Έκτακτο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβρη

Σε έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο -όπως πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας- οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Η απόφαση ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία χωρίς να γίνει καταμέτρηση. Οι επιλογές που τέθηκαν σε ψηφοφορία ήταν τελικώς δύο: Έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο, ή διαρκές συνέδριο στις αρχές Αυγούστου.

Καζάνι που βράζει είναι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα φαίνεται πως είναι ένα βήμα πριν την οριστική διάσπαση, με τον Αλέξη Τσίπρα να πετάει το γάντι στους διαφωνούντες και εκείνοι να το σηκώνουν και να τον κατακεραυνώνουν με πρωτοφανή κριτική.

Η διαδικασία έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και θα ξεκινήσει η ψηφοφορία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση τελικά για δημοψήφισμα μπήκε στο συρτάρι και έτσι τα μέλη της γραμματείας θα αποφασίσουν για Έκτακτο ή διαρκές συνέδριο τον Σεπτέμβριο.

Το έκτακτο συνέδριο το προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να εγγραφούν και νέα μέλη με σκοπό να αποδυναμωθεί η Αριστερή Πλατφόρμα. Για τους ακριβώς αντίθετους λόγους, η Αριστερή Πλατφόρμα επιθυμεί διαρκές συνέδριο, όπου απαγορεύονται οι νέες εγγραφές.

Με παρέμβασή του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έριξε το γάντι στους “αντάρτες”, προτείνοντας έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο και ένα εσωτερικό δημοψήφισμα στον ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή για ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη συμφωνία. Μάλιστα, τους προκάλεσε λέγοντας πως όποιος θέλει άλλη κυβέρνηση ή άλλον πρωθυπουργό πρέπει να το πει και το ίδιο να πράξουν όσοι πιστεύουν πως αυτό είναι το χειρότερο Μνημόνιο.

Έκανε λόγο πως η συμφωνία είναι μιά τακτική υποχώρηση γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρξε άτακτη χρεοκοπία και Grexit, ενώ έστειλε μήνυμα και στους λάτρεις της δραχμής, λέγοντας πως οι αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν λόγο για επιστροφή στη δραχμή.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην ομιλία του εμφανίστηκε λάβρος κατά του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως είναι η μεγαλύτερη ανοησία πως δεν υπάρχει εναλλακτική, ενώ είπε και βαριές κουβέντες σημειώνοντας πως “στη χώρα δεν υπάρχει δημοκρατία, έχει τελειώσει η δημοκρατία”. Σημείωσε πως “έχουμε ιδιόμορφο ολοκληρωτισμό, στην πραγματικότητα έχουμε τη δικτατορία του ευρώ, αυτό είναι το πολίτευμα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χαρακτηρίζοντας ανοησία τα περί μη ύπαρξης εναλλακτικής, ο κ. Λαφαζάνης εμμέσως κατηγορεί για ανοησία τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως προχώρησε σε αυτή τη συμφωνία λόγω μη ύπαρξης εναλλακτικής.

Όπως είπε με τη συμφωνία το κακό πάει να τριτώσει και αναρωτήθηκε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανεχθεί να διαπράξει τέτοιο αντιδημοκρατικό έγκλημα που δεν δίνει ανάσα και προοπτική στη χώρα.

Το χάσμα πλέον αγεφύρωτο ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και με  την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκτός από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Κι αυτό γιατί η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην ομιλία της δήλωσε πως “δεν είναι αλήθεια ότι εξαντλήσαμε όλα μας τα όπλα”, κάτι που πολλές φορές ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε όλα τα όπλα στις διαπραγματεύσεις.

Η κα Κωνσταντοπούλου σε ευθεία αντίθετη γραμμή με τον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε πως όχι απλώς “δεν ήμασταν προετοιμασμένοι, αλλά δεν διανοηθήκαμε πως θα φέρναμε απανωτά κατεπείγοντα και το χειρότερο μνημόνιο στην ιστορία, πως θα αναγκαζόμασταν να φέρουμε εκ νέου την τρόικα”.

Φυσικά η Πρόεδρος της Βουλής απάντησε και στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας περί σουρεαλισμού, λέγοντας πως “ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέους δρόμους στην ελπίδα για να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός και όχι σουρεαλισμός’. Μάλιστα, έστειλε μήνυμα και στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως δεν μπορεί να είναι γελοίος όποιος υπερασπίζεται το Σύνταγμα.

Κάλεσε όλους τους βουλευτές να πουν όχι στο τρίτο μνημόνιο και σημείωσε πως δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την ευθύνη να ψηφίσει τρίτο μνημόνιο γιατί ο λαός τον ψήφισε για να τα καταργήσει.

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ

Δεκαεπτά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ παραιτήθηκαν από το όργανο του κόμματος. Με επιστολή τους, που έδωσαν στη δημοσιότητα, καταγγέλλουν μεταξύ άλλων ότι το συνέδριο που εξήγγειλε η ηγεσία του κόμματος έχει «βασικό πλαίσιο και στόχο την επικύρωση της μετάλλαξης σε μνημονιακό κόμμα».

Τη δήλωση υπογράφουν τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Κοδέλας, Βύρωνας Λάμπρου, Μαρία Λαντζανάκη, Μάκης Μαντάς, Μανώλη Μούστος, Σοφία Μπανιά, Άβα Μπουλούμπαση, Μαρίνα Μπρέστα, Ρούντι Ρινάλντι, Ελένη Σωτηρίου, Νίκος Ταυρής, Ειρήνη Τσέλου, Ερρίκος Φινάλης, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Μαρία Χατζησταυράκη, Χρυσούλα Ψιμούλη.

Η δήλωση αναφέρει:

«Παραιτούμαστε, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τους ακόλουθους λόγους:

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, εν μέσω χρεοκοπίας, παραμονές ενός νέου μνημονίου και με ανοιχτά όλα τα σενάρια, η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ καλείται, μέσα από μια κατεπείγουσα διαδικασία, να αποδεχτεί την επιλογή του Μαξίμου να κυβερνά εφαρμόζοντας την ταπεινωτική συμφωνία που υπέγραψε και παρατείνοντας το μνημονιακό καθεστώς.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί σε ένα συνέδριο με βασικό πλαίσιο και στόχο την επικύρωση της μετάλλαξης σε μνημονιακό κόμμα. Ένα συνέδριο διαγκωνισμού μηχανισμών, την ώρα που θα εντείνεται η απογοήτευση και αποστράτευση χιλιάδων μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Η σημερινή διαδικασία είναι η κορύφωση ενός εξαμήνου όπου όλες οι κρίσιμες αποφάσεις πάρθηκαν ερήμην οποιασδήποτε συλλογικής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ, από μια ολιγομελή κυβερνητική ομάδα υπό τον Αλ. Τσίπρα. Η Κεντρική Επιτροπή καλέστηκε ελάχιστες φορές και αυτές απλά για να επικυρώσει τετελεσμένες και δρομολογημένες επιλογές, χωρίς καν επαρκή ενημέρωση και συζήτηση.

Με τη μετατροπή του «όχι» σε «ναι», την συμπόρευση με τις καθαρόαιμες μνημονιακές δυνάμεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) και την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων, έχει ματαιωθεί και ακυρωθεί η ίδια η βάση δημιουργίας και εξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει την υπογραφή του σε μια πράξη ταπείνωσης και περαιτέρω προώθησης της κοινωνικής και εθνικής καταστροφής.

Η τρόικα επιστρέφει, η χώρα μπαίνει σε νέο μνημόνιο με βάρβαρα μέτρα και υποθήκευση της περιουσίας της, οι γερμανικοί σχεδιασμοί για Grexit καθόλου δεν ακυρώνονται, η χρεοκοπία είναι ήδη εδώ. Όσα έχουν συμφωνηθεί και κυρίως όσα θα ακολουθήσουν αποτελούν παταγώδη αποτυχία της διαπραγματευτικής στρατηγικής που ακολουθήθηκε με ευθύνη του ηγετικού επιτελείου.

Όσα λέγονται από την κυβέρνηση ότι θα αγωνιστεί να μετριαστούν οι επιπτώσεις της συμφωνίας που η ίδια έφερε, αποτελούν νέες αυταπάτες, αντάξιες με τις προηγούμενες περί «αμοιβαία επωφελούς λύσης» και «έντιμου συμβιβασμού».

Κατανοούμε όσους, εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε βαθιά πίκρα και απογοήτευση προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει γίνει και να προσανατολιστούν ανάλογα. Ο αναγκαίος επαναπροσδιορισμός δεν θα είναι εύκολος, αλλά σε αυτόν δεν μπορεί ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ να συνδράμει χωρίς να σταθεί ολοκληρωτικά αυτοκριτικά απέναντι στη μέχρι τώρα πορεία του και τις αποφάσεις της ηγεσίας του.

Αυταπατούνται όσοι ευελπιστούν ότι θα στριμώξουν και θα καλουπώσουν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νεομνημονιακό μόρφωμα. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ένα κλασικό κόμμα της μεταπολίτευσης, αλλά αναπτύχθηκε σε επαφή με το ριζοσπαστισμό και τις κινηματικές διαδικασίες. Είναι σίγουρο ότι η μνημονιακή μετάλλαξη θα οδηγήσει χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε επάλληλους κύκλους διεργασιών, προσπαθειών, αναζητήσεων, συντονισμού, κοινού βηματισμού. Με στόχο να ανασυνταχτεί και να επιβιώσει η κοινωνία σε δύσκολες συνθήκες, να μπει ένα τέλος στο μνημονιακό τέλμα. Σε αυτές τις διεργασίες, θα είμαστε ενεργοί και παρόντες.

Ο αγώνας για την σωτηρία της χώρας από την κοινωνική και εθνική καταστροφή συνεχίζεται σε πιο δύσκολες συνθήκες, μακριά από λύσεις ευκολίας και με περισσότερες απαιτήσεις.»