Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 24 Ιουλίου 2015

 

Το Κυπριακό και η πορεία των συνομιλιών, η επίσκεψη Μογκερίνι στην Κύπρο,  η χθεσινή ενημέρωση του ΠτΔ Νίκου Αναστασιάδη στην Ιερά Σύνοδο για το Κυπριακό, η ολοκλήρωση σήμερα του επικαιροποιημένου μνημονίου και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις που χαρακτήρισε το κυπριακό πρόγραμμα “ιστορία επιτυχίας”, τα προβλήματα στην μονάδα αιμοδιάλυσης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και η διαφωνία της Ένωσης Δήμων με αρκετές βασικές πρόνοιες του κυβερνητικού νομοσχεδίου που αφορά την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Διαστρεβλώνουν και κινδυνολογούν!..” γράφει ότι ενοχλημένος είναι ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης από την στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης στον ενδιάμεσο χώρο, τα οποία ενώ ενημερώνονται με κάθε λεπτομέρεια στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου για την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό, διαστρεβλώνουν και κινδυνολογούν. Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Άιντα κάλεσε τον κάθε Κύπριο να σκεφτεί από τώρα τη συμβολή του στο δημοψήφισμα αλλά και την επόμενη μέρα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην επίσκεψη Μογκερίνι στην Κύπρο.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Γεωτρήσεις τέλος ισχυρίζονται οι Τούρκοι” γράφει ότι προβληματισμό δημιουργούν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να σταματήσουν περαιτέρω έρευνες εξόρυξης αερίου, ενώ διαρκούν οι συνομιλίες. Αλλού αναφέρεται σε σύγχυση από τις δηλώσεις Ακιντζί για την ονομασία του ομόσπονδου κράτους. Σε άλλο θέμα γράφει για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις που χαρακτήρισε το κυπριακό πρόγραμμα “ιστορία επιτυχίας”.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Βομβαρδισμός…αποκαλύψεων” γράφει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί συνεχίζει τον χορό των αποκαλύψεων για τα όσα συζητούνται στις διαπραγματεύσεις, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό και εκνευρισμό στην ε/κ πλευρά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο θέμα του χρόνου ψήφισης του νομοσχεδίου για την πώληση δανείων από τις τράπεζες, επικεντρώνεται η διαπραγμάτευση Κυβέρνησης-Τρόικας για το επικαιροποιημένο μνημόνιο, που εκτός απροόπτου, ολοκληρώνεται σήμερα. Αλλού γράφει ότι στις 30 Ιουνίου 2015 είχε δώσει η Τρόικα την συγκατάθεση της για την προώθηση των κρατικών νοσοκομείων. Ηταν ενήμερη και για την προγραμματισμένη έγκριση από το Υπουργικό, πριν από την παραίτηση Πατσαλή.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Της …διάλυσης το τμήμα αιμοδιάλυσης” γράφει πως τα προβλήματα στην μονάδα αιμοδιάλυσης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας επιδεινώνονται δραματικά. Τα ραντεβού των ασθενών καθορίζονται μέχρι και τις δύο η ώρα μετά τα μεσάνυχτα ενώ ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό “τρέχει” στις αιμοδιαλύσεις, στους θαλάμους, στα χειρουργεία… Αλλού γράφει ότι και επισήμως η Ένωση Δήμων εκφράζει δημόσια την διαφωνία της με αρκετές βασικές πρόνοιες του κυβερνητικού νομοσχεδίου που αφορά την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι “στις προθέσεις των τραπεζών, οι κατοικίες στο σφυρί”.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Είναι η πώληση νησιού ακόμη ένας θόρυβος;” γράφει ότι Ιταλός μεσίτης ακινήτων ισχυρίζεται ότι πώλησε νησίδες ανοικτά της Κύπρου στον Μπιλ Γκέιτς, γεγονός που όπως αναφέρει η εφημερίδα, αρνούνται κατηγορηματικά αξιωματούχοι της κυπριακής Κυβέρνησης. Αλλού αναφέρεται στην ενημέρωση του ΠτΔ Νίκου Αναστασιάδη στην Ιερά Σύνοδο για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η NASA ανακάλυψε πλανήτη που μοιάζει με την γη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη” υπό τον τίτλο “Τσαλακώστε την εικόνα του Ακιντζί”! Γράφει ότι φοβούνται την συνεχώς αυξανόμενη επιρροή του Τ/Κ ηγέτη και στις πλατιές μάζες των Ελληνοκυπρίων. Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας συντονίζουν τις κινήσεις τους για να κτυπηθεί εν τη γενέσει της, η όποια προοπτική να καταλήξουν σε συμφωνία οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο “βρόμικο παιχνίδι των κυβερνώντων με τις ιδιωτικοποιήσεις”. Αλλού γράφει ότι “σε κατάσταση αποσύνθεσης η κυβέρνηση Αναστασιάδη”.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το κυπριακό ποντίκι” υπό τον τίτλο “Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία – `νέο` κράτος και με όνομα!”, αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος είπε πως “με την λύση του Κυπριακού θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κράτος το οποίο να στηρίζεται στις αρχές της ΕΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να μπορεί να λειτουργήσει εντός της Ένωσης”. Αλλού γράφει ότι “φυλάκιση για χρέος 3000 ευρώ – Δράμα δίχως τέλος…”.  Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο “deal” Σιακόλα για τα Mall.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα “The Cyprus Weekly” υπό τον τίτλο “Σπάζοντας ταμπού”, αναφέρει ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είναι έτοιμοι να υπερπηδήσουν ακανθώδη ζητήματα όπως είναι η ασφάλεια, για μια συμφωνία τον επόμενο χρόνο. Αλλού αναφέρεται στην κατάσταση όπως δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, με τον Αλέξη Τσίπρα να αντιμετωπίζει ρήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις επισκέψεις Μογκερίνι και Νετανιάχου.

 

ΚΥΠΕ