Μακελειό στην τουρκική μεθόριο με την Συρία με «σφραγίδα» Ισλαμικού Κράτους

Κωνσταντινούπολη

Επίθεση αυτοκτονίας συγκλόνισε την τουρκική μεθοριακή πόλη Σουρούτς, στα σύνορα με τη Συρία. Τουλάχιστον 28 νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των θυμάτων στην πόλη που βρίσκεται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το κουρδικό Κομπάνι.

Οι αρχικές ενδείξεις παραπέμπουν σε επίθεση αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους, ανέφεραν υπό καθεστώς ανωνυμίας Τούρκοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters. Κατά πληροφορίες του τουρκικού Τύπου την επίθεση διεξήγαγε 18χρονη καμικάζι.

Η επίθεση σημειώθηκε στον κήπο πολιτιστικού κέντρου στην καρδιά του Σουρούτς, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τη συριακή πόλη Κομπάνι όπου οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εκδιώχθηκαν στα τέλη Ιουνίου από τις κουρδικές δυνάμεις έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις.

Στο πολιτιστικό κέντρο διέμεναν εκατοντάδες νέοι για να συνδράμουν στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του Κομπάνι. Ανάμεσά τους βρίσκονταν τουλάχιστον 300 μέλη της οργάνωσης Ένωση Σοσιαλιστικής Νεολαίας (SGDF).

Συγκλονιστικά είναι τα πλάνα που μεταδίδονται με πολίτες να κείτονται νεκροί κάτω από τα δέντρα στον κήπο του πολιτιστικού κέντρου.

https://www.youtube.com/watch?v=F77U9Bvxrfc
https://www.youtube.com/watch?v=BNzXq6rTTtQ

Λίγο αργότερα, επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε και στο γειτονικό Κομπάνι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Καλούμε όλους να παραμείνουν ενωμένοι και ήρεμοι απένταντι σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση που έχει στόχο την ενότητα της χώρας μας» υπογράμμισε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας.

Το Al Jazeera μετέδιδε αρχικά ότι το πτώμα του καμικάζι βρέθηκε στην περιοχή της έκρηξης, πληροφορία την οποία επιβεβαίωσαν στη συνέχεια οι τουρκικές Αρχές.

Η επίθεση σημειώθηκε στον κήπο πολιτιστικού κέντρου στην καρδιά της πόλης, η οποία βρίσκεται απέναντι από τη συριακή πόλη Κομπάνι. Λίγο αργότερα, έκρηξη σημειώθηκε και στο Κομπάνι, αλλά οι πληροφορίες σχετικά με αυτή την επίθεση παραμένουν συγκεχυμένες.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η δεύτερη αυτή έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο το οποίο είχε στόχο ένα σημείο ελέγχου που διαχειρίζονται οι κούρδοι πολιτοφύλακες YPG, οι οποίοι έχουν τον έλεγχο της πόλης.

Εκπρόσωπος των πολιτοφυλάκων ωστόσο έκανε λόγο για εκρήξεις στο Κομπάνι, κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την απενεργοποίηση εκρηκτικών μηχανισμών που είχαν τοποθετήσει τζιχαντιστές.

Στο σημείο της έκρηξης έχει συρρεύσει αριθμός ασθενοφόρων, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ. «Είδα περισσότερα από 20 πτώματα. Θεωρώ ότι ο αριθμός των τραυματιών είναι μεγαλύτερος από 50. Ακόμη τους μεταφέρουν με ασθενοφόρα. Ηταν τεράστια έκρηξη. Όλοι τρανταχτήκαμε», είπε τηλεφωνικώς στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας.

Η Περβίν Μπουλντάν, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου φιλοκουρδικού κόμματος HDP, δήλωσε από την πλευρά της ότι η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που νεαροί Κούρδοι συγκεντρώνονταν στο πολιτιστικό κέντρο στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψής τους στο Κομπάνι. «Νεαροι Τούρκοι και Κούρδοι είχαν συγκεντρωθεί για να περάσουν στο Κομπάνι και ήταν προγραμματισμένες τριήμερες ή τετραήμερες δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Το Σουρούτς, με κουρδικό κυρίως πληθυσμό, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κουρδικό Κομπάνι, και έχει γίνει αρκετές φορές καταφύγιο αλλά και σκηνικό έντασης που έχει περάσει τη μεθόριο.

Newsroom ΔΟΛ