Η συνάντηση με τους ομογενείς στον Λευκό Οίκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.

Πηγή: ekirikas.com

Με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν -μια εξέλιξη που δεν αναμενόταν και εξέπληξε πολλούς- και σημαντικών ομογενών, όπως ο Μάικλ Δουκάκης, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των ομογενών με εκπροσώπους του Λευκού Οίκου, με θέμα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα.
Η παρουσία του αντιπροέδρου χαιρετίστηκε από τους ομογενείς και όπως τονίστηκε σε δηλώσεις τους στον «Εθνικό Κήρυκα», που όμως ζήτησαν ανωνυμία, σηματοδοτεί τη σημασία με την οποία η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα.
Παράλληλα, δείχνει και την σοβαρότητα με την οποία ο κ. Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια πιθανή του διεκδίκηση της Προεδρίας.
Στη συνάντηση που διήρκεσε για περισσότερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν έγινε ζωηρή, κατά περιόδους, ανταλλαγή απόψεων με τους ομογενείς να υπερθεματίζουν για την ανάγκη της αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και από την άλλη πλευρά να εκφράζεται συμφωνία μεν, αλλά να αναφέρεται στις δυσκολίες που μια σοβαρή οικονομική βοήθεια θα συναντούσε στο Κογκρέσο.
Ο Αντιπρόεδρος Τζόσεφ Μπάιντεν εξέφρασε αισιοδοξία ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει πολύ την Ελλάδα.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν την ομάδα και 20 και πλέον ομογενών για τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα υποστήριξης της Ελλάδος στις διαπραγματεύσεις της με την τρόικα, ενώ οι ομογενείς ηγέτες διατύπωσαν τις απόψεις τους στους αξιωματούχους της Ουάσιγκτον.
Πάντως, ομογενείς με τους οποίους μίλησε ο «Εθνικός Κήρυκας» εξέφραζαν συγκρατημένη ικανοποίηση από τη συνάντηση και αισιοδοξία για πιθανά αποτελέσματα.
Ο Μάικλ Δουκάκης δήλωσε στον «Ε.Κ.» πως «όλοι συμφώνησαν πως πρέπει να διοργανώσουμε κάτι…θα έχομε και συνέχεια». Όταν δικηγόρος Νικόλαος Καράμπελας, ο οποίος αντιπροσώπευε το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο και ερωτηθείς εάν υπήρξαν προτάσεις για τη δημιουργία ομάδων εργασίας και ενδεχομένως κάποια συντονιστική επιτροπή, απάντησε, πως, «ελπίζω ότι αυτό θα κάνουν, αλλά δεν υπήρξε τέτοια συζήτηση στη σύσκεψη. Κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία και αν ρίξει την μπάλα».
Ο κ. Καράμπελας ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς εμπορίου, αναφέρθηκε σε θέματα όπως την ανάγκη μιας διμερούς συνθήκης επενδύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είπε στον «Ε.Κ.» πως «δεν έχομε μία τέτοια συνθήκη» και συμπλήρωσε πως «η φορολογική συνθήκη είναι απόλυτη ανάγκη. Σημείωσε, ωστόσο, πως είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει εάν υπάρξει μία συστηματική προσπάθεια».
Ο επιχειρηματίας Ντένης Μελής είπε ότι «η συνάντηση ήταν εποικοδομητική». Ο Αντυ Μανάτος επισήμανε πόσο εντυπωσιάστηκαν οι ομογενείς που συμμετείχαν στην σύσκεψη με τον Αντιπρόεδρο κ. Μπάιντεν. Ο κ. Μανάτος είπε πως «δεν έχει υπάρξει Αντιπρόεδρος που να είχε το ένα δέκατο της γνώσης των λεπτομερειών των θεμάτων για την Ελλάδα όπως έχει ο Τζο Μπάιντεν».
Μέλη της ομάδας των Ελληνοαμερικανών είπαν πως «αισθανόταν πως ο Μπάιντεν ήταν ένας από εμάς» καθώς προσπαθούσε να συμβάλει στη χάραξη μιας πορείας αναφορικά με το πώς μπορούν οι Ελληνοαμερικανοί να βοηθήσουν την Ελλάδα.
Ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης και ο Charles Kupchan, ανώτερο διευθυντικό στέλεχος του συμβουλίου ασφαλείας για Ευρωπαϊκές υποθέσεις, με προτροπή του κ. Μπάιντεν, εισηγήθηκαν την δημιουργία μιας διακρατικής κυβερνητική επιτροπή εργασίας με τη συμμετοχή μελών της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας των οποίων οι οικονομικές και ακαδημαϊκές δυνατότητας θα μπορούσαν αν χρησιμοποιηθούν.
Ολοι συμφώνησαν ότι οι προσπάθειες θα χρειαστούν χρόνο για να καρποφορήσουν, αλλά η σύσκεψη ήταν μία καλή αρχή.
Ανάμεσα στους, ομογενείς οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν ο Τζορτζ Μάρκους, εκ των κορυφαίων στελεχών της Ομογένειας, ο Μιχάλης Δουκάκης πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και επίσης πρώην προεδρικός υποψήφιος το 1988, ο ομογενής βουλευτής του Μέριλαντ Τζον Σαρμπάνης, ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, ο Φίλιπ Αγγελίδης πρώην υπουργός Οικονομικών της Καλιφόρνιας, οι επιχειρηματίες, Ευάγγελος Τσακόπουλος, Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη, Γεώργιος Τσούνης, Ντένης Μιλ, Αλέξης Γιαννούλιας. Επίσης παρόντες ήταν ο Μαρκ Αρέι από τον Οργανισμό «Ελληνική Πρωτοβουλία», ο Ανδρέας Καφές εκπρόσωπος της AHEPA, Αντυ και Μάικ Μανάτος, Αντυ Ζεμενίδης, Αρτ Αγνος, Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης.
Ανάμεσα στους Αμερικανούς αξιωματούχους ήταν: Caroline Atkins, Rory MacFarquhar, Phil Kosnett, Diana Doukas, Ben Cardin, Ron Johnson.