Στην τελική ευθεία το νέο Κέντρο της Κοινότητας Box Hill στην Μελβούρνη

Άποψη του κέντρου αυτόν τον καιρόΗ Ελληνική Κοινότητα Box Hill και Περιχώρων είναι επί του παρόντος στη διαδικασία της ολοκλήρωσης του Πολιτιστικού Κέντρου της Κοινότητας. Το Κέντρο έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τις ανάγκες της Κοινότητας τουλάχιστον για τα προβλεπόμενα δέκα χρόνια.

Όπως και σε πολλές άλλες Ελληνικές Κοινότητες της ελληνικής παροικίας στη Μελβούρνη, η ηλικία και άλλα δημογραφικά στοιχεία των μελών της Κοινότητας έχουν αλλάξει. Ένας μεγάλος αριθμός των μελών είναι σήμερα σε ηλικία συνταξιοδότησης και οι δραστηριότητες και οι ανάγκες τους είναι τώρα διαφορετικές από ότι ήταν στο παρελθόν.

Οι αριθμοί των νεοτέρων (σε ηλικία) μελών έχει μειωθεί και υπάρχει μια σαφής ανάγκη η Κοινότητα να βρει τρόπους και να παρέχει διευκολύνσεις που θα κάνουν πιο ελκυστική την εμπλοκή τους σε κοινοτικές δραστηριότητες.

Ο αριθμός των μαθητών στο σχολείο ελληνικής γλώσσας έχει αυξηθεί και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις του σχολείου σε ένα παλιό ξύλινο σπίτι ήταν ανεπαρκείς στην καλύτερη περίπτωση.

Για να αντιμετωπιστούν τα ανωτέρω θέματα η Κοινότητα πραγματοποίησε μελέτη μεταξύ των μελών της, ζητώντας τη γραπτή συνεισφορά από κάθε μία από τις επιμέρους ομάδες όπως την ομάδα Ηλικιωμένων, των εκπαιδευτικών του ελληνικού σχολείου, καθώς και παρατηρήσεις από μεμονωμένα μέλη της Κοινότητας.

Ως εκ τούτου, οι εγκαταστάσεις έχουν σχεδιαστεί βάσει των αναγκών και των συστάσεων όπως αυτές προκύπτουν από το αποτέλεσμα της ανωτέρω μελέτης.

Στο διώροφο κτίριο που χτίζεται αυτόν τον καιρό θα στεγαστούν τα ακόλουθα:

Στο ισόγειο θα υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, με την αντίστοιχη κουζίνα και τουαλέτα, καθώς και κέντρο παιδικής φροντίδας και συναφείς ευκολίες όπως γραφείο, αποθήκη, τουαλέτες καθώς και κατάλληλα σχεδιασμένη υπαίθρια παιδική χαρά με τις κατάλληλες ράμπες πρόσβασης.

Ο πρώτος όροφος θα στεγάσει πέντε αίθουσες με λειτουργικά χωρίσματα τοιχίων που επιτρέπουν τη δημιουργία ευέλικτων χώρων κατάλληλων για μικρές ομάδες από είκοσι πέντε μέχρι και εκατό άτομα. Οι αίθουσες αυτές θα καλύψουν κυρίως τις ανάγκες του σχολείου ελληνικής γλώσσας. Οι αίθουσες διδασκαλίας έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν εγκαταστάσεις για πιο ενημερωμένη διδασκαλία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της τεχνολογίας, ώστε να είναι εφικτή η διδασκαλία μέσω του διαδικτύου.

Οι χώροι αυτοί θα είναι διαθέσιμοι και για χρήσεις των ιδιωτικών και επαγγελματικών ομάδων για συνέδρια με την παροχή διευκολύνσεων με τηλεδιάσκεψη.

Επιπλέον, το Kέντρο θα συμπεριλαμβάνει δωμάτιο προσωπικού με μικρή κουζίνα.

Μετά την ολοκλήρωση της προμελέτης, η Κοινότητα υπέβαλε αίτηση στην πολιτειακή κυβέρνηση για επιδότηση προς την κατασκευή του προτασόμενου έργου. Η αίτηση αυτή ήταν επιτυχής και το ποσό των $600.000 χορηγήθηκε από την πολιτειακή κυβέρνηση.

Η σύμβαση για την κατασκευή του έργου υπογράφηκε στις 13 Νοεμβρίου 2014, ενώ ο προβλεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2015.

Τώρα που το έργο της Κοινότητας ολοκληρώνεται και το όνειρο της γίνεται πραγματικότητα, είναι ευνόητο να αισθάνονται υπερηφάνεια το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και όλα τα συμβούλια, οι κηδεμονίες, ο ιερατικώς προϊστάμενος, όλα τα τμήματα, τα μέλη, ακόμα και μεμονωμένα άτομα που συνέβαλαν στην υλοποίησή του.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας Box Hill και Περιχώρων

ΝΙΚΟΣ ΦΑΡΛΕΚΑΣ

Πρόεδρος