Για εκτροπή κατήγγειλε τον Τσίπρα η Κωνσταντοπούλου!

Ξεκίνησε λίγο πριν από τις 10 το βράδυ η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων. Σύμφωνα με την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία μετά τις 2 τα ξημερώματα.

Στο μεταξύ,

Εκτροπή κατήγγειλε μιλώντας στη βουλή η πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου για το νομοσχέδιο επί της δικαιοσύνης που ψηφίζεται σήμερα στο δεύτερο πακέτο μέτρων.

Μετά τη σημερινή της τοποθέτηση η κα Κωνσταντοπούλου θα γίνει δεκτή την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον της κ. Κωνσταντοπούλου ο πρωθυπουργός έκανε δεκτό το αίτημα της να συναντηθούν, ενώ επίκεντρο της συζήτησης τους θα είναι το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε η πρόεδρος της Βουλής τόσο στον ίδιο όσο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλώντας τους να ενημερώσουν τους ομολόγους τους για την εξόφθαλμη αντισυνταγματική διαδικασία με την οποία έχουν εισαχθεί τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Η κα Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε ουσιαστικά τον Αλέξη Τσίπρα για εκτροπή με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, κάτι που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ κάλεσε όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν τα προαπαιτούμενα.

Η ίδια ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ενώ  δήλωσε πως ως Πρόεδρος της Βουλής δεν θα επιτρέψει να περάσουν τέτοια νομοθετήματα.

Δήλωσε, επίσης, πως ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε ποτέ να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο, ως δικηγόρο επίσης και ως Πρόεδρος της Βουλής δεν θα μπορούσε να νομιμοποιήσει τη διαδικασία, μία φράση που για πολλούς θεωρείται πως ίσως να είναι και προάγγελος της παραίτησής της απόψε στην Ολομέλεια.

Σημεία από την ομιλία της:

 • Με το νομοθέτημα επιχειρείται μείζων παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης
 • Κανείς στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνυπογράφει το νομοσχέδιο – Το όχι του ελληνικού λαού δεν θα μετατραπεί σε ναι
 • Eκτροπή μέσω ενός νέου ακόμη κατεπείγοντος νομοσχεδίου υπό καθεστώς μνημονιακού εκβιασμού…
 • Ζητώ από τον ΠτΔ και τον πρωθυπουργό να ενημερώσουν τους ομολόγους τους στην ΕΕ για τον τρόπο που εισάγεται το νομοσχέδιο
 • Με αυτό το νομοσχέδιο που οι κυβερνήσεις ξένων κρατών επέλεξαν επιχειρείται η ολοκλήρωση μιας εκτροπής
 • Το νομοσχέδιο περιέχει μία παρέμβαση στη λειτουργία της δικαιοσύνης
 • Όλα συμβαίνουν υπό την ευθεία απειλή άτακτης χρεοκοπίας
 • Δεν είναι δικά μας, δεν είναι βούληση της δικής μας κυβέρνησης αυτό το νομοσχέδιο
 • Ούτε βούληση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να ισχύσουν αυτά τα απάνθρωπα μέτρα που αφήνουν ανυπεράσπιστους τους πολίτες απέναντι στις τράπεζες
 • Επικεφαλής της επιτροπής που συνέταξε τον κώδικα αυτό είναι ο κ. Χαμηλοθώρης
 • Τον κώδικα αυτό καταδικασαν συλλήβδην δικηγόροι, μέλη της δικαστικής κοινότητας
 • Η επιδίωξη που υπηρετείται είναι η παράδοση της περιουσίας των πολιτών στις τράπεζες
 • Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε ανοικτό το παράθυρο να υλοποιηθεί
 • Το ελληνικό δημόσιο υποχωρεί έναντι των τραπεζών στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς
 • Δεν πρέπει να τα ψηφίσουμε, θα ισχύει από 1.1.2016, θα είναι νόμος του κράτους
 • Κάποιοι επιδιώκουν να ρίξουν αυτή την κυβέρνηση και να την εξευτελίσουν στα μάτια της κοινωνίας
 • Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω αυτό το νομοσχέδιο, Ούτε ως δικηγόρος

Στην ομιλία της η πρόεδρος της βουλής αποκάλυψε ότι έστειλε επιστολή στον κ. Τσίπρα και στον Προκόπη Παυλόπουλο

Αναλυτικά η επιστολή της κ. Κωνσταντοπούλου:

Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο
Προς τον Αξιότιμο Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Από θεσμική υποχρέωση σας επισημαίνω ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες εισάγεται προς συζήτηση το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015», συνιστάμενο στο κατατεθέν τα μεσάνυχτα της 20ής προς 21ή Ιουνίου 2015, συνολικό κείμενο 977 σελίδων, συμπεριλαμβανομένων όλων των κειμένων που πρέπει να μελετήσουν και να λάβουν υπ’ όψιν τους οι βουλευτές προκειμένου να διαμορφώσουν άποψη και να ψηφίσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εντός της σήμερον, και το οποίο περιέχει:
1) σε 1 άρθρο (Άρθρο 1) τα 1.008 άρθρα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και εκείνα του Εισαγωγικού Νόμου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και
2) σε 1 επίσης άρθρο (Άρθρο 2) τα 130 άρθρα περί ενσωμάτωσης οδηγίας της Ε.Ε.
δεν εγγυώνται την τήρηση του Συντάγματος, τη θωράκιση της δημοκρατικής λειτουργίας, την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας του Κοινοβουλίου ούτε την κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή.
Υπό καθεστώς εξόφθαλμου εκβιασμού ο οποίος απευθύνεται από ξένες Κυβερνήσεις- μέλη της Ε.Ε. προς την Κυβέρνηση και τους βουλευτές, εισάγεται και, μάλιστα, με «έλλειψη δυνατότητας οποιασδήποτε τροποποίησης» ένα νομοθέτημα με το οποίο επιχειρείται μείζων παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και στην άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών, κατά τρόπο που καταλύει τόσο την λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας ως κοινωνικού κράτους δικαίου, στο οποίο λειτουργεί η διάκριση των εξουσιών, σύμφωνα με τα Συνταγματικώς οριζόμενα, όσο και την διαφύλαξη της αρχής της δίκαιης δίκης.
Το νομοθέτημα εξαναγκάζονται να εισαγάγουν Υπουργοί οι οποίοι δεν συμμερίζονται το περιεχόμενό του, αλλά αντιτάσσονται ευθέως σε αυτό, και εξαναγκάζονται να υπερψηφίσουν βουλευτές οι οποίοι επίσης αντιστρατεύονται το περιεχόμενό του.
Όλα αυτά υπό την ευθεία απειλή άτακτης χρεοκοπίας.
Πρόκειται για νομοθέτημα αναγόμενο στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, κατατεθέν από τον προηγούμενο Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, για το οποίο διενεργήθηκε, το Δεκέμβριο 2014, πανελλαδικό δημοψήφισμα των δικηγόρων υπό την αιγίδα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την απόρριψη του νομοσχεδίου με ποσοστό μεγαλύτερο του 93%.
Εξάλλου, εναντίον του Νομοσχεδίου έχουν ταχθεί οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης, οι Διοικητικές Ολομέλειες των Δικαστηρίων, συνολικά οι ενδιαφερόμενοι κοινωνικοί φορείς. Αμφότερα τα συγκυβερνώντα κόμματα διέλαβαν ως προγραμματική τους δέσμευση την μη εισαγωγή του συγκεκριμένου νομοθετήματος και κανένα εκ των δύο δεν έχει μεταβάλει άποψη και θέση επί της ουσίας.
Το γεγονός ότι αυτό το νομοθέτημα επελέγη από ξένες κυβερνήσεις, συμμετέχουσες στο EuroSummit, ως «προαπαιτούμενο», δηλαδή ως προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών προς εξεύρεση λύσης αποτυπώνει το μέγεθος της περιφρόνησης που επιδεικνύεται από τις ανωτέρω ξένες Κυβερνήσεις στις αρχές της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, της λαϊκής κυριαρχίας και, τέλος, της δημοκρατίας.
Η θεσμική ευθύνη όλων είναι τεράστια. Αναλαμβάνοντας τη θεσμική μου ευθύνη ως Προέδρου της Βουλής, σας ζητώ να ενημερώσετε τους ομολόγους σας για την παρούσα επιστολή μου, την οποία θα κοινοποιήσω στη συνέχεια στους ομολόγους μου σε όλη την Ευρώπη, σε συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεών μου, εισηγήσεών μου και της πρόσφατης επιστολής μου προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, η οποία κοινοποιήθηκε και στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.
Αυτή η βίαιη επίθεση στη Δημοκρατία δεν μπορεί να συντελείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σίγουρα δεν μπορεί να συντελείται εν σιωπή.
Αθήνα, 22/7/2015
Με τιμή,
Η Πρόεδρος της Βουλής
Ζωή Ν. Κωνσταντοπούλου
Στην τοποθέτησή της η κυρία Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για καθεστώς εκβιασμού από ξένες κυβέρνησης προς βουλευτές και κοινοβούλιο, σημειώνοντας με αυτό το νομοθέτημα επιχειρείται μείζονα παρέμβαση στη λειτουργία της δικαιοσύνης και τα θεμελιώδη δικαιώματα πολιτών, που καταλύει το κοινωνικό κράτος δικαίου και την αρχή της δίκαιης δίκης. Σημείωσε πως υπουργοί και βουλευτές που δεν συμφωνούν αναγκάζονται να το εισαγάγουν στη Βουλή και να το ψηφίσουν. 

Μάλιστα, η κα Κωνσταντοπούλου δείχνει τις διαθέσεις της λέγοντας πως “αμφισβητείται η δημοκρατία και πως “αυτό που μου ζητείται είναι αν μπορούσα να εξέδιδα και μία σφραγίδα ΒΟΥΛΗ ΕΛΛΗΝΩΝ να επικυρώνουν τα φιρμάνια τους”.

Άφησε επίσης αιχμές προς το Μαξίμου λέγοντας πως δεν μπορεί να υποχρεώνεται η κυβέρνηση Αριστεράς να φέρνει τα πιο συμπτυγμένα κατεπείγοντα, αυτά που στο παρελθόν κατήγγειλε. Κάλεσε επίσης όλους τους βουλευτές να μην μιλούν για συμφωνία γιατί σημείωσε πως δεν είναι συμφωνία ο καταναγκασμός και ο εκβιασμός.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες δεν αποκλέιεται η κυρία Κωνσταντοπούλου να παραιτηθεί από την Προεδρία της Βουλής κατά την σημερινή Ολομέλεια.
Πηγή: iefimerida.gr/newsIt.gr