Ένας γνωστός στην ομογένεια διπλωμάτης-ποιητής, ο Γ. Βέης, στην UNESCO

Ένας  πολυβραβευμένος ποιητής και διπλωμάτης καριέρας, ο Γιώργος Βέης, αναλαμβάνει τα ηνία της ελληνικής εκπροσώπησης στην UNESCO. Ο Γιώργος Βέης παρέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα τα διαπιστευτήριά του στη γενική γραμματέα του διεθνούς αυτού οργανισμού, δρα Ιρίνα Μπόκοβα, και ξεκινά τη θητεία του μέσα σε δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο κλίμα.

Θα διαδεχθεί την Κατερίνα Δασκαλάκη, η οποία υπηρέτησε στη θέση της επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας ως πρέσβης εκ προσωπικοτήτων. Η παρουσία του έμπειρου πρέσβη στο Παρίσι αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο. Υπενθυμίζουμε ότι μόλις την περασμένη άνοιξη το Βρετανικό Μουσείο απέρριψε το αίτημα που είχε καταθέσει η Ελλάδα για διαμεσολάβηση της UNESCO ως προς την επανένωση των παρθενωνείων γλυπτών. george

Επίσης, η Ελλάδα έχει δρομολογήσει την ένταξη των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ακολουθούν και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι. Τέλος, μια ισχυρή θέση της Ελλάδας στα τεκταινόμενα στην UNESCO, θα είχε σημαντικά πλεονεκτήματα για μας. Έχει λοιπόν βαρύνουσα σημασία το ότι ο Γιώργος Βέης, άνθρωπος του πολιτισμού ο ίδιος αλλά και με ευδόκιμη διπλωματική θητεία, ανέλαβε αυτό το πόστο.

Ο Γιώργος Βέης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε επτά ευρωπαϊκές γλώσσες και στα κινεζικά.

Το πρώτο του βιβλίο, «Φόρμες και άλλα ποιήματα», εκδόθηκε το 1974. Ακολούθησαν άλλα έντεκα βιβλία ποίησης, έως το «Μετάξι στον κήπο» (Ύψιλον, 2010). Από το 1976 ασχολείται με την κριτική της λογοτεχνίας. Μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Υπηρετεί στον Διπλωματικό Κλάδο του υπουργείου Εξωτερικών.

Διετέλεσε πρόξενος στη Νέα Υόρκη, γενικός πρόξενος στο Ντόρτμουντ, τη Μελβούρνη, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, σύμβουλος Πρεσβείας στο Πεκίνο και τη Σεούλ, επιτετραμμένος στο Καμερούν, με παράλληλη διαπίστευση στο Τσαντ, το Σάο Τομέ Πρινσίπε, την Γκαμπόν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Γουινέα του Ισημερινού. Διετέλεσε πρέσβης στο Σουδάν, με παράλληλη διαπίστευση στη Σομαλία. Το 2010 τοποθετήθηκε πρέσβης στην Ινδονησία, με παράλληλη διαπίστευση στη Μαλαισία, το Σουλτανάτο του Μπρουνέι και το Ανατολικό Τιμόρ.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Ο Γιώργος Βέης τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο μαρτυρίας 2009 (βιβλίο «Ασία, Ασία») και Χρονικού-Μαρτυρίας 2010, («Από το Τόκιο στο Χαρτούμ»). Επίσης, με το Βραβείο Λάμπρος Πορφύρας της Ακαδημίας Αθηνών το 2007 για την ποιητική συλλογή «Λεπτομέρειες κόσμων».

Πέρυσι τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη .της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου του. Το 2012 του απονεμήθηκε ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Φοίνικος για τις υπηρεσίες του στο διπλωματικό σώμα.