Προσέφυγε στο ΣτΕ για το “λουκέτο” σε γραφεία Τύπου του εξωτερικού

Από την αναστολή στη λειτουργία των Γραφείων Τύπου στο εξωτερικό αποφάσισε η Κυβέρνηση να ξεκινήσει τις οικονομίες στο δημόσιο!

Έτσι, από χθες,  1η Αυγούστου μπήκε λουκέτο στο γραφείο Τύπου στο Ελσίνκι, ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2015 αναστέλλεται η λειτουργία των γραφείων Τύπου στο Σίδνεϊ, Οτάβα, Σαγκάη, Χάγη, Βαρσοβία, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Δουβλίνο, Κοπεγχάγη.

Η  απόφαση για αναστολή λειτουργίας των γραφείων ελήφθη, σύμφωνα με τον  υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες του δημοσίου στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Κατά της κυβερνητικής απόφασης για αναστολή λειτουργίας των  γραφείων  Τύπου και Επικοινωνίας του εξωτερικού κινήθηκε η προϊσταμένη του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας στην πρεσβεία μας στην Χάγη Μαρία Βαξεβανίδου με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η προσφεύγουσα  υποστηρίζει πως είναι αντισυνταγματική  και παράνομη  η αναστολή λειτουργίας των 10 γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας του εξωτερικού που αποφάσισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ζητώντας την ακύρωσή της.  Ζητα επίσης να της δοθεί προσωρινή διαταγή που να «παγώνει» άμεσα την επίμαχη υπουργική απόφαση αλλά και αναστολή μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της κυρίας προσφυγής της.
Πέραν αυτων, στην προσφυγή της η  κ. Βαξεβανίδου επικαλείται  και προσωπικούς λόγους καθώς όπως λέει το κλείσιμο του γραφείου έχει επιπτώσεις στα μέλη της οικογένειας της ενώ η ίδια θα υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία αφού θα υποχρεωθεί να πληρώσει ρήτρα λόγω «σπασίματος» του συμβολαίου μίσθωσης του ακινήτου που διαμένει και απώλεια των διδάκτρων που έχει καταβάλει για τις σπουδές των παιδιών της.

Μάλιστα, απαντώντας στην κυβερνητική θέση ότι κλείνει τα γραφεία Εξωτερικού για να κάνει οικονομίες,  η κ. Βαξεβανίδου υποστηρίζει ότι το γραφείο Τύπου της Χάγης έχει σχεδόν μηδενικά έξοδα καθώς στεγάζεται στο κτίριο της Πρεσβείας μας και δεν καταβάλει ενοίκιο, θέρμανση,  ρεύμα, κ.λπ.