Ερώτηση βουλευτών ΝΔ : «Ζήτησε δάνειο ο Τσίπρας από τον Πούτιν για επιστροφή στη δραχμή;»

Ερώτηση στη Βουλή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατέθεσαν 17 βουλευτές της ΝΔ, σχετικά με τοαν αληθεύει δημοσίευμα   του «Βήματος της Κυριακής» για το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει δάνειο ύψους 10 δισ. δολαρίων από την Ρωσική Ομοσπονδία, προκειμένου να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπήρχε συγκεκριμένος σχεδιασμός της κυβέρνησης ύστερα από τις επαφές  με την ρωσική κυβέρνηση και την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Ρωσία, ενώ  αυτήν ακριβώς την λογική εξυπηρετούσε το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. 

Όμως, τελικά ο Ρώσος πρόεδρο Πούτιν,  κατά το δημοσίευμα,  προτίμησε να «ανταλλάξει» την στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση με την ανοχή της Δύσης στην εξαγγελία  ενός άλλου δημοψηφίσματος, στην  Ανατολική Ουκρανία και με ερώτημα την απόσχισή της, αντί να χορηγήσει το δάνειο στην Ελλάδα

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, σε δημοσίευμα της εγκρίτου εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ (του κ. Παπαδόπουλου, στις 19/7/2015), δημοσιεύεται ως πληροφορία αίτημα της Ελληνικής κυβερνήσεως για δάνειο ύψους 10 δισ. δολαρίων από την Ρωσική Ομοσπονδία, προκειμένου να καταστεί εφικτή η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Το δημοσίευμα παρουσιάζει ως εκδοχή ότι την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας απέρριψε το αίτημα, αφήνοντάς σας χωρίς εναλλακτική, με αποτέλεσμα να αναγκαστείτε να υπογράψετε το μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης.

Καταλήγοντας,  οι 17 βουλευτές  της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερωτούν τον Πρωθυπουργό εάν είναι αληθές το δημοσίευμα ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε το συγκεκριμένο δάνειο για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. 

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές της ΝΔ: Άδωνις Γεωργιάδης, Κώστας Τζαβάρας, Μάκης Βορίδης, Κώστας Βλάσης, Γιώργος Στύλιος, Χρήστος Κέλλας, Φωτεινή Αραμπατζή, Μαρία Αντωνίου, Γεώργιος Γεωργαντάς, Δημήτρης Κυριαζίδης, Κώστας Κουκοδήμος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Σάββας Αναστασιάδης, Στέφανος Γκίκας, Μάριος Κόνσολας, Γιάννης Βρούτσης.