Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 26 Ιουλίου 2015

Οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί και οι δηλώσεις Άιντα στο ΚΥΠΕ, η κατάσταση στην Ελλάδα, η εκσκαφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για εντοπισμό της ατράκτου του ελληνικού στρατιωτικού μεταγωγικού ΝΟΡΑΤΛΑΣ, η υπόθεση Uniastrum, η υλοποίηση από την Κυβέρνηση απόφασης της δικαιοσύνης μετατρέποντας το καθεστώς εργοδότησης 300 περίπου υπαλλήλων από έκτακτο σε αορίστου χρόνου και οι ελλείψεις αναλωσίμων στα νοσοκομεία, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.


Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “300 έκτακτοι γίνονται αορίστου χρόνου”, γράφει ότι η Κυβέρνηση θα υλοποιήσει απόφαση της δικαιοσύνης μετατρέποντας το καθεστώς εργοδότησης 300 περίπου υπαλλήλων από έκτακτο σε αορίστου χρόνου. Αλλού αναφέρεται στις αποκαλύψεις Άιντα σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ για το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα των συνομιλιών και στο ότι, όπως αναφέρει, το Κυπριακό είναι απολύτως επιλύσιμο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ανεβαίνει συνεχώς η ποιότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι μεταξύ των 1000 καλύτερων του κόσμου.

“Η Σημερινή”, με κύριο τίτλο “Μελετούν φόρμουλες για εγγυήσεις και ασφάλεια”, γράφει ότι η Κυβέρνηση φτιάχνει τα δικά της σενάρια με τη βοήθεια των Βρετανών και με τη φόρμουλα των χωριστών εγγυήσεων να βρίσκεται επί τάπητος. Αλλού γράφει “Uniastrum: Επαιξαν…κουμάρι  και έχασαν” για το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου. Σε άλλο θέμα προβάλλει τη συνέντευξη του Προέδρου του ΔΣ της Cyta Χρίστου Πατσαλίδη στην εφημερίδα, ο οποίος αναφέρει ότι “θα δείτε και θα ζήσετε μια μοναδική εμπειρία που θα προσφέρει το δίκτυο μας, ένα δίκτυο που έρχεται με την ταχύτητα και φέρνει μαζί της εκπλήξεις”.

“Ο Φιλελεύθερος” στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο “Κόλλησαν στο περιουσιακό” και γράφει ότι πρόοδος υπάρχει στις συζητήσεις για το Κυπριακό, όχι όμως στα σημαντικά ζητήματα. Η προσοχή σε αυτή τη φάση επικεντρώνεται στο περιουσιακό καθώς υπάρχουν δυσκολίες, ενώ θεωρείται κομβικής σημασίας. Αναγνωρίζεται το δικαίωμα του ιδιοκτήτη αλλά η συζήτηση επικεντρώνεται στο χρήστη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αρχίζει αύριο η εκσκαφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για εντοπισμό της ατράκτου του ελληνικού στρατιωτικού μεταγωγικού ΝΟΡΑΤΛΑΣ. Αλλού αναφέρει ότι σύντομα στην Βουλή νομοσχέδια για άρση ασυλίας Προέδρου και βουλευτών.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Στην `εντατική` τα δημόσια νοσηλευτήρια”, γράφει ότι στα νοσοκομεία αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο οι ελλείψεις αναλωσίμων, με τους γιατρούς να αναγκάζονται να αναβάλλουν χειρουργεία, για τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς ανέμεναν πολλούς μήνες ή και χρόνια. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας της Ελλάδας Νίκου Παππά στην εφημερίδα, όπου λέει ότι η Κυβέρνηση της Ελλάδας εγγυάται ότι θα λάβει τα κοινωνικά δίκαια αντίμετρα προκειμένου να κρατήσει όρθια την κοινωνία στην τριετή εφαρμογή του προγράμματος. Αλλού αναφέρεται στην αυριανή νέα συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Η αγγλόφωνη “Sunday Mail”, με τίτλο “Φόβοι ασφάλειας από χρήση τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών”, αναφέρει ότι πρόκειται για ένα δημοφιλές χόμπι που εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια. Συγκεκριμένα αεροσκάφος της lufthansa κατά την προσγείωση του στο διεθνές Αεροδρόμιο της Βαρσοβίας παρ’ ολίγο να κτυπήσει ένα τέτοιο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος, γεγονός που εγείρει θέμα ασφαλείας. Σε άλλο θέμα για το κλείσιμο της τράπεζας Barclays στην Κύπρο γράφει ότι πίσω από αυτό υπάρχουν αρκετές “επιρροές που ήταν εκτός ελέγχου της Barclays”. Αλλού γράφει ότι ο Σύνδεσμος για Παιδιά (Cans for Kids) κατάφερε από την ίδρυσή του το 1990 να συλλέξει προς ανακύκλωση 25 εκατομμύρια τενεκεδάκια αλουμινίου.

“Η Καθημερινή” της Κυριακής, υπό τον τίτλο “Αμφισβητώ την κρίση του Προέδρου”, προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου που αμφισβητεί την κρίση του ΠτΔ στο Κυπριακό καθώς και σε άρθρο του Μάριου Καρογιάν, ο οποίος επικρίνει τον νυν Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για το λόγο του. Αλλού αναφέρεται στην επανάκαμψη των διπλωματικών σχέσεων Κούβας-ΗΠΑ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην υπόθεση της Uniastrum, λέγοντας ότι έπαιξαν ρωσική ρουλέτα με τα λεφτά των μετόχων ενώ κάνει λόγο και για τεκμήρια στην εν λόγω υπόθεση που έχει η δικαιοσύνη.

Η εβδομαδιαία “Η Κύπρος” υπό τον τίτλο “ Άιντα vs Άιντα” αναφέρεται στις δηλώσεις του Άιντα στη Νέα Υόρκη σημειώνοντας ότι σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές παρουσιάζουν αντιφατικότητα αφού ενώ εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για σύντομη λύση ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας παραδέχτηκε πως “απέχουμε πολύ από το τέλος και είναι μπροστά μας πολλοί μήνες πολύ σκληρής δουλειάς και παραχωρήσεων και συμβιβασμών και καινοτόμων προσεγγίσεων” Αλλού γράφει ότι ευρω-αναταράξεις και αντιδράσεις στην ευρωζώνη από την σκληρή γραμμή Σόιμπλε. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα τρία προαπαιτούμενα από Τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο.

“Η Μάχη”, υπό τον τίτλο “Σφυροκόπημα από Μενέντεζ!”, γράφει ότι δυσκολίες θα αντιμετωπίσει η διαδικασία επικύρωσης από την αμερικανική Γερουσία του διορισμού της νέας Πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο Καθλίν Αν Ντόχερτι, αν δεν δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις από μέρους της στο ερώτημα της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου. Αλλού γράφει για “σκιές” στις συνομιλίες και πως “εκτεθειμένη η ε/κ πλευρά από την `αθυροστομία` Ακιντζί”. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη συνέντευξη του Προέδρου της ΟΕΒ Χρίστου Μιχαηλίδη στο ΚΥΠΕ, ο οποίος κάνει λόγο για αποκλεισμό επιχειρήσεων από δανεισμό.

 

ΚΥΠΕ