Η βράβευση του καθηγητή του Κέμπριτζ των Εξαρτημένων Μαθηματικών Αθανασίου Φωκά στην Κεφαλλονιά

Ρεπορτάζ: Αχιλλέα Παπαδιονυσίου

για την ΡΗΡ

Eπιτυχία σημείωσε η πρώτη ημέρα της 16ης Εβδομάδας του Απόδημου 2015 στην αίθουσα της Κοργιαλένειου Βιβλιοθήκης με θέμα: “Πολιτισμός και Ανάπτυξη”. Το πρωί οι σύνεδροι και πλήθος πιστών παρευρέθηκαν στη θεία λειτουργία και το μνημόσυνο του κυρού μητροπολίτου Κεφαλληνίας Γςράσιμου Φωκά, ιδιαίτερα αγαπητού στον λαό του νησιού.

Το πάνελ του Συνεδρίου.

Το πάνελ του Συνεδρίου.

Την εναρκτήρια τελετή χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διον. Βλάχος, η βουλευτής Αφρ. Θεοπεφτάτου, ο δήμαρχος Αλ. Παρίσης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ Άγγελος Κωνσταντάκης. Μήνυμα έστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Π. Δρακουλόγκωνας. Χαιρέτησαν την εκδήλωση επίσης ο βοηθός επίσκοπος Πατρών, μητροπολίτης Κερνίτσης, Χρύσανθος Στελλάτος και εκπρόσωποι της εκκλησίας. Το παρών έδωσε και ο πρώην βουλευτής Π. Αλιβιζάτος.
Συγκινητική ήταν η ομιλία του Αθ. Φωκά ακαδημαϊκού, καθηγητή στο Cambridge για τον αδελφό του, μακαριώτατο Μητροπολίτη Κεφαλλονιάς Γερ. Φωκά. Ο Αθανάσιος Φωκάς τόνισε ότι η απουσία του αδελφού του προκάλεσε μια αιμορραγούσα ψυχική πληγή. Ο κόσμος του νησιού είχε ένα αποκούμπι και αυτή είναι η πληγή της Κεφαλλονιάς. Μίλησε επίσης ο καθηγητής και ακαδημαϊκός για την πολυδιάστατη μορφή του αδελφού του, ο οποίος είχε ενεργητικά μετουσιώσει όλες τις πτυχές της πίστεώς μας, την αγάπη, την ελεημοσύνη κ.λπ. Η προσφορά, είπε, θα είναι η μεγάλη παρακαταθήκη που αφήνει ο Γεράσιμος.

Πριν την ομιλία ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας έδωσε τιμητική πλακέτα στον κ. Αθ. Φωκά.

Στη συνέχεια συγκινητική ήταν και η ομιλία της Σταυρούλας Γεωργανταμηλη για το άλμπουμ που κυκλοφόρησε, του αείμνηστου Χρυσ. Φουντή: “Η Κεφαλονιά από ψηλά”, ο οποίος έχασε τη ζωή του “εν δράσει”. Το λεύκωμα θα παρουσιαστεί στα Κουρκουμελάτα στο κτήριο Συσσίτιο την Δευτέρα 3 Αυγούστου στις 21.00
Ένα μουσικό ταξίδι ακολούθησε από τον Παναγή Μπαρμπάτη, ο οποίος αναφέρθηκε στα Μουσικά σύνολα του Ιονίου της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδος. Ο κ. Μπαρμπάτης παρουσίασε δυο CD αφιερωμένα στην Επτανησιακή Μουσική “Απόψε την Κιθάρα μου”, με μουσική διεύθυνση και ενορχήστρωση του ίδιου. Τα δυο CD δόθηκαν στους περισσότερους που παρακολούθησαν την εκδήλωση. .
Παρουσιάστηκε ομιλία από τον Διον. Ραλλάτο Σύμβουλο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με θέμα Στρατ. Σχεδιασμός 2014 – 2020 “Οδυσσέως Περίπλους”.
Στο τέλος έγινε παρουσίαση πιάνο Ιντερμέτζιο από τη σολίστ Αδαμ. Καρμίρη.

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΉ ΤΟΥ ΚΕΜΠΡΙΤΖ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΦΩΚΑ