470 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση της μετανάστευσης στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκά κονδύλια της τάξης των 470 εκατομμυρίων ευρώ για τη διαμόρφωση προγραμμάτων και την προώθηση ενεργειών που αφορούν τη διαχείριση τηςμετανάστευσης στην Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή ενέκρινε αυτόν τον μήνα 23 πολυετή εθνικά προγράμματα στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ). Η συνολική χρηματοδότηση των εγκριθέντων προγραμμάτων ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ περίπου, για την περίοδο 2014-2020.

Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων για την Ελλάδα προβλέπονται αναλυτικά τα εξής:

Α. Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης

Η Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την έγκριση του σχετικού ελληνικού προγράμματος, ύψους 259,4 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας:

Η Ελλάδα θέτει ως στόχο την αύξηση της δυνατότητας υποδοχής κατά 2.500 θέσεις μέχρι το τέλος του 2015 σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ποιότητας και την επίσπευση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για άσυλο. Η Ελλάδα δεσμεύεται ακόμη να διευθετήσει τις συσσωρευμένες αιτήσεις που εκκρεμούν και για να ενισχύσει το σύστημα παρακολούθησης των χώρων στέγασης. Επιπλέον, η χώρα στοχεύει στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την ένταξη των μεταναστών όσον αφορά την απασχόληση, τη γλώσσα, την εκπαίδευση κλπ., με ιδιαίτερη μέριμνα στους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Αναφορικά με τα μέτρα επιστροφής, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Ελλάδα θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην εκούσια επιστροφή καθώς και στο διατηρήσιμο χαρακτήρα της επιστροφής μέσω της αποτελεσματικής επανεισδοχής στη χώρα προέλευσης. Επίσης, η Ελλάδα προτίθεται να επενδύσει στη βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα κράτησης πριν την απομάκρυνση και στην ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων αντί της κράτησης για επαναπατριζόμενους.

Β. Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας

Η Επιτροπή ανακοίνωσε, επίσης, σήμερα την έγκριση του ελληνικού προγράμματος ύψους 214,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας τα εξής:

Η Ελλάδα θα επικεντρωθεί στη βελτίωση του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS), στον εκσυγχρονισμό των προξενικών υπηρεσιών, στην ορθή εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν και στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Επιπλέον, η Ελλάδα σκοπεύει να ενισχύσει τόσο την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων όσο και την ικανότητά της για πρώτη υποδοχή. Θα ενισχυθούν οι δυνατότητες επιτήρησης των συνόρων ενώ θα βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών, η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων αρχών.

Η αστυνομική διάσταση του ΤΕΑ περιλαμβάνει μέτρα για την πρόληψη, την ανίχνευση και την καταστολή του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, της εμπορίας ατόμων και διακίνησης ναρκωτικών, του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και του οικονομικού εγκλήματος. Το Ταμείο θα στηρίξει την ανάπτυξη προηγμένων εργαλείων προσομοίωσης βάσει κινδύνου για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας καθώς και για τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων. Επιπλέον, η Ελλάδα θα εφαρμόσει πρότυπα αστυνόμευσης βάσει εμπιστευτικών πληροφοριών, θα οργανώσει ειδικά μαθήματα κατάρτισης και θα προάγει τη ευαισθητοποίηση για την αποτελεσματική πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στην τρομοκρατία και στον βίαιο εξτρεμισμό.

Δήλωση Αβραμόπουλου  

Με αφορμή την έγκριση των προγραμμάτων ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής: «Τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πρωτοφανείς προκλήσεις στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας και η Επιτροπή αναλαμβάνει δράση με πνεύμα αλληλεγγύης. Μέσω της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση και της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Ασφάλεια, η Επιτροπή λαμβάνει τολμηρά μέτρα για τη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης, την ενίσχυση της συνεργασίας και την αύξηση της ασφάλειας στην Ευρώπη έναντι του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών. Τα εθνικά προγράμματα που ενέκρινε η Επιτροπή παρέχουν σημαντική οικονομική βοήθεια στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας».