Ανυποχώρητοι οι δανειστές: Αλλαγές τώρα στις πρόωρες συντάξεις! – Τι θα ισχύσει για τους δημόσιους υπαλλήλους

“Αγκάθι” στις διαπραγματεύσεις με το “κουαρτέτο” παραμένουν οι πρόωρες συντάξεις, όπως προέκυψε και από τη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, που διήρκησε περίπου 1,5 ώρα.

Οι τέσσερις επικεφαλής των ελεγκτών της Τρόικας ζητούν τις αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις άμεσα, για την ακρίβεια μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, την ώρα που ο Γιώργος Κατρούγκαλος ζητάει μια περίοδο προσαρμογής 6 μηνών.

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου, καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσει την αξιοπιστία της απένταντι στους δανειστές.

Όσον αφορά στο εργασιακό, το υπουργείο πρότεινε τον σχεδιασμό ενός οδικού χάρτη με τη συνεργασία του διεθνούς γραφείου εργασίας και της ευρωπαϊκής επιτροπής δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Οι αλλαγές για τους Δημοσίους Υπαλλήλους

Οι δανειστές θέλουν να επιβάλουν μείωση της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου με νέο μισθολόγιο, κάτι που θα σημάνει σημαντικές μειώσεις για όσους υπάγονται στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, ενώ παράλληλα απαιτούν πάγωμα των μισθολογικών προσαρμογών (τριετίες) ως τουλάχιστον το 2020.

Παράλληλα θα πέσει στο τραπέζι το θέμα της νέου τύπου κινητικότητας με τη θέσπιση δυνατότητας ευκολότερης μετακίνησης ενός υπαλλήλου από τη μία δημόσια υπηρεσία σε άλλη.

Σημαντικές ωστόσο αναμένεται να είναι και οι απώλειες που θα υπάρξουν καθώς οι δανειστές απαιτούν και δημοσιονομικά ισοδύναμα για τις επαναπροσλήψεις όσων δημοσίων υπαλλήλων απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα την περίοδο 2013-14.

Τι θα γίνει με τις συντάξεις

Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις των ορίων ηλικίας θα πρέπει να αυξηθούν ανά έξι μήνες κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου 2015 με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του 2022

Η πρόωρη σύνταξη για όλους θα λαμβάνεται στα 62 και ολόκληρη στα 67έτη η προσαρμογή ωστόσο με βάση τις νέες απαιτήσεις των δανειστών θα πρέπει να γίνει 2 ως 4 χρόνια νωρίτερα ως το 2017 ή το 2019 δηλαδή.
Παράλληλα όσοι βγαίνουν νωρίτερα θα έχουν πλέον πέναλτι 16% στην σύνταξή τους.

Ταυτόχρονα η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το 2019, ενώ το κουαρτέτο των δανειστών ζητά να αλλάξει ο νόμος που μόλις ψηφίστηκε (στις 15 Ιουλίου) και να παγώσει μέχρι το 2021 όχι η κρατική χρηματοδότηση προς τα ταμεία της κύριας ασφάλισης αλλά συνολικά η εθνική δαπάνη με ταυτόχρονη εναρμόνιση όλων των εισφορών στο επίπεδο εκείνων του ΙΚΑ – Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών κάτι που θα σημάνει ως και τριπλασιασμό των εισφορών για κάποιους ασφαλισμένους όπως οι αγρότες.