπη για να βελτιωθούν τα πράγματα. Καλή δύναμη σε όλους μας».

“Είναι ώρα το επόμενο διάστημα να αντιστρέψουμε το αίσθημα των ανθρώπων, να αισθανθούν ασφάλεια και σιγουριά με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ” δήλωσε η νέα  κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε: “Έχουμε πλήρη επίγνωση της κακής συμφωνίας με δύσκολα μέτρα. Το στοίχημα το μεγάλο είναι τα αντιρροπιστικά μέτρα προκειμένου να υποστηριχθούν τα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα” πρόσθεσε.

Tα νέα πρόσωπα στο υπουργείο Εξωτερικών

Τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναλαμβάνει μετά τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και ακαδημαϊκός Σία Αναγνωστοπούλου. Η κ. Αναγνωστοπούλου διαδέχεται στη θέση τον Νίκο Χούνη, ο οποίος είναι ο πρώτος επιλαχών ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να αναλάβει το αξίωμά του στην Ευρωβουλή μετά την παραίτηση του Μανώλη Γλέζου.

Η Σία Αναγνωστοπούλου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Τµήµα Πολιτικής Επιστήµης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστηµίου, ενώ από το 1995 έως το 2004 δίδασκε στο τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Κύπρου. Επίσης, έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήµια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας. Διαθέτει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο που επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν τη μετάβαση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στα έθνη-κράτη.

Επιπλέον, είναι µέλος της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής της Ακαδηµίας για την Ευρωπαϊκή Ιστορία που έχει συγκροτηθεί στο Παρίσι από το Transform! Europe και του ∆ιοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς. Παράλληλα, αρθρογραφεί στις εφηµερίδες «Αυγή» και «Εποχή».

Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και κατά τη διάρκεια της θητείας της έχει διατελέσει γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Στο ίδιο υπουργείο, υφυπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και εκπαιδευτικός Ιωάννης Αμανατίδης.

Ο κ. Αμανατίδης είναι Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς (sic) του κοινοβουλίου και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.

Από το 1985 εργάστηκε ως δάσκαλος σε σχολεία της Καλαμαριάς, ενώ έχει διατελέσει γραμματέας του Α΄ συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Δ.Ο.Θ./Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ και αντιπρόσωπος σε Γενικές Συνελεύσεις της ΑΔΕΔΥ και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές της 17ης Ιουνίου του 2012.

Υπουργός Εξωτερικών παραμένει ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ καταργείται το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων που κατείχε ο νυν υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τα βασικά στοιχεία του ανασχηματισμού έχουν ως εξής:

– στην τοποθέτηση του Χριστόφορου Βερναρδάκη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής, μέχρι πρότινος Γενικού Γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης, αλλά και επικοινωνιολόγου του Μεγάρου Μαξίμου .

– στη μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στη θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, καθώς δεν ήθελε να παραμείνε στο ίδιο πόστο λόγω των σκληρών μέτρων που έρχονται στα εργασιακά

– στη τοποθέτηση του Τρύφωνα Αλεξιάδη, αντιπρόεδρου Ομοσπονδίας Εφοριακών στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσόδων στη θέση της παραιτηθείσας Νάντιας Βαλαβάνη

– στη μετακίνηση του Γιώργου Κατρούγκαλου στη θέση του υπουργού Εργασίας από αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης

– στη τοποθέτηση του Παύλου Χαϊκάλη από τους ΑΝΕΛ στη θέση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπιου βρισκόταν ο Δημήτρης Στρατούλης

– στη τοποθέτηση του Δημήτρη Βίτσα ως υφυπουργού Εθνικής Άμυνας αντικαθιστώντας τον Κώστα Ήσυχο, και

– στον ορισμό της Όλγας Γεροβασίλη στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και η μετακίνηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου

– στον ορισμό του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη τρίτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, και η απόφαση του Πρωθυπουργού να συστήσει Ειδική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς υπό τον Υπουργό Επικρατείας κ. Παναγιώτη Νικολούδη.

Με άλλα λόγια ο κ. Τσίπρας “καθάρισε” το τοπίο σε ότι αφορά τους διαφωνούντες, αν και παρέμεινε ο Θοδωρής Δρίτσας ως αναπήρωτής υπουργός Ναυτιλίας ο οποίος διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, ενώ η είσοδος του Παύλου Χαϊκάλη από τους ΑΝΕΛ εκτιμάται ότι έχει να κάνει και με την κρίσιμη ψηφοφορίας της Τετάρτης στη Βουλή, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να διαφοροποιηθούν αρκετοί βουλευτές του Πάνου Καμμένου.

Στα αξιοσημείωτα του ανασχηματισμού το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν άλλαξε κανένα στέλεχος του από το στενό του επιτελείο, την ώρα που υπάρχουν αρκετές φωνές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος περί “συμβούλων που παρέσυραν τον πρωθυπουργό”, ενώ η παραμονή του Νίκου Βούτση στη θέση του υπερυπουργού Εσωτερικών από κάποιους ερμηνεύεται ότι…η Ζωή Κωνσταντοπούλου παραμένει Πρόεδρος της Βουλής.