Τσίπρας – Λαφαζάνης θα μετρήσουν σήμερα τις δυνάμεις τους στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

​Τις δυνάμεις τους αναμένεται να μετρήσουν σήμερα ο Α. Τσίπρας και ο Π. Λαφαζάνης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα ξεκινήσει με ομιλία του πρωθυπουργού στις 10:00 στο Σινέ Κεραμεικός.

Οι… «Προεδρικοί» επιμένουν στη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, κάτι που τόνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

Βέβαια μετά τις έντονες αντιδράσεις μιας μειοψηφίας στην Πολιτική Γραμματεία, η πλευρά Τσίπρα φάνηκε διαλλακτική στο ενδεχόμενο ακόμα και ενός Διαρκούς Συνεδρίου μέσα στο Σαββατοκύριακο ή ενός δημοψηφίσματος μεταξύ μελών του κόμματος με το ερώτημα πάντως να παραμένει άγνωστο.

Τις τελικές αποφάσεις αναμένεται να τις πάρει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, αναλυτές όμως εκτιμούν ότι η πρόταση που θα υπερψηφιστεί είναι αυτή των Προεδρικών για συνέδριο τον Σεπτέμβριο, καθώς θεωρούν ότι και η φιλοπροεδρική τάση των «53» θα συνταχθεί τελικά με την πρόταση Τσίπρα παρά τις διαφωνίες που έχει εκφράσει.

Δεδομένο επίσης θεωρείται ότι η Αριστερή Πλατφόρμα θα επιχειρήσει για μία ακόμα φορά σήμερα μια επίδειξη ισχύος, καθώς και να αυξήσει ακόμα περισσότερο τη δύναμή της.

Όσον αφορά στην πρόταση που κατέθεσε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αυτή έχει τα εξής σημεία:

1. Να σταματήσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές που οδηγεί στο 3ο Μνημόνιο
2. Η ΚΕ να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία
3. Να συγκληθεί άμεσα το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος
4. Να χαρακτηριστούν “έκθετες και αντικαταστατικές” οι αποφάσεις που ελήφθησαν για τη συμφωνία, καθώς είναι αντίθετες με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ
5. Να απορριφθεί η πρόταση για ενδεχόμενο εσωκομματικό δημοψήφισμα και έκτακτο συνέδριο που θα έχουν ως σκοπό την εκ των υστέρων επικύρωση της συμφωνίας κόντρα στη λαϊκή εντολή και το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα αποτελέσματα του τελευταίου συνεδρίου για την εκλογή μελών της Κεντρικής Επιτροπής ο συσχετισμός δυνάμεων είναι 65 – 35 υπέρ του Α. Τσίπρα, αν και μετά την υπογραφή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου ο συσχετισμός αυτός διαμορφώθηκε στο 55 – 45, με αρκετούς «Προεδρικούς» να εκφράζουν τις διαφωνίες τους.