Ομογενείς σχολιάζουν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ερείκουσα

Πηγή:ekirikas.com

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η μετάβαση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά της συντρόφου του Μπέτυς Μπαζιάνα, στην Ερείκουσα, προκάλεσε το ενδιαφέρον των ομογενών που διαβιούν στη Νέα Υόρκη και εκείνων που βρίσκονται στο νησί για διακοπές. Οι ομογενείς με τους οποίους συνομιλήσαμε εξέφρασαν την ικανοποίησή τους διότι προβάλλεται το νησί το οποίο λατρεύουν και προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν και να συμπαρασταθούν.
Ο κ. Αθανάσιος Αρώνης, γραμματέας του Συλλόγου Ερεικουσίων Αμερικής, σημείωσε ότι τέτοιου είδους επισκέψεις συμβάλλουν στην προβολή του νησιού και των προβλημάτων τους. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ερείκουσα είναι ένα μικρό ακριτικό νησί, το οποίο είναι περισσότερο γνωστό στην Ομογένεια, παρά στην Ελλάδα, διότι οι Ερεικούσιοι το κρατούν στην καρδιά τους και το κουβαλούν μαζί τους οπουδήποτε κι αν βρεθούν. Ο Σύλλογός τους είναι ένας από τους πιο δραστήριους και διατηρεί το δικό του χορευτικό.
Ο κ. Κώστας Μάνεσης, ο οποίος δεν μπόρεσε να πάει εφέτος στην Ερείκουσα, ανέφερε ότι «η Ερείκουσα όπως και τα άλλα νησιά του Ιονίου αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα» και τόνισε ότι «η επίσκεψη του Πρωθυπουργού θα έχει θετικό αντίκτυπο, διότι θα δώσει το έναυσμα σε πολλούς να γνωρίσουν το γραφικό νησί στα σμαραγδένια νερά που βρέχουν τα Διαπόντια Νησιά και την Κέρκυρα».
«Η Ερείκουσα σήμερα έχει τον Πρωθυπουργό, αλλά γιατρό δεν έχει», επεσήμανε ο κ. Μάνεσης, ευχόμενος όπως ο αντιδήμαρχος και οι συμπατριώτες του εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να ζητήσουν από τον Πρωθυπουργό να μεριμνήσει και γι’ αυτό.
Η επικοινωνία με την κ. Αυγερινή Κατέχη, που βρίσκεται με διακοπές στην Ερείκουσα δεν κατέστη δυνατή. Ωστόσο επικοινωνήσαμε με τον ομογενή κ. Γιώργο Κατέχη, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Ερείκουσα».
Γεννημένος στη Νέα Υόρκη ο κ. Κατέχης το χειμώνα μένει Νέα Υόρκη και το καλοκαίρι πάει για να λειτουργήσει το ξενοδοχείο. Είναι από τους ομογενείς που λατρεύει την Ελλάδα, περήφανος για την καταγωγή του και επέλεξε να στήσει την επιχείρησή του στον τόπο του πατέρα του στην Ερείκουσα.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο «Ε.Κ.» διέκρινε όμως την πικρία του για τη στάση της Πολιτείας.
Αρχικά τον ρωτήσαμε αν είδε το πρωθυπουργικό ζεύγος και μας απάντησε πως όχι. Εμαθε ότι έφτασαν στο νησί, αλλά δεν τους συνάντησε. Πέρυσι όμως τον είχε γνωρίσει και είχανε μιλήσει. Και βεβαίως σε σχετική ερώτηση μας είπε ότι δεν έχει πρόβλημα να του πει το τι συμβαίνει εάν τον συναντήσει. «Σαφώς και έχω δικαίωμα να του πω αυτό που συμβαίνει. Η Ερείκουσα και τα άλλα Διαπόντια Νησιά παίζουν στρατηγικό ρόλο για την Ελλάδα και δεν μπορεί να αδιαφορεί για τα προβλήματά τους το κεντρικό κράτος. Πρέπει επιτέλους να ενδιαφερθεί γιατί τα νησιά μας είναι στα σύνορα. Κι αυτό που συνέβη με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% είναι απαράδεκτο για τους κατοίκους. Δημογραφικά το νησί αποδυναμώνεται και αντί να το ενδυναμώσει η Πολιτεία ξεχνά τα σύνορά της. Είναι απαράδεκτο. Και γράψτε ότι οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο ένας της ΝΔ από την Κέρκυρα ζήτησαν εξαίρεση, αλλά οι απαράδεκτοι των Αθηνών δεν το δέχθηκαν. Ενώ θα έπρεπε να ξέρουν ότι τα Διαπόντια Νησιά δεν είναι Κέρκυρα, δεν είναι Αιγαίο. Είναι ΑΟΖ και γεωστρατηγικά σύνορα».
Σε ερώτηση για τον τουρισμό, ο κ. Κατέχης μας είπε ότι φέτος η κίνηση στο νησί είναι πολύ καλή, διότι έρχονται κυρίως Ιταλοί και Ελληνες. Μάλιστα, μας είπε ότι ομαλοποιήθηκε η κατάσταση με τους Ελληνες μετά το αλαλούμ που σημειώθηκε με το δημοψήφισμα και όλα πάνε καλά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έδωσε ο κ. Κατέχης, το χειμώνα η Ερείκουσα έχει γύρω στους 60-70 κατοίκους και το καλοκαίρι γύρω στους 250. Ολο το νησάκι έχει 90 κρεβάτια για τουρισμό, αλλά παρέχονται όλες οι διευκολύνσεις, ενώ έχει και ελικοδρόμιο σε λειτουργία.
Του αναφέραμε το σχόλιο που ακούστηκε στη Νέα Υόρκη, όταν μαθεύτηκε ότι πήγε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στο νησί, πως «πρωθυπουργό έχουμε στο νησί, αλλά γιατρό δεν έχουμε», και ο κ. Κατέχης σημείωσε πως το σχόλιο είναι πολύ σωστό κι ενδεικτικό. «Υπάρχει ένα πλήρες Κέντρο Υγείας. Κι ευτυχώς στις επόμενες δέκα ημέρες θα έχει έρθει γιατρός στην Ερείκουσα. Μέχρι τώρα απλώς ερχόταν κάθε βδομάδα ένας γιατρός από την Κέρκυρα να γράψει φάρμακα και να δει κάποιους κατοίκους. Τώρα ευτυχώς θα έρθει γιατρός». Οπως μάλιστα μας πληροφόρησε, είχε ενδιαφερθεί άμεσα ο ίδιος και εξυπηρετήθηκε από μία υποδιευθύντρια της Περιφέρειας Υγείας στην Πάτρα. «Η κ. Ξηρού ήταν αυτή που έσκυψε στο πρόβλημα και μας έδωσε λύση και προσωπικά εγώ την ευγνωμονώ που θα έχουμε γιατρό», πρόσθεσε.

ΡΗΡ:

Όπως μετέδωσε το Corfu news μαζί με τον κ.Τσίπρα στην ακριτική Ερεικούσα πήγε επιτέλους και μόνιμος γιατρός, ο οποίος είναι στρατιωτικός όπως ορίζεται για ακριτικά νησιά.