Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 29 Ιουλίου 2015

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρο και οι διαβουλεύσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η πραγματοποίηση της συναυλίας στον Πύργο του Οθέλλου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο την οποία παρακολούθησαν Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και η αθώωση των κατηγορουμένων στην υπόθεση οικοπέδων στο Σκαλί, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.


Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Λόγια φιλίας εκατέρωθεν” γράφει ότι εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις και λόγια φιλίας είχαμε χθες μεταξύ των ηγετών της Κύπρου και της Τουρκίας, δείγμα του καλού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στις συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού, με την Άγκυρα να επαναλαμβάνει ότι θέλει λύση μέχρι το τέλος του χρόνου. Αλλού γράφει ότι Αναστασιάδης-Νετανιάχου προανήγγειλαν συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε όλα τα στάδια της διαδικασίας (εξόρυξη, διοχέτευση στην αγορά κτλ.). Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Κακουργιοδικείο αθώωσε τους κατηγορουμένους στην υπόθεση του διαχωρισμού των οικοπέδων της εταιρείας Aristo.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Ασσύμετρες οι ενεργειακές προκλήσεις” γράφει ότι η αντιμετώπιση ασύμμετρων, όπως την χαρακτήρισαν, προκλήσεων στην περιοχή για την ασφάλεια των ενεργειακών αποθεμάτων, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν χθες ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου. Αλλού γράφει ότι στο Ισραήλ την Κυριακή, ο Υπουργός Αμυνας για θέματα ασφάλειας. Σε άλλο θέμα γράφει στέλνουν στην Εξεταστική τον Βαρουφάκη για το Σχέδιο Β.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Πλάνο δράσης για Ενέργεια” γράφει πως στις λίγες ώρες που βρέθηκε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ στην Λευκωσία, διεξήχθησαν συζητήσεις και καθορίστηκε ένα πλαίσιο δράσης, που επιβεβαιώνει πως και στις δύο πλευρές υπάρχει διάθεση για εμβάθυνση της συνεργασίας. Αλλού αναφέρεται ότι στον Πύργο του Οθέλλου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, απόλαυσαν χθες βράδυ κυπριακή μουσική. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε επιφυλάξεις ΣΕΚ και ΠΕΟ για το μισθολόγιο – αντιπροτείνουν διατήρηση της συμφωνίας-πλαισίου.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Συντονισμός για τα ζητήματα ενέργειας” γράφει ότι έντονα και εντατικά συζητούν την περαιτέρω συνεργασία και το συντονισμό στο ζήτημα της ενέργειας Κύπρος και Ισραήλ. Αναστασιάδης-Νετανιάχου συμφωνούν ότι η εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελούν κυρίαρχο δικαίωμα, το οποίο είναι μείζονος σημασίας στο πλαίσιο της ευρύτερης περιοχής και συνιστούν μέρος  μιας αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας. Αλλού αναφέρεται στην αθώωση των κατηγορουμένων στην υπόθεση οικοπέδων στο Σκαλί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι λιγότερες κατά 68 είναι οι μονιμοποιήσεις καθηγητών σε σχέση με αυτές που είχε υποσχεθεί ο Υπουργός Παιδείας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Κύπρος και Ισραήλ ωθούν σχέσεις ενέργειας” αναφέρει ότι ο Νετανιάχου είπε ότι οι δύο χώρες διερευνούν διάφορες επιλογές συνεργασίας στα θέματα ενέργειας. Αλλού αναφέρει ότι ο Αριστοδήμου και τρεις άλλοι αθωώθηκαν στην υπόθεση οικοπέδων στο Σκαλί. Σε άλλο θέμα γράφει “μουσική κάτω από το φως του φεγγαριού για τους δύο ηγέτες”.

Η εβδομαδιαία  “Οικονομική Καθημερινή” υπό τον τίτλο “ Αναζωογονητικές ενέσεις στον τομέα των υπηρεσιών” γράφει ότι έντονος αναβρασμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών λόγω της έγκρισης  των πολυαναμενόμενων νέων φορολογικών κινήτρων, που σε συνάρτηση με κάποιες διεθνείς εξελίξεις δημιουργούν βάσιμες ελπίδες πως η κάθοδος νέων εταιρειών αλλά και φυσικών προσώπων υψηλού εισοδηματικού επιπέδου στο νησί είναι πέρα για πέρα εφικτή. Αλλού αναφέρεται σε “κυπριακά ακούσματα στον Πύργο του Οθέλλου”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ανθεκτικό στις δυσκολίες είναι το τραπεζικό σύστημα.

 

ΚΥΠΕ