«Βόμβα» Reuters: Τα capital controls μπορεί να διαρκέσουν για μήνες

Την εκτίμηση ότι τα capital controls στις ελληνικές τράπεζες θα έχουν διάρκεια για πολλούς ακόμα μήνες διατυπώνει το Reuters, επικαλούμενο υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

«Οι τράπεζες είναι στην κατάψυξη και η ελληνική οικονομία γίνεται ολοένα και πιο ισχνή», τονίζει αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Αυτό το πάγωμα της ρευστότητας είναι απίθανο να «αποφευχθεί» σύντομα, αν και οι έλεγχοι στην διακίνηση κεφαλαίων μπορεί να χαλαρώσουν λίγο ακόμη, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

«H αποκατάσταση των ελληνικών τραπεζών θέτει ένα δύσκολο ερώτημα» επισημαίνει το δημοσίευμα:

Η Ευρωζώνη θα ζητήσει από τους ομολογιούχους ή τους μεγαλοκαταθέτες να επωμιστούν τις απώλειες ή θα πρέπει ο λογαριασμός για την αποκατάσταση των τραπεζών να προστεθεί στο ελληνικό χρέος;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα μπορούσε να καθυστερήσει την συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, τονίζεται στο άρθρο και όσο μεγαλώνει η καθυστέρηση τόσο πιο κρίσιμη γίνεται η κατάσταση των τραπεζών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ελληνες αξιωματούχοι εμφανίζονται ιδιαίτερα θορυβημένοιαπό την καθοδική πορεία της οικονομίας και ζητούν επειγόντως απελευθέρωση των κεφαλαίων για τις τράπεζες.

«Θέλουμε, αν είναι δυνατόν, ένα ποσό για τις πρώτες ανάγκες των τραπεζών», τόνισε αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Αυτό θα πρέπει να είναι περίπου 10 δις ευρώ» συμπλήρωσε.

Για τις ελληνικές τράπεζες πάντως, μια επιλογή σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνηςείναι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση του από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Όμως μια τέτοια ενίσχυση από τον ESM προϋποθέτει ότι τις απώλειες θα πρέπει να επωμιστούν πρώτα οι ομολογιούχοι ή ακόμη και οι μεγαλοκαταθέτες.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ο ESM θα αναλάβει τον άμεσο έλεγχο,» ανέφερε Έλληνας τραπεζίτης.

«Θα είναι ένα ζήτημα στις διαπραγματεύσεις» προσθέτει ενώ την ίδια ώρα ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι όποια συμπάθεια και αν υπήρχε απέναντι στην Ελλάδα τώρα έχει εξανεμιστεί.