Σύσκεψη στο Λευκό Οίκο με την Ομογένεια για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα

Το ελληνικό ζήτημα συνεχίζει να απασχολεί ζωηρά τον Λευκό Οίκο. Μετά τις απανωτές δηλώσεις τόσο του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όσο και του Υπουργού Οικονομικών κ. Λιού, με τις οποίες έχει παρέμβει καίρια στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, μία ακόμα πρωτοβουλία έρχεται να εδραιώσει την πεποίθηση για το ενδιαφέρον των ΗΠΑ γύρω από την πορεία της ελληνικής Οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να πραγματοποιηθούν μία σειρά από συσκέψεις στον Λευκό Οίκο, ακριβώς με θέμα τις εξελίξεις στη γενέτειρα. Η πρώτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί  την προσεχή Πέμπτη 6 Αυγούστου με συμμετοχή περίπου 40 παραγόντων της ομογένειας.

Για το θέμα αυτό η ελληνοαμερικανική εφημερίδα Greeknewsonline.gr του γνωστού ομογενή δημοσιογράφου Αποστόλη Ζουπανιώτη γράφει σε ενυπόγραφο άρθρο του, τα ακόλουθα:

Σε συνέχεια των επαφών των κυπριακής καταγωγής παραγόντων της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στις 15 και 16 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος κάλεσε ευρεία σύσκεψη στις 6 Αυγούστου, με συμμετοχή περίπου 40 παραγόντων της Ομογένειας.

Η σχετική πρόσκληση του Λευκού Οίκου, αναφέρει ότι ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις ΜακΝτόνα και ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης – μεταξύ άλλων κι η αρμόδια για τους χειρισμούς της Ελλάδας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας Κάρολιν Ατκινσον – θα συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα με τους παράγοντες της Ομογένειας.

Μεταξύ των καλεσμένων είναι ο Τζέιμς Τσάνος, ο Φιλ Αγγελίδης, ο Εντι Ζεμενίδης, ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο Εντι Μανάτος, ο Αντζελο Τσακόπουλος κ.α. Στις επαφές τους με παράγοντες της Ομογένειας, στις 15 Ιουλίου, οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ζητούσαν ιδέες για τρόπους βοήθειας προς την Ελλάδα, τόσο με ανθρωπιστική βοήθεια, όσο και σε στρατιωτική για κάλυψη αναγκών και προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και τεχνική βοήθεια για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Οι ομογενείς είχαν στείλει το μήνυμα ότι με την άσχημη μεταχείριση της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους, θα πρέπει οι ΗΠΑ να ηγηθούν των προσπαθειών να βοηθήσουν την επί μακρόν σύμμαχό τους.

«Αυτή είναι η πρώτη σε σειρά συνομιλιών για την οικονομική κατάσταση της χώρας κι οι σκέψεις σας είναι κρίσιμες στην πορεία», αναφέρει η πρόσκληση.

ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕleukos_oikos10_new_660_225_630_200ΣΟ

Στο ίδιο μήκος κύματος, ειδικό φόρουμ για την Ελλάδα, με διάφορους ομιλητές που θα διερευνήσουν πτυχές της κρίσης και τρόπους για βοήθεια στην Ελλάδα να ανταπεξέλθει των ανθρωπιστικών πτυχών της κρίσης, να κάνει μεταρρυθμίσεις και να προσελκύσει επενδύσεις, διοργανώνει στην Ουάσιγκτον τις 30 Σεπτεμβρίου η Ομάδα Ελληνικών Θεμάτων του Κογκρέσου (Hellenic Caucus), με συμπροέδρους τον Κώστα Μπιλιράκη και την Καρολίν Μαλόνι. Οι πληροφορίες μιλούν για τριήμερο φόρουμ, με στόχο την ευαισθητοποίηση του Κογκρέσου και της κυβέρνησης.

Την Τετάρτη, 29 Ιουλίου, δέκα μέλη της Ομάδας Εθνικών Θεμάτων ζήτησαν και είχαν συνάντηση με τον Πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ Χρήστο Παναγόπουλο, ο οποίος τους ενημέρωσε αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, σε συνέχεια της συμφωνίας του Ιουλίου, καθώς και για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτό, αποσκοπώντας στη βέλτιστη αντιμετώπιση της κρίσης, την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης και την επίτευξη ευημερίας για το σύνολο του ελληνικού λαού.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας, υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μελών του Κογκρέσου αναφορικά με τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την αναμόρφωση του δημόσιου χρέους, αλλά και την πορεία υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα εκφράσθηκε και η πρόθεσή τους να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την ενδεχόμενη προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Αναδείχθηκε, επίσης, η ιδιαίτερη σημασία του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου για τις ΗΠΑ, τόσο στο πλαίσιο της εξαίρετης συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, σε συνδυασμό με τους παραδοσιακούς δεσμούς που διατηρεί με χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, Βόρειας Αφρικής αλλά και στην Ευρασία.

Συμμετείχαν οι Gus Bilirakis ( R – FL ), Carolyn Maloney ( D – NY ), Rick Larsen ( D – WA ), Mario Diaz – Balart ( R – FL ), Virginia Foxx ( R – NC ), Dina Titus ( D – NV ), Steve Chabot ( R – OH ), Chuck Fleischmann ( R – TN ), Frank Pallone ( D – NJ ), Hank Johnson ( D – GA ).