Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 22 Ιουλίου 2015

 Οι δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σε ό,τι αφορά την ανάγκη λύσης του Κυπριακού για να ενταχθούν οι Τ/κ στο διεθνές δίκαιο, η παραίτηση του Προέδρου της ΡΑΕΚ Γιώργου Σιαμμά, τα στοιχεία που αποκαλύπτει η έκθεση της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής Και Επαγγελματικής Αγωγής για το σχολικό έτος 2013-2014 σε ό,τι αφορά τη βία στη Μέση Εκπαίδευση και η ικανοποιητική πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αγία Νάπα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.


Υπό τον τίτλο «Έκλεισε το κεφάλαιο της αναγνώρισης» η εφημερίδα «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα ότι «και άλλο κεφάλαιο που στο παρελθόν υπήρξε κυρίαρχος στόχος της τουρκικής πολιτικής, ιδιαίτερα των Ραούφ Ντενκτάς και Ντερβίς Έρογλου, έκλεισε χτες με δηλώσεις του ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, καθώς είπε ότι το ψευδοκράτος, παρά τις προσπάθειες στο παρελθόν δεν αναγνωρίστηκε και αυτό δεν θα γίνει ούτε και στο μέλλον» και πρόσθεσε ότι τώρα είναι ο σωστός χρόνος για να βρεθεί η λύση του Κυπριακού που θα εντάσσει τους Τ/κ στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Cyta κόβει τις χορηγίες κάνοντας λόγο για περικοπές από το 2016, καθώς ο Οργανισμός περιορίζει τη διαφήμιση στις φανέλες ομάδων, έχοντας ήδη ακυρώσει προφορική συμφωνία που είχε με το ΑΠΟΕΛ ύψους 0,5 εκ. ευρώ ανά έτος. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ελλάδας Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε σε Κύπριους φοιτητές που τον επισκέφτηκαν για την οικονομική κρίση και τόνισε πως «η Κύπρος κατόρθωσε να εξέλθει από την τελευταία δεινή οικονομική κρίση με τις πολιτικές της δυνάμεις ενωμένες».

Υπό τον τίτλο «Κυβέρνηση…παραιτηθέντων» η «Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα πως λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του προϊστάμενου της ΚΥΠ και την αιφνίδια παραίτηση του Υπουργού Υγείας, γνωστοποιήθηκε χτες και η παραίτηση του Προέδρου της ΡΑΕΚ Γιώργου Σιαμμά και ότι η παραίτηση ενός ακόμη υψηλόβαθμου κρατικού αξιωματούχου προκαλεί ένα επιπλέον ρήγμα στο ήδη εύθραυστο κυβερνητικό οικοδόμημα, δημιουργώντας ερωτήματα για τη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σταθερό παραμένει το «ανισοζύγιο» δυνάμεων στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άναψε φωτιές στο εσωτερικό η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα.

Υπό τον τίτλο «Βία εφιάλτης για μαθητές» ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι σε ένα χρόνο, 2.270 μαθητές χρειάστηκαν τη βοήθεια των συμβούλων – καθηγητών για θέματα άσκησης ψυχολογικής, σωματικής και σεξουαλικής βίας εναντίον τους, εντός και εκτός σχολικού χώρου και κάνει παράλληλα λόγο για προβληματισμό και σε ό,τι αφορά τα περιστατικά εκφοβισμού μέσα στα σχολεία στα οποία ενεπλάκησαν 2.157 παιδιά. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει πως άλλη μια κρίσιμη ψηφοφορία διεξάγεται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων και η οποία αφορά τα προαπαιτούμενα μέτρα από την κυβέρνηση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για να κλειδώσει η συμφωνία για την Ελλάδα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης έκανε μια πρώτη μερική κωδικοποίηση θέσεων και προθέσεων ζητώντας μόνιμες ρυθμίσεις για πλειοψηφία πληθυσμού σε κάθε περιοχή, περιορισμό δικαιωμάτων στο θέμα της επανεγκατάστασης, να μοιραστεί η πίτα στην ομοσπονδιακή αστυνομία ενώ εξήγησε και πως οι Τ/κ θα συμμετάσχουν στο διεθνές δίκαιο.

Υπό τον τίτλο «Πωλητήριο ΑΗΚ αιτία παραίτησης Σιαμμά» η εφημερίδα «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ, η παντελής και συστηματική έλλειψη συνεργασία του Υπουργείου Ενέργειας και η προσπάθεια περιορισμού της ανεξαρτησίας της ΡΑΕΚ ανάγκασαν τον πρόεδρο της Αρχής Γιώργο Σιαμμά να υποβάλει την παραίτηση του. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα κάνει λόγο για μήνυμα ειρήνης και επανένωσης από το Χαλά Σουλτάν γράφοντας ότι ο Μουφτής των Τ/κ Ταλίπ Αταλάι και οι χίλιοι ομοεθνείς του έστειλαν από το Τεκκέ στη Λάρνακα μήνυμα «Ειρήνη και μόνο ειρήνη» το οποίο ακούστηκε σε όλη την Κύπρο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ενοχλητική αποδεικνύεται η παρουσία του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, γι` αυτό και οι μεθοδεύσεις για κατάργηση του θεσμού και αντικατάσταση του με τον Επίτροπο Πληροφοριών, με εκπονητή του όλου σχεδίου τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Γεμάτη σε ό,τι αφορά την πληρότητα η Αγία Νάπα» γράφει στο κύριο της θέμα ότι τα ξενοδοχεία στην Αγία Νάπα είναι προς το παρόν γεμάτα, σύμφωνα με τον Δήμαρχο του τουριστικού θέρετρου. Όπως ο ίδιος ανέφερε, από τις 15 Ιουλίου ένα μεγάλο ταξιδιωτικό γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αυξήσει τις πτήσεις προς την περιοχή Αμμοχώστου κατά δύο την εβδομάδα, εξέλιξη η οποία έχει αποφέρει εισόδημα της τάξης των €6 εκ. Περίπου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Τ/κ Μουφτής Ταλίπ Αταλάι ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια προσκυνήματος Τ/κ στον Τεκκέ Χαλά Σουλτάν είπε χτες ότι η ειρήνη στην Κύπρο βρίσκεται καθ` οδόν. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι πρόκειται να δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Πράσινης Γραμμής με στόχο τον περιορισμό του λαθρεμπορίου από τα κατεχόμενα.

 

ΚΥΠΕ